1507109700_Bell_1986 2

Ένα καλογραμμένο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας που δε σε πείθει με τίποτα ότι το έγραψε Έλληνας! Αγωνία, ανατροπές, love story, σασπένς, θύματα και κίνδυνος κι όλα αυτά πλεγμένα με αποσπάσματα από αρχαίους συγγραφείς και κομμάτια του μύθου και της μυθολογίας. Μια βόμβα απελευθερώνει ραδιενέργεια που δίνει ζωή ξανά στον Τάλω κι αρχίζει τις περιπολίες του γύρω από την Κρήτη, προστατεύοντάς την από τους εχθρούς. Παράλληλα με το σήμερα έχουμε μυθοπλαστικά δοσμένη την ιστορία του Τάλω: πώς τον έφτιαξε ο Ήφαιστος, πώς κολύμπησε ως την Κρήτη για να υποταγεί στον Μίνω, πώς προστάτευε με τη φωτιά και τη ρίψη λίθων από τους εισβολείς, πώς λύσσαξε η ανικανοποίητη ερωτικά Καλυψώ να του κάνει έρωτα (από τα αγαπημένα μου κεφάλαια), πώς νίκησαν οι Αργοναύτες τον Τάλω, ανακαλύπτοντας την τρύπα από όπου χύθηκε η ιχώρ (το υγρό που έδινε ζωή στον Τάλω). Μάλιστα, ο συγγραφέας υπονοεί ότι η ιχώρ είχε ραδιενεργά κατάλοιπα, που επηρέασαν τη Μήδεια όταν αλείφτηκε με αυτό, επιδιώκοντας την αθανασία αλλά σάλεψαν τα λογικά της, οδηγώντας την αργότερα στο έγκλημα.

Βιβλίο Τάλως: ο τρόμος που ήρθε απ’ το χθες
Συγγραφέας Στυλιανός Μωυσείδης
Κατηγορία Περιπέτεια
Εκδότης Εκάτη (εξαντλημένο στον εκδότη)
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στη σύγχρονη εποχή, ο Μάικλ Τζόρνταν (ΕΝΤΟΝΗ ένσταση για την επιλογή του ονόματος του πρωταγωνιστή, αφού μου  θυμίζει κάποιον άλλον και δεν μπορώ να τον αντιμετωπίσω σοβαρά) και η Έθελ βρίσκονται μπροστά στον αρχαίο γίγαντα και ψάχνουν τρόπο να σώσουν την Κρήτη. Από τα πιο ωραία ζευγάρια που έχω διαβάσει, κρύβουν τόσο έντονα το πάθος τους ένεκα εγωισμού που παραμερίζουν το καθήκον τους για να… συνευρεθούν, ακόμη και μπροστά στις κάμερες!! Αμερικανοί, ΝΑΤΟ, βάσεις στη Σούδα, Έλληνες αξιωματικοί στρατού και χωροφυλακής, στενόμυαλοι αλλά και ευρύνοες, αποκρυσταλλώνουν μια εικόνα για την ελληνική ηγεσία, υπαρκτή ακόμη και σήμερα! Ο Τζόρνταν, βασισμένος σε αρχαίες πηγές, καταστρώνει ένα σχέδιο εξόντωσης αντίστοιχο με της Μήδειας, που είχε σαγηνεύσει τον Τάλω με τα κάλλη της και τον πλησίασε για να τον εξουδετερώσει. Έτσι πείθει την Έθελ να κάνει το ίδιο. Εκτυλίσσονται σκηνές στυλ Κινγκ Κονγκ αλλά το τέλος φτάνει αισιόδοξο αν και αρκετά αγωνιώδες.

Μπορεί σαν υπόθεση να φαίνεται παρατραβηγμένη και η γραφή απλοϊκή, αλλά πρόκειται για ένα έξυπνο ελληνικό έργο επιστημονικής φαντασίας, με δεμένη πλοκή, αληθοφάνεια και πιστότητα και καθόλου προχειρογραμμένο. Οι επιμέρους υποθέσεις (οι ψαράδες που ανασύρουν τον Τάλω, τα λυκόπουλα με την κατασκήνωση, ο θαυματοποιός που καταπίνει φωτιές και τόσα άλλα) δίνουν μια πολύ καλή εικόνα για τον τόπο και την εποχή που εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα. Κι επιπλέον η μινωική εποχή και ο Μίνως αναπαριστάνονται με πολύ όμορφο και έξυπνο τρόπο. Και το καλύτερο είναι το μήνυμα που αφήνει για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας: χρειάζεται μέτρο, προσοχή και σύνεση στη χρήση της, αλλιώς μπορεί να εξελιχθεί σε φοβερό όπλο κατά της ανθρωπότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *