130595242_670202893645095_4408790460106367782_n

Πώς θα σας φαινόταν αν ο Σέρλοκ Χολμς και ο Αρσέν Λουπέν συνεργάζονταν για να λύσουν αινίγματα; Τι θα λέγατε τις ιστορίες τους να τις αφηγείται η δωδεκάχρονη Αϊρίν Άντλερ, που εμφανίζεται το 1891 στην υπόθεση του Σέρλοκ Χολμς «A scandal in Bohemia» ως μια ρομαντική γνωριμία του; Αυτήν την ιδέα είχαν το 2011 οι Pierdomenico Baccalario και Alessandro Gatti και ξεκίνησαν τη σειρά «Σέρλοκ, Λουπέν κι εγώ», που στο εξωτερικό έχει φτάσει τους δεκαπέντε τίτλους, μια συναρπαστική, ευρηματική σειρά περιπετειών για παιδιά από 10 ετών και πάνω που σέβεται αυτούς τους πασίγνωστους ήρωες και τους εμπλέκει σε ιστορίες μυστηρίου, κατασκοπείας και ληστειών γύρω στα μέσα και τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι εκδόσεις Μίνωας ανέλαβαν τη μετάφραση και μόλις κυκλοφόρησαν τα επόμενα βιβλία, όπου οι τρεις πρωταγωνιστές μπλέκουν σε χριστουγεννιάτικες και όχι μόνο περιπέτειες.

Βιβλία Η σφίγγα του Χάιντ Παρκ / Έγκλημα στο κυνήγι της αλεπούς
Τίτλος πρωτοτύπου La sfinge di Hyde Park
Caccia alla volpe con delitto
Συγγραφείς Pierdomenico Baccalario, Alessandro Gatti
Εικονογράφος Jacopo Bruno
Μεταφραστής Ελένη Τουλούπη
Κατηγορία Περιπέτεια / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στη «Σφίγγα του Χάιντ Παρκ» τα τρία παιδιά ερευνούν τη μυστηριώδη δολοφονία του διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου μέσα σε μια αιγυπτιακή σαρκοφάγο. Κοντεύουν τα Χριστούγεννα κι αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για την Αϊρίν που μεγαλώνει με τον θετό της πατέρα ενώ η πρόσφατη γνωριμία με τη βιολογική της μητέρα πιο πολύ την πλήγωσε παρά την ανακούφισε. Στο «Έγκλημα στο κυνήγι της αλεπούς» τα τρία παιδιά μπλέκουν σε μια υπόθεση απαγωγής που θα οδηγήσει σε καινούργια σκοτεινά μονοπάτια, άρρηκτα δεμένα με το παρελθόν. Την Αϊρίν, που εξακολουθεί να κάνει φιλότιμες προσπάθειες για να δεχτεί τη βιολογική της μητέρα στη ζωή της, την απασχολεί που ο πατριός της είχε παραιτηθεί από κάθε διάθεση και όρεξη για δουλειές και δραστηριότητες. Έτσι ταξιδεύουν στο Ντέβονσιρ, σ’ έναν παλιό του φίλο, για να ξεφύγουν από το γκρίζο και ομιχλώδες Λονδίνο. Η αγγλική εξοχή είναι ιδανική για κυνήγι, ιππασία και… φόνο!

                                                         

Οι ιστορίες ξεδιπλώνονται κλιμακωτά και μέσα από μια σειρά αναπάντεχων γεγονότων που φαίνονται ασύνδετα, ενώ τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου βγαίνουν ένα προς ένα στο φως κι όλα αυτά κλιμακώνουν την ένταση και την αγωνία. Τα τρία νεαρά παιδιά, το καθένα με τη δική του αντίληψη και νοοτροπία, ζουν διάφορες εξελίξεις που τους επηρεάζουν κι ακονίζουν τη σκέψη τους και την παρατηρητικότητα. Είναι απόλυτα συνυφασμένοι με τους ενήλικους ήρωες που γνωρίζουμε όλοι από τις σελίδες της κλασικής λογοτεχνίας και δρουν με συνέπεια στον χαρακτήρα και τις αντιλήψεις τους. Χωρίς να υποσκιάζει τους φίλους της, η Αϊρίν έχει τη μερίδα του λέοντος ως προς την ανάπτυξη της προσωπικότητάς της ενώ τα βιβλία πρέπει να διαβαστούν με τη σειρά ώστε να κατανοήσει κανείς τις αλλαγές στη ζωή της και τις σχέσεις που καλλιεργεί με τους ανθρώπους γύρω της. Τέλος, τα ίδια τα βιβλία με την εικονογράφηση, τις εσωτερικές σελίδες και το ωραίο δέσιμο θυμίζουν την εποχή του 1871 και 1872 όπου διαδραματίζονται οι ιστορίες και καλωσορίζουν τον αναγνώστη μόλις θ’ ανοίξει τα βιβλία. Αποπνέουν μια ευχάριστη αίσθηση ρετρό και με εισήγαγαν σωστά στο κλίμα και την ατμόσφαιρα που ζουν οι ήρωες του μυθιστορήματος.

«Η σφίγγα του Χάιντ Παρκ» και «Το έγκλημα στο κυνήγι της αλεπούς» είναι οι δύο νέες περιπέτειες μυστηρίου και αγωνίας που ζει η Αϊρίν Άντλερ παρέα με τους αχώριστους φίλους της, Σέρλοκ Χολμς και Αρσέν Λουπέν και με ταξίδεψαν στα άδυτα του Βρετανικού Μουσείου και στη φωτεινή εξοχή του Ντέβονσιρ αντίστοιχα μέσα από συναρπαστικές περιπέτειες και απροσδόκητες εκπλήξεις!

Leave a Reply

Your email address will not be published.