22461_1

Μια νέα σειρά περιπετειών ήρθε να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό των 8 ετών και πάνω. Ο Στέλιος ο Μπούφος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και με έκανε να διασκεδάσω αφάνταστα! Γέλιο, μυστήριο, παραστατική εικονογράφηση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου και των αντιλήψεων ενός μικρού παιδιού και έξυπνοι διάλογοι. Στα βιβλία πρωταγωνιστεί μια αχτύπητη παρέα, διαλεγμένη προσεκτικά για να συμπληρώσει τον γκαφατζή Στέλιο: το αδερφάκι του, ο Ιάσονας, οι γονείς του, η χελώνα Πάτροκλος και οι φίλοι του, Ισίδωρος και Μανόλης! Μάλιστα ο Στέλιος είναι τόσο μπούφος που ακόμη και η σελιδαρίθμηση των βιβλίων του είναι βαλμένη ανάποδα.

Βιβλίο Συνταγή για… διάρρηξη 
Συγγραφέας Γιώργος Κωνσταντινίδης
Εικονογράφος Σωτήρης Μητρούσης
Κατηγορία
Χιούμορ / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο 11ο βιβλίο της σειράς, «Συνταγή για… διάρρηξη», ο τυροπιτάς της γειτονιάς αποφασίζει να σπάσει το ρεκόρ Γκίνες και να ετοιμάσει τις περισσότερες πίτες που έχουν γίνει ποτέ σε μαγαζί και γι’ αυτό προσλαμβάνει τον Στέλιο για να υπολογίσει πόσα ταψιά θα χρειαστεί. Τον Στέλιο…. Χμ…. Ο οποίος πάει στο παρασκευαστήριο με τον φίλο του, τον Μανόλη, για να καταμετρήσει, τον Μανόλη που τρελαίνεται για πίτες! Τέλος πάντων, ας αλλάξουμε θέμα κι ας γράψουμε για τη ληστεία σε ένα κοσμηματοπωλείο, του οποίου όμως τα κλοπιμαία δε βρίσκονται ποτέ ενώ ο κλέφτης παραμένει άφαντος! Κι αυτό είναι μια υπόθεση που θα αναλάβει ο Στέλιος, φυσικά, όσο κάνει τους μαθηματικούς υπολογισμούς του (τους ποιους;)

Η ιστορία ξετυλίγεται απίστευτα γρήγορα και συναρπαστικά. Οι μέθοδοι που ακολουθεί ο Στέλιος και γενικότερα η αναλυτική του σκέψη δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντινίδη να αναπτύξει ένα πλούσιο και ποικίλο λεξιλόγιο και στον εικονογράφο Σωτήρη Μητρούση να εικονογραφήσει ένα τρελό, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα τόσο αληθινό περιβάλλον που δε σταμάτησα στιγμή να γελάω. Το μάτι μου πήγαινε πότε στο κείμενο, πότε στα σκίτσα και ζούσα την κάθε στιγμή λες και ήμουν μπροστά! Τα σκίτσα είναι απόλυτα καρτουνίστικα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και πολύ παραστατικά. Γκάφες, χαζομάρες, ό,τι θεωρείται λογικό στο μυαλό ενός παιδιού (κι ενός νηπίου, εντάξει, Ιάσονα, είσαι κι εσύ στο βιβλίο και σ’ ευχαριστούμε που συνέβαλες στη δημιουργία μιας πολύτιμης για την ιστορία εφεύρεσης) δημιουργούν μια ιστορία ανατρεπτική, ευρηματική και πανέξυπνη.

Θα είχε επιτυχία μια πίτα με ζαμπόν, τόνο και σοκολάτα; Γιατί ο Ευκλείδης, ο πατέρας της γεωμετρίας, επαίνεσε τον Στέλιο; Πώς κατασκευάζονται οι αγαπημένες μας πίτες του φούρνου; Ποιος διέπραξε τη ληστεία στο κοσμηματοπωλείο και πώς συνδέεται αυτή η υπόθεση με τις πίτες; Τι δουλειά έχουν τα αυγά με τα Γαυγάμηλα; Η «Συνταγή για… διάρρηξη» είναι μια θεότρελη, διασκεδαστική και καλογραμμένη ιστορία, που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και περιγράφει ανερυθρίαστα κωμικά έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά! Είναι μια έξυπνη ιδέα, δοσμένη σωστά, καλοδουλεμένη και εικονογραφημένη με τον τρόπο που θέλουν οι αναγνώστες ηλικίας 8 ετών και πάνω. Αγωνία και χιούμορ σε έναν σωστό και ιδανικό συνδυασμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.