287271250_599112748176781_3507409323869942387_n

Τι θα λέγατε να παίρναμε συνέντευξη από έναν… κούρο; Ή μήπως να ταξιδέψουμε στην Αφρική; Οι εκδόσεις Ελληοεκδοτική προτείνουν νέους τίτλους που θα βοηθήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν τη γεωγραφία και την Ιστορία με έξυπνες και διασκεδαστικές περιπέτειες.

Βιβλίο Συνέντευξη με έναν κούρο
Συγγραφέας Μαίρη Βογιατζή
Εικονογράφος Ράνια Ηλιάδου
Κατηγορία
Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Ευτύχης είναι ένας ρεπόρτερ που γράφει στην εφημερίδα του σχολείου του και παίρνει συνεντεύξεις από… αγάλματα και εκθέματα μουσείων! Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τον ρεπόρτερ Ευτύχη αφορά τον τεράστιο κούρο της Σάμου, ένα εντυπωσιακό άγαλμα πέντε μέτρων που βρίσκεται στο αρχαιολογικό μουσείο στο Βαθύ. Μέσω ερωταποκρίσεων και με εύληπτο τρόπο ξεδιπλώνεται η ιστορία του αγάλματος, του αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου και της αρχαίας Σάμου, μαθαίνουμε πώς και γιατί κατασκευάζονταν τα αγάλματα, τι απέγιναν τα χρώματα με τα οποία τα είχαν βάψει κ. π. ά. Το κείμενο συμπληρώνεται από ερωτήσεις που μπορούν να απαντήσουν τα παιδιά, από τον δεκάλογο του καλού ρεπόρτερ μουσείων, κάτι που θα καθοδηγήσει σωστά τους μικρούς αναγνώστες την επόμενη φορά που θα επισκεφθούν ένα μουσείο στο πώς να κινηθούν, τι να παρατηρήσουν, πώς να αγαπήσουν αυτές τις επισκέψεις, καθώς και από άφθονο χώρο για να γράψουν τη δική τους συνέντευξη από ένα έκθεμα. Η εικονογράφηση της Ράνιας Ηλιάδου είναι αφαιρετική και σουρεαλιστική, με ποικίλες οπτικές γωνίες, βοηθάει το κείμενο με ενδιαφέρουσες απεικονίσεις γύρω από την εποχή και την τέχνη στις οποίες αναφέρεται το κείμενο.

Βιβλίο Το ημερολόγιο ενός εξερευνητή #3: Στη μαύρη ήπειρο
Συγγραφέας Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικονογράφος Βασίλης Γρίβας
Κατηγορία
 Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Άρης μετακομίζει στην Αθήνα από τη στιγμή που ο πατέρας του πήρε προαγωγή στη δουλειά του. Μένει με τους γονείς του σε μια ανακαινισμένη πολυκατοικία στο κέντρο, στο ρετιρέ, με μια σοφίτα που αν την καθαρίσει ο Άρης θα μπορεί να τη χρησιμοποιεί ως αποκλειστικά δικό του χώρο. Έτσι το παιδί πέφτει με τα μούτρα στην καθαριότητα ώσπου… ανακαλύπτει κάτι σημειώσεις κι ένα αραχνιασμένο ιπτάμενο τρίκυκλο. Στα προηγούμενα βιβλία μάθαμε πως το όχημα άνηκε στον εξερευνητή Φίλιππο Φευγάτο, έναν επιστήμονα που μια μέρα εντελώς ξαφνικά μεταφέρθηκε με ζουρλομανδύα σε άσυλο. Γιατί βρίσκεται ο καθηγητής στην Αφρική και τι ψάχνει πάλι που θα τον φέρει αντιμέτωπο με νέους κινδύνους; Γιατί θέλει κάποιος να δηλητηριάσει το νερό της Κένυας; Ποιο μυστικό κρύβεται στις καλλιέργειες λουλουδιών κοντά στη λίμνη της Ναϊβάσα;

Στο τρίτο βιβλίο αυτής της συναρπαστικής και διασκεδαστικής περιπέτειας για παιδιά από 9 ετών και πάνω, γεμάτης χιουμοριστικά περιστατικά, πολλές γεωγραφικές πληροφορίες γύρω από την Αφρική, την έρημο, τους Τουαρέγκ, μυστήριο και αγωνία, μαθαίνουμε πολλά και χρήσιμα πράγματα για την καθημερινότητα των ανθρώπων στη μαύρη ήπειρο. Αγάπησα τη γραφή της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου, γιατί κατάφερε να με εντάξει στον ψυχισμό ενός παιδιού σαν τον Άρη, να με παρασύρει σε άλλη μια καθόλου συνηθισμένη ιστορία και ταυτόχρονα να μου μάθει πράγματα γύρω από την καθημερινή ζωή στην έρημο και πώς επιβιώνουν οι κάτοικοί της, τι σημαίνει Σαχάρα και Τουαρέγκ, πώς είναι η πολιτική κατάσταση στην περιοχή του Νίγηρα, γιατί ανθεί ακόμη το δουλεμπόριο, σε τι κατάσταση είναι η Κένυα και ποιες οι λαογραφικές της παραδόσεις και πολλές άλλες πληροφορίες που περνάνε εύληπτα και καθόλου βαρετά μέσα από τις ιστορίες του εξερευνητή μας. Η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα είναι εκπληκτική και εξίσου παραστατική με της προκατόχου του, Σάντρας Ελευθερίου, που απολαύσαμε στα δύο πρώτα βιβλία της σειράς. Εναλλάσσεται ανάμεσα στο ασπρόμαυρο και το έγχρωμο, είναι λεπτομερέστατη και αποτυπώνει με σαφήνεια και δυναμισμό μια ποικιλία σκηνών, από την έρημο της Σαχάρα και τα φυσικά τοπία της Κένυας ως τη σοφίτα του καθηγητή και το διαμέρισμα του Άρη. Εξαίρετες λεπτομέρειες, ρεαλιστικές απεικονίσεις, μελετημένες διαστάσεις, προοπτικές και σχέδια, όλα καλοδουλεμένα και απαραίτητα για να ξεκουράσει κανείς το βλέμμα του από την καταιγιστική δράση.

Leave a Reply

Your email address will not be published.