Ο-ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ-ΤΩΝ-ΤΡΕΝΩΝ

Μια νεαρή καλόγρια θα βρεθεί κρεμασμένη στο κελί της. Ποια ήταν η αδελφή Μαρία και γιατί αυτοκτόνησε; Τι σχέση είχε μαζί της ο μυστηριώδης επισκέπτης λίγες ώρες πριν; Τι κουβαλούσε μαζί του και την έφερε αντιμέτωπη με το παρελθόν της; Ταυτόχρονα ένας κατά συρροή δολοφόνος σκοτώνει με άσχημο τρόπο χορεύτριες από μπαρ και κλαμπ. Ποιο είναι το κοινό τους στοιχείο; Πώς τις βρίσκει και γιατί τις δολοφονεί; Ποια είναι η Α. με το σημάδι στο σώμα της, σε ποιον απευθύνεται στο ημερολόγιό της και τι καταγράφει σε αυτές τις σελίδες; Ποιος είναι ο συλλέκτης των τρένων και τι σχέση έχει με την ιστορία; Τι είναι η «κολομβιανή γραβάτα» που χρησιμοποιούν οι Κολομβιανοί βαρόνοι ναρκωτικών για να σκοτώσουν τα θύματά τους;

Βιβλίο  Ο συλλέκτης των τρένων
Συγγραφέας Μαρία Κυριαζή
Κατηγορία
 Αστυνομικό μυθιστόρημα / Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Πνοή
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Μαρία Κυριαζή έγραψε ένα καλό αστυνομικό και κοινωνικό μυθιστόρημα που μου αποκάλυψε τα μυστικά της νύχτας και του υπόκοσμου. Η πλοκή είναι πολυεπίπεδη και γεμάτη εκπλήξεις, μας συστήνει τα θύματα πριν χάσουν τη ζωή τους, παρακολουθεί την καθημερινότητα της υπαστυνόμου Άννας Ρίζου και του συναδέλφου της, Λουκά, κυνηγάει τον δολοφόνο των κοριτσιών και με κράτησε σε αγωνία ως προς την ταυτότητα του δράστη μα κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο θα δεθούν τα κατ’ επίφασιν ετερόκλητα στοιχεία και οι με μια πρώτη ματιά άσχετες μεταξύ τους ιστορίες. Η συγγραφέας είναι σαφώς ταγμένη υπέρ της γυναίκας, αφού έχει διαλέξει και μας παρουσιάζει εκτενώς χορεύτριες της νύχτας, κοπέλες χαμένες στη ζωή αλλά αποφασισμένες να βρουν μια καλύτερη τύχη χωρίς να χάσουν αξιοπρέπεια και ηθική και αγωνίζεται να τις βοηθήσει, να τους δείξει τον σωστό δρόμο και πάνω απ’ όλα να τις προφυλάξει από τον δολοφόνο. Επίσης, η υπαστυνόμος παντρεύεται τον Γιάννη Γιαννόπουλο, πλοίαρχο φορτηγού πλοίου που ταξιδεύει συχνά, δυστυχώς όμως εκείνος την κακοποιεί συχνά κι έτσι γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την ψυχολογία, τη συμπεριφορά, τις σκέψεις μιας γυναίκας που βιώνει μια τέτοια κόλαση, τι σκέφτεται, τι προσέχει, γιατί δε φεύγει. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν μπαίνει στη ζωή της Ρίζου απρόσκλητος ο έρωτας.

Παράλληλα ξεδιπλώνονται οι ζωές κι άλλων γυναικών, εκτός της πρωταγωνίστριας και των θυμάτων, όπως της Σάντρας, η οποία πιάνει δουλειά σε κλαμπ ως χορεύτρια pole dancing, δεν πίνει, δεν παίρνει ναρκωτικά, κάνει απλώς τη δουλειά της, μήπως όμως έχει μια κρυφή ατζέντα; Γνωρίζουμε και την αδελφή Μαρία που απολάμβανε την ησυχία και την ηρεμία της μονής, της δόθηκε η ευκαιρία να ξαναβρεί τον εαυτό της, κάτι που έπρεπε να είχε κάνει καιρό πριν για να πάψει να σφαδάζει ο δαίμονας που ζούσε μέσα της αλλά τελικά το παρελθόν κατάφερε να τη βρει. Η Α., η γυναίκα που γράφει το ημερολόγιο, ξεχύνει τον πόνο της στις σελίδες του ημερολογίου της και οι καταστάσεις που έχει βιώσει είναι εξίσου δύσκολες και σκληρές, ο ελλειπτικός όμως και τεχνηέντως απροσδιόριστος χαρακτήρας της δημιουργούν επιπλέον ερωτηματικά για την ταυτότητά της. Κάθε μία από αυτές λοιπόν έχει και μια δύσκολη ιστορία, η οποία εμπλουτίζει ένα ήδη γοητευτικά περίπλοκο κείμενο.

Αυτό που μου άρεσε και ξεχώρισα είναι το γεγονός πως ένιωσα να έχουμε τρεις παράλληλες ιστορίες οι οποίες συμπτωματικά διασταυρώνονται. Επάλληλοι κύκλοι έρχονται και κουμπώνουν δημιουργώντας ένα περίεργο παζλ με κομμάτια που φαίνονται αταίριαστα αλλά δένουν άψογα με τη συνολική πλοκή. Ένα σχέδιο εκδίκησης συναντάει το αρρωστημένο πάθος κάποιου που σκοτώνει για συγκεκριμένο λόγο κι όλα αυτά καλείται να τα ξεδιαλύνει μια γυναίκα που πρέπει να βρει το θάρρος και να απομακρυνθεί από την κακοποιητική συμπεριφορά του άντρα της. Η συλλογή μάλιστα των αμαξοστοιχιών είναι ό,τι πιο ανατριχιαστικό έχω διαβάσει ως ιδέα για τρόπαιο και μου άρεσε πάρα πολύ ο επίλογος με το τόσο πρωτότυπο κλείσιμο που αφήνει σαφείς υπόνοιες για το μέλλον. «Ο συλλέκτης των τρένων» είναι ένα φιλόγυνο μυθιστόρημα που αγκαλιάζει με ενδιαφέρον και στοργή παραστρατημένες γυναίκες που πέφτουν θύματα κακοποίησης, σωματεμπορίας, ακόμη και δολοφονίας. Ενδιαφέρουσες ιδέες, ωραίος χειρισμός της πλοκής, σημαντικά διαχρονικά μηνύματα για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ακεραιότητα, έξυπνες ανατροπές με άφησαν απόλυτα ικανοποιημένο και με ξενύχτησαν μέχρι να φτάσω στο λυτρωτικό και αποκαλυπτικό τέλος.

Leave a Reply

Your email address will not be published.