285571720_306143635061614_3335891968159478505_n

Οι εκδόσεις Σαΐτη για φέτος το καλοκαίρι προτείνουν δύο οικολογικά παραμύθια για παιδιά από 4 ετών και πάνω που μας ταξιδεύουν στον βυθό της θάλασσας και στα μυστικά μιας κατοικημένης πόλης.

Βιβλίο Στο πόδι το… χταπόδι! 
Συγγραφέας Πηγή Γρύλλη
Εικονογράφος Γιάννης Σκολούδης
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Σαΐτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Το χταπόδι είναι δημοσιογράφος με μεγάλη επιτυχία στη δουλειά του, κάτι που κατάφερε με κόπο και πολύ διάβασμα. Μια μέρα όμως μια πετρελαιοκηλίδα βάζει σε κίνδυνο την κοινότητα των ψαριών. Πώς θα αντιδράσει το χταπόδι; Θα δώσει ένα…ποδαράκι να σωθούν όλοι; Η Πηγή Γρύλλη με χαριτωμένο έμμετρο λόγο γεμάτο έξυπνες ομοιοκαταληξίες μας συστήνει τον κόσμο του βυθού, τα ψάρια, τα μαλάκια, τις φάλαινες, όλα τα πλάσματα που θαυμάζουν το χταπόδι για την πλήρη ενημέρωση και το αγαπούν για τη δοτικότητά του. Ο μικρόκοσμος της θάλασσας έχει πολλούς χαρακτήρες και τα παιδιά θα γνωρίσουν από κοντά μια… διαφορετική καθημερινότητα! Γέλιο και αγωνία ως το τέλος κι ένα οικολογικό μήνυμα που θα ενστερνιστούν μικροί και μεγάλοι είναι το περιεχόμενο του χαριτωμένου αυτού παραμυθιού. Η εικονογράφηση του Γιάννη Σκουλούδη έχει συναρπαστικές λεπτομέρειες, πολυχρωμία και ποικίλες οπτικές γωνίες. Το χταπόδι με το τσαγάκι του, η γαρίδα που δακτυλογραφεί, η μπουρού που επισημαίνει τον κίνδυνο, η όρκα που χορεύει πόλκα και άλλες απεικονίσεις θα τραβήξουν το βλέμμα του παιδιού και θα το βοηθήσουν να αναπτύξει τη φαντασία του και την παρατηρητικότητά του.

Βιβλίο Ο Πρασινοκαπελάκης και η θυμωμένη πόλη 
Συγγραφέας Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Εικονογράφος Νίκος Γιαννόπουλος
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Σαΐτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Πρασινοκαπελάκης ζει σ’ ένα δάσος και κάθε Κυριακή πηγαίνει στην πόλη για να δει τη γιαγιά του. Η πόλη δεν του αρέσει καθόλου, έχει σκουπίδια, είναι λερωμένη και με απότιστα λουλούδια. Τότε ο Πρασινοκαπελάκης ζει μια πρωτόγνωρη εμπειρία: του συστήνεται η … ίδια η πόλη! Η πόλη δημιουργήθηκε από τους ανθρώπους για να καλύπτει τις ανάγκες τους, έχει όμως κι εκείνη δικαιώματα και εκφράζει τα παράπονά της στο παιδί για να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει. Η έμπειρη και αγαπημένη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου παραλληλίζει με πανέξυπνο τρόπο την πόλη μ’ έναν ανθρώπινο οργανισμό και παρουσιάζει τα προβλήματά της με τρόπο εύληπτο και κατανοητό στους μικρούς αναγνώστες. Καταγράφει δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι στην καθημερινότητά μας εφόσον διαβιούμε σε αστικό ιστό και δείχνει πώς μπορούμε να τα επιλύσουμε ώστε να ζήσουμε όλοι καλύτερα και η πόλη να είναι κι αυτή ευχαριστημένη. Πεζοδρόμια χωρίς εμπόδια και σκουπίδια, συντήρηση και καθαριότητα, όχι γκράφιτι και μουντζούρες, όχι φασαρία και φωνές, καθαρά και φροντισμένα πάρκα είναι μερικά από τα μικρά μυστικά που θα βελτιώσουν τη ζωή μας. Πλούσιο λεξιλόγιο, πρωτόγνωρες λέξεις που επεξηγούνται όμως και μια σειρά από «κανόνες» που τα παιδιά σίγουρα θα υιοθετήσουν συγκροτούν ένα γλυκό και ταυτόχρονα πρακτικό παραμύθι για παιδιά από 6 ετών και πάνω. Η εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου είναι χαριτωμένη, πολύχρωμη, με ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και μια γλυκιά Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου στην τελευταία σελίδα να διαβάζει δίπλα στο εγγονάκι της, τον Πρασινοκαπελάκη!

Leave a Reply

Your email address will not be published.