27866991_936524766508686_7657467179400434590_n

Μια νέα σειρά περιπετειών ήρθε να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό των 8 ετών και πάνω. Ο Στέλιος ο Μπούφος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και με έκανε να διασκεδάσω αφάνταστα! Γέλιο, μυστήριο, παραστατική εικονογράφηση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου και των αντιλήψεων ενός μικρού παιδιού και έξυπνοι διάλογοι. Στα βιβλία πρωταγωνιστεί μια αχτύπητη παρέα, διαλεγμένη προσεκτικά για να συμπληρώσει τον γκαφατζή Στέλιο: το αδερφάκι του, ο Ιάσονας, οι γονείς του, η χελώνα Πάτροκλος και οι φίλοι του, Ισίδωρος και Μανόλης! Μάλιστα ο Στέλιος είναι τόσο μπούφος που ακόμη και η σελιδαρίθμηση των βιβλίων του είναι βαλμένη ανάποδα.

Βιβλίο Το στοιχειωμένο κάστρο
Συγγραφέας Γιώργος Κωνσταντινίδης
Εικονογράφος Σωτήρης Μητρούσης
Κατηγορία
Χιούμορ / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο έκτο βιβλίο της σειράς «Το στοιχειωμένο κάστρο», η οικογένεια του Στέλιου πάει διακοπές στο Καστράνι, πολύ κοντά σε ένα στοιχειωμένο κάστρο. Εκεί λένε πως εμφανίζεται το φάντασμα του σερ Άιρον Χουάν Αμπόρχες Καραμινάτο και μάλιστα μισό («-Από τα πόδια και πάνω ή από τα πόδια και κάτω; -Γιατί; Θεθ να του πάρειθ παπούτθια;», σελ. 51). Θα καταφέρει με τον φίλο του τον Ισίδωρο να λύσουν το μυστήριο του φαντάσματος; Υπάρχει στ’ αλήθεια αυτό; Γιατί είναι τρομακτικό; Τι μπορεί να κάνει σε δυο παιδιά που θέλουν να το γνωρίσουν;

Η ιστορία ξετυλίγεται απίστευτα γρήγορα και συναρπαστικά. Οι μέθοδοι που ακολουθεί ο Στέλιος και γενικότερα η αναλυτική του σκέψη δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντινίδη να αναπτύξει ένα πλούσιο και ποικίλο λεξιλόγιο και στον εικονογράφο Σωτήρη Μητρούση να εικονογραφήσει ένα τρελό, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα τόσο αληθινό περιβάλλον που δε σταμάτησα στιγμή να γελάω. Το μάτι μου πήγαινε πότε στο κείμενο, πότε στα σκίτσα και ζούσα την κάθε στιγμή λες και ήμουν μπροστά! Τα σκίτσα είναι απόλυτα καρτουνίστικα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και πολύ παραστατικά. Γκάφες, χαζομάρες, ό,τι θεωρείται λογικό στο μυαλό ενός παιδιού (κι ενός νηπίου, εντάξει, Ιάσονα, είσαι κι εσύ στο βιβλίο) δημιουργούν μια ιστορία ανατρεπτική, ευρηματική και πανέξυπνη.

Σε αυτό το βιβλίο οι δημιουργοί της σειράς βοηθάνε με τον αγαπημένο μου ευρηματικό τους τρόπο τα παιδιά να μάθουν τον Αρχιμήδη (ο Στέλιος τον αποκαλεί Αρχιμίκυ και επιμένει να λέει με τον δικό του τρόπο την πασίγνωστη φράση: «Παλιό και χωρίς τιμόνι τιγάν κινήσω πάσαν», οπότε καταλαβαίνετε τι θα συμβεί από τη στιγμή που ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ τα εφαρμόσει όλα αυτά για να φτιάξει ένα σκυλί-ρομπότ, όπως ο αδερφός του)! Έτσι, σύντομα η οικογένεια αποκτάει σκυλολόι, τον Μπάμπη του Ιάσονα και τον Συλβέστρο του Στέλιου. Τώρα πού χωράει σε όλα αυτά και ο Πυθαγόρας με το θεώρημά του, ε, ας αφήσω τους μικρούς αναγνώστες να το ανακαλύψουν μόνοι τους!

Εξίσου διασκεδαστικός είναι και ο τρόπος που ερωτεύεται ο Στέλιος μια όμορφη μελαχρινή Δουλτσινέα, οπότε οι Κωνσταντινίδης και Μητρούσης βάζουν τα δυνατά τους: τι σουρεαλιστική εικονογράφηση, τι καψουροτράγουδα, τι ανεκδιήγητοι αστειότατοι διάλογοι με το έτερον ήμισυ, τι ανατρεπτικό τέλος…Α, και ο Ηρακλής Πουαρώ, με την κομψή σιλουέτα του ηθοποιού David Suchet αποτυπώνεται σε μια πολύ κωμική σκηνή! Τέλος, νομίζω πως οι διάλογοι και οι φαρμακερές ατάκες μεταξύ των δύο αδελφών, Ιάσονα και Στέλιου, αρχίζουν να φτάνουν σε ένα υπέροχο κρεσέντο, με κάθε σκηνή να είναι πιο απολαυστική από την προηγούμενη!

Το «Στοιχειωμένο κάστρο» είναι μια θεότρελη, διασκεδαστική και καλογραμμένη ιστορία, που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και περιγράφει ανερυθρίαστα κωμικά έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά! Είναι μια έξυπνη ιδέα, δοσμένη σωστά, καλοδουλεμένη και εικονογραφημένη με τον τρόπο που θέλουν οι αναγνώστες ηλικίας 8 ετών και πάνω. Αγωνία και χιούμορ σε έναν σωστό και ιδανικό συνδυασμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *