Merged_document (1)

Η Ελληνοεκδοτική συνεχίζει τις ενδιαφέρουσες εκδοτικές της προτάσεις με δύο συναρπαστικά παραμύθια που θα μάθουν τα παιδιά να γλυτώνουν από επικίνδυνες και δύσκολες καταστάσεις και θα τα εμψυχώσουν για να αντιμετωπίσουν μια περιπέτεια υγείας δική τους ή αγαπημένων προσώπων.

Βιβλίο Στη μέση του Πουθενά
Συγγραφέας Βούλα Γιαγκάζογλου-Παπούδα
Εικονογράφος Μαρία Μανουρά
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στην ΞΕΝΗΑ-στόπια οι κάτοικοι ζουν ξένοιαστα και αρμονικά γιατί έχουν μάθει να χρησιμοποιούν τρεις βασικές δεξιότητες αυτοπροστασίας: Ξεφεύγω-ΕΝΗμερώνω-Αποφεύγω. Αυτή η σειρά παραμυθιών βασίζεται στην ανάγκη εφοδιασμού των παιδιών με γνώσεις και δεξιότητες για να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις κινδύνου, να υιοθετούν συμπεριφορές προστασίας και να ενημερώνουν ενήλικες που εμπιστεύονται. Στο πρώτο βιβλίο της σειράς «Στη μέση του Πουθενά», η μικρή πρωταγωνίστρια διασχίζει το δάσος για να βρει τον φίλο της τον Αρκούδο, με παρέα τον Ζαχαρία, ένα παιδί που δεν κάνουν συχνά παρέα αλλά τη διασκεδάζει. Στον δρόμο θα συναντήσουν φίλους και αγνώστους, θα δεχτούν δώρα, θα προσπαθήσουν να ξεφύγουν με ευγένεια και διπλωματία και γενικώς θα αντιμετωπίσουν κάθε πρόβλημα που βιώνει ένα παιδί που θα χαθεί. Μέσα από κωμικοτραγικά περιστατικά οι μικροί αναγνώστες θα καταλάβουν και θα μάθουν πώς να συμπεριφέρονται όταν βρεθούν στη μέση του πουθενά και δεν ξέρουν προς τα πού να πάνε, σε ποιους να απευθυνθούν, πώς να ζητήσουν βοήθεια. Η έξυπνη ηρωίδα, ο ελαφρόμυαλος φίλος της και τελικά ο Αρκούδος που τα βρίσκει τρομαγμένα μες στη νύχτα θα δώσουν αφορμή για πολλές συζητήσεις μεταξύ γονιών και παιδιών ως προς την ασφάλειά τους. Επίσης, το ποίημα της σελίδας 29 και οι εκπαιδευτικές οδηγίες στο τέλος του βιβλίου είναι η αφορμή για πολλά ερεθίσματα διαλόγου και συμπεριφοράς. Η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά, με το γλυκό και τρυφερό βλέμμα που αποτυπώνει σε όλα της τα έργα, είναι γεμάτη χρώματα και ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες. Το δάσος δίνεται με ποικίλες λεπτομέρειες και άφθονα λουλούδια και δέντρα, δημιουργώντας το ιδανικό σκηνικό αποπροσανατολισμού ως το αισιόδοξο τέλος.

Βιβλίο Μια κόκκινη μύτη, ένα βιολί κι ένα όνειρο
Συγγραφέας Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
Εικονογράφος  Francesca Cosanti
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Ζήσης θέλει να γίνει αστείατρος, να σκορπάει το γέλιο και τη χαρά και να σώζει τους Μικρούς Ήρωες από τα Μαύρα Βέλη. Στο πλάι του έχει γιατρούς και νοσοκόμες, γονείς και φίλους, όλοι τους άξιοι υπερ-ήρωες. Η Γιώτα Αλεξάνδρου γράφει ένα συγκινητικό, ανθρώπινο παραμύθι με πάρα πολλά κρυμμένα νοήματα που αφήνουν άπλετο χώρο στους γονείς για να τα επεξεργαστούν με τα παιδιά τους. Το σουρεαλιστικό, σχεδόν αφαιρετικό κείμενο που αποτυπώνει την αχαλίνωτη φαντασία και ταυτόχρονα το ενδιαφέρον, την αγάπη και τον σεβασμό της συγγραφέως και προς τους αναγνώστες αλλά και προς τους Μικρούς Ήρωες επιτρέπει στον γονιό να προχωρήσει την ιστορία μέχρι το σημείο ή με τέτοιο τρόπο που το παιδί να μη φοβηθεί. Είναι κατανοητό ποιοι είναι οι Μικροί Ήρωες και τα Μαύρα Βέλη, οπότε σύντομα τα παιδιά μαθαίνουν πώς να σταθούν στο πλάι των φίλων τους που είναι άρρωστοι ή πώς να αντιμετωπίσουν με δύναμη, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση το δύσκολο μονοπάτι της δικής τους ζωής. Χάζευα για ώρες τις πολύχρωμες, λεπτομερείς εικόνες της Francesca Cosanti, διάβαζα ξανά και ξανά το κείμενο και πότε γελούσε πότε δάκρυζα. Η εικονογράφος βάδισε στο ίδιο μονοπάτι σεβασμού και αγάπης με τη συγγραφέα και δεν είναι καθόλου φειδωλή στην αποτύπωση της ιστορίας: γιατρός με μάσκα και κόκκινη μύτη παίζει βιολί, παιδιά γελάνε με τα καμώματά του ή όταν αιωρείται σε μια ιπτάμενη κούνια, τούρτες γενεθλίων εναλλάσσονται με μια φυσιολογική κόπωση από την όλη περιπέτεια, όμως το χαμόγελο και η χαρά δε λείπουν ούτε στιγμή ενώ το φόντο είναι αυστηρά λευκό, φωτεινό και αισιόδοξο. Απολαύστε την αποτύπωση του χρόνου στις σελίδες 24-25 και δακρύστε ελεύθερα: «Κύριε Χρόνε, να γίνουμε φίλοι; Έλα να παίξουμε ως την άκρη του λευκού δάσους. Κάθε μέρα και μια νέα περιπέτεια. Ζήση, τι θα ζήσουμε σήμερα»; Μα τι όμορφο, γλυκό, τρυφερό και ειλικρινές παραμύθι και με πόσο σεβασμό ασχολείται με την περιπέτεια υγείας ενός παιδιού!

Leave a Reply

Your email address will not be published.