Camille_Claudel_-_photographie_César

Ομολογώ ότι κουράστηκα πολύ με αυτό το βιβλίο. Δεν ξέρω αν φταίει η κακή μετάφραση ή είναι αντικειμενικά αργή η πλοκή. Κάτι από τα δύο πάντως δε με άφησε να το απολαύσω. Παρ’ όλ’ αυτά η κεντρική ιδέα είναι αρκετά καλή από μόνη της, έχει τις ανατροπούλες του, έχει μια ωραία και πρωτότυπη ερωτική ιστορία, οπότε όλες αυτές οι ψηφίδες με κράτησαν ως το τέλος.

Βιβλίο Σκιές στον Βόσπορο
Τίτλος πρωτοτύπου Istanbul passage
Συγγραφέας Joseph Kanon
Μεταφραστής Μιχάλης Μακρόπουλος

Κατηγορία Περιπέτεια

Εκδότης Μίνωας (εξαντλημένο στον εκδότη)
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Θα ξεκινήσω με την υπέροχη, μαγευτική, ρομαντική, σκληρή, ουδέτερη Κωνσταντινούπολη. Ο συγγραφέας ξέρει πολύ καλά την πόλη και το δείχνει. Χωρίς να καταντάει το βιβλίο τουριστικός οδηγός, οι ήρωές του ζουν σε αυτές τις περιοχές, κινούνται εκεί, σκοτώνουν εκεί, μπαίνουν στην πόλη και κινούνται με άνεση (σε πολλές περιπτώσεις έχω καταλάβει ότι οι ήρωες του βιβλίου μπαίνουν με το ζόρι εκεί που θέλει ο συγγραφέας, δεν κολλάνε, δεν πείθουν, βαριούνται). Εκπληκτικές περιγραφές, φοβερή ατμόσφαιρα, συν ότι έχουμε να κάνουμε με κατασκοπικό βιβλίο και μάλιστα άμα τη λήξει του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ε, ένα σκοτάδι, ένα έρεβος, ένας ζόφος επικρατεί πάνω από τα ήδη ομιχλώδη τοπία της Κωνσταντινούπολης. Λάλελι, Μπεμπέκ, γέφυρα του Γαλατά, Καράκιοϊ, Πέραν, Σκούταρι, ακόμη και τα Πριγκηπόννησα συμμετέχουν στο κυνηγητό των κατασκόπων. Εξαιρετικό σκηνικό, εξαιρετική περιγραφή.

Η ίδια η υπόθεση έχει να κάνει με την κατασκοπευτική δράση Ρώσων και Αμερικανών στην ουδέτερη κατά τον πόλεμο Τουρκία και σε δεύτερο επίπεδο με το γεγονός ότι ο πόλεμος τελείωσε, οπότε οι κατάσκοποι πρέπει να γυρίσουν σπίτια τους. Ο Λίον είναι εξωτερικός συνεργάτης μεγαλοεπιχειρηματία που συγκεντρώνει πληροφορίες. Μια από τις αποστολές είναι να παραλάβει έναν Γερμανό με σημαντικές φωτογραφίες. Εκείνο το βράδυ ο Λίον και ο Γερμανός δέχονται επίθεση και πυροβολούν. Αυτός που τους επιτέθηκε είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας! Γιατί όμως; Ξαφνικά αναστατώνονται και Ρώσοι και Αμερικανοί και ψάχνουν τον Γερμανό κατάσκοπο. Ο Λίον αποφασίζει να ξαποστείλει τον Γερμανό στις ΗΠΑ με δική του πρωτοβουλία, τώρα που έμεινε ακέφαλος από εντολές.

Έτσι ξεκινά μια σειρά από περιπέτειες και ανατροπές και προδοσίες για τον Λίον, που βλέπει τα πάντα γύρω του να γκρεμίζονται. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας έχει πλαστά διαβατήρια και πολλά χρήματα, κρυμμένα ακόμη και από τον κρυφό προϋπολογισμό της εταιρείας του για «έκτακτα έξοδα». Γιατί; Τι είχε στο μυαλό του και τον σκότωσε ο Λίον; Ο Λίον, παράλληλα με το ανθρωποκυνηγητό, έχει να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη της γυναίκας του, που δεν ξαναμίλησε σε άνθρωπο από όταν έχασε το παιδί τους στη γέννα, μια γοητευτική πόρνη που την επισκέπτεται κάθε Πέμπτη, τη γυναίκα του πρέσβη που βρίσκεται δολοφονημένος, ακόμη και τη μυστική αστυνομία που τον ανακρίνει επίμονα. Θα λυγίσει στο τέλος και θα παραδώσει τον Γερμανό στους Αμερικανούς ή θα κάνει το δικό του και θα τον φυγαδεύσει πάση θυσία; Θα τον ανακαλύψουν οι μυστικές δυνάμεις που αναζητούν τον Γερμανό; Ένα ένα τα βήματα οδηγούν στη λύση του μυστηρίου αλλά πρέπει να οπλιστείτε με επιμονή και υπομονή για να φτάσετε ως το τέλος. Ο ελλειπτικός λόγος, οι κοφτές και σύντομες προτάσεις και η πολύ συχνή χρήση δευτερευουσών προτάσεων, χωρίς ρήματα και υποκείμενα, δημιουργούν εμπόδια στη χαλαρή ανάγνωση του βιβλίου. Πάντως υπάρχουν πολλές ανατροπές και εκπλήξεις στην πλοκή που σίγουρα θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.