9786180132205_hd

Ο πάμπλουτος Ρεξ Φόρτεσκιου πέφτει νεκρός μόλις πιει το τσάι του. Η νεκροψία βρίσκει ίχνη δηλητηρίου ενώ στην τσέπη του αναπαύονται τρεις σπόροι σίκαλης. Ποιος τον δολοφόνησε και γιατί; Ποιες είναι οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών του και γιατί ψυχράνθηκαν μαζί του; Η επιστροφή του άσωτου υιού, Λάνσελοτ, ποιες νέες εξελίξεις θα προκαλέσει; Ο Επιθεωρητής Νιλ αναλαμβάνει την υπόθεση κι αρχίζει μια σειρά από ανακρίσεις που φωτίζουν ποικιλοτρόπως τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας Φόρτεσκιου και όχι μόνο αυτών.

Βιβλίο Σίκαλη στην τσέπη
Τίτλος πρωτοτύπου A pocket full of rye
Συγγραφέας Agatha Christie
Μεταφραστής Χρύσα Μπανιά
Κατηγορία
 Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με φόνους που διαπράττονται «κεκλεισμένων των θυρών» και τόσο γρήγορα που ο επιθεωρητής Νιλ δεν προλαβαίνει να παίρνει καταθέσεις και να καλεί τον ιατροδικαστή. Η «Σίκαλη στην τσέπη» είναι η έβδομη περιπέτεια της μις Μαρπλ και έχει όλα τα καλά συστατικά ενός συναρπαστικού αστυνομικού μυθιστορήματος, καθώς και όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, αντιλήψεις και νοοτροπίες που συναντάμε στα βιβλία με ηρωίδα την αξιαγάπητη αυτή γεροντοκόρη. Περίπλοκη υπόθεση, πολλοί ύποπτοι που διαστρεβλώνουν ή αποσυντονίζουν ή κρύβουν τα γεγονότα, λεπτοδουλεμένοι χαρακτήρες δοσμένοι με απλότητα και διεισδυτικότητα, καθώς και μοναδικές ανατροπές και εκπλήξεις. Μετά από δώδεκα κεφάλαια και τη δολοφονία μιας κοπέλας που ήταν γνωστή της, επιτέλους φτάνει η Μις Μαρπλ: «…ήταν μια ηλικιωμένη τόσο χαριτωμένη, τόσο αθώα, τόσο απαλή και ροδαλή και λευκή, ώστε της επιτράπηκε η είσοδος σ’ εκείνο το σπίτι που τώρα έμοιαζε περισσότερο με φρούριο σε κατάσταση πολιορκίας» (σελ. 110). Η αγαπημένη γεροντοκόρη νιώθει την ηθική υποχρέωση να βοηθήσει στον εντοπισμό του δολοφόνου της αθώας συγχωριανής της.

Οι ιστορίες με τη μις Μαρπλ μ’ αρέσουν πολύ γιατί αναπαριστούν πειστικότατα τη γνήσια, «χωριάτικη» αντίληψη και νοοτροπία, διαστρεβλώνουν για χάρη εντυπωσιασμού κάποια γεγονότα, βγάζουν στην επιφάνεια καλά κρυμμένα μυστικά που ίσως να έχουν, ή και όχι, σχέση με την καθαυτή ιστορία και γενικότερα η Agatha Christie δημιουργεί άλλο ένα άκρως ρεαλιστικό σκηνικό και καταπληκτικά ανορθόδοξες μεθόδους επίλυσης του μυστηρίου. Η μις Μαρπλ είναι μια πανέξυπνη γυναίκα, με άφθαστη πείρα από ανθρώπινους χαρακτήρες και πάντα μ’ ένα περίεργο ερωτηματολόγιο που θα την οδηγήσει στη λύση όσο η όλη συμπεριφορά της εμπνέει στους γύρω της την απορία, τη λύπηση ή ακόμη και την οργή για τα όσα ξεπερασμένα και πεπαλαιωμένα εκπροσωπεί. Πρόκειται για μια καλά κρυμμένη «μάσκα» όμως που ξεγελάει τους γύρω της και την αφήνει απερίσπαστη να ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι. Εδώ δυστυχώς δεν την απόλαυσα όσο ήθελα, μιας και η πλοκή προχωράει κυρίως μέσω των ανακρίσεων και του ντόμινο των ενδοοικογενειακών και όχι μόνο σχέσεων που αυτές προκαλούν αλλά και για το λίγο διάστημα που εμφανίζεται είναι αρκετό για να μάθουμε πράγματα μέσα από άσχετες φαινομενικά κουβέντες.

Η υπόθεση βασίζεται σε παιδικό τραγουδάκι και δημιουργεί ένα αρκετά γκροτέσκ και σουρεαλιστικό σκηνικό, που προβληματίζει τον επιθεωρητή Νιλ, όχι όμως και τη μις Μαρπλ (το ίδιο τραγουδάκι θα είναι και η λύση του μυστηρίου στο διήγημα “Το τραγούδι του εξάπενου” που περιέχεται στη συλλογή “Το μυστήριο του Λίστερντεϊλ”). Ορυχεία στην Αφρική, μετοχές και εταιρείες, περίεργες διαθήκες, σπόροι σίκαλης και μανταλάκι στη μύτη ενός θύματος, ερωτικές απιστίες, κοτσύφια σε πίτα, σίκαλη στην τσέπη, απομονωμένη βίλα στην αγγλική εξοχή είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια ενός παζλ που με προβλημάτισε, με ιντριγκάρισε και το απόλαυσα όσο και πολλά άλλα με ηρωίδα την αξιαγάπητη γεροντοκόρη.

Η «Σίκαλη στην τσέπη» κυκλοφόρησε στην Αγγλία το 1953 και στην Αμερική το 1954 και είναι η έβδομη περιπέτεια με τη γλυκιά ηλικιωμένη πρωταγωνίστρια, μιας και τα διηγήματα στα οποία εμφανίστηκε το 1927 στα μηνιαία βρετανικά περιοδικά «The Royal Magazine» και «The Story-Teller Magazine» δημοσιεύθηκαν σε βιβλίο μόλις το 1932 με τον τίτλο «The thirteen problems». Στα ελληνικά υπήρξαν πολλές εκδόσεις του μυθιστορήματος ώσπου κυκλοφόρησε από το Λυχνάρι με τον τίτλο «Ένα άλλοθι για τρία εγκλήματα» και σήμερα (2019) επανακυκλοφορεί από τις Ψυχογιός σε μεγαλύτερο σχήμα, με ένα ενδιαφέρον, περιεκτικό προλογικό σημείωμα της Χίλντας Παπαδημητρίου και με νέα μετάφραση (της Χρύσας Μπανιά). Ως προς το εξώφυλλο ακολουθούν την έκδοση Harper Collins (1981) ενώ έχουν ανακοινώσει πως στόχος τους είναι να κυκλοφορήσουν στα ελληνικά όλα τα αστυνομικά έργα της Agatha Christie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.