πωλειται εξ

Η μικρή Άννα προσπαθεί να συμβιώσει με το νεογέννητο αδελφάκι της που φέρνει τα πάνω κάτω στο σπίτι της. Δεν το αντέχει, κάνει φασαρία, ο κόσμος περιστρέφεται γύρω του, η ίδια νιώθει μοναξιά και εγκατάλειψη, είναι όμως αλήθεια όλα αυτά; Θα καταφέρει να αγαπήσει τον μικρό Μηνά και να κατανοήσει τις αλλαγές που επιφέρει σε μια οικογένεια ένα νέο μέλος;

Βιβλίο Πωλείται δεν πωλείται 
Συγγραφέας Εύα Κασιάρου
Εικονογράφος Νικολέττα Φιλιππίδη
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Συμμετρία
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Εύα Κασιάρου, πάντα με τρυφερότητα και γλυκύτητα, όπως σε όλα τα παιδικά βιβλία της, ξετυλίγει μια ιστορία γεμάτη ανατροπές και άφθονα συναισθήματα. Με πρωτοπρόσωπη αφήγηση μπαίνει στη θέση ενός μικρού κοριτσιού που νιώθει ζήλια και κακία για ένα πλάσμα που την έφερε ξαφνικά και χωρίς να τη ρωτήσουν στη δεύτερη θέση προτεραιοτήτων των γονιών της. Άλλωστε, αποφεύγει ακόμη και να αναφερθεί στο μωρό, το αποκαλεί συνέχεια «Αυτό» και το κατηγορεί για όλα. Τίποτα δεν είναι σαν αυτό που περίμενε ή, ακόμη χειρότερα, σαν αυτό που της υπόσχονταν οι γονείς της, οι οποίοι τώρα δεν έχουν χρόνο να παίξουν μαζί της, κοιμούνται όρθιοι από την κούραση κι έτσι η Άννα βλέπει πως πλέον έχει τα πάντα μισά: γονείς και παππούδες, παιχνίδια και φαγητό. Καταφεύγει λοιπόν σε τερτίπια και ζημιές, προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή και τελικά συλλαμβάνει ένα σχέδιο για να διώξει το μωρό από το σπίτι. Η συγγραφέας περιγράφει ευφάνταστες και διασκεδαστικές γκάφες που φέρνουν άφθονα γέλια στους μικρούς αναγνώστες και με μια έξυπνη ανατροπή δίνει στην Άννα να καταλάβει πόση χαρά και αγάπη κρύβεται μέσα της, συναισθήματα που δεν είχε φανταστεί ότι μπορούσε να νιώσει! Η εικονογράφηση της Νικολέττας Φιλιππίδη είναι ιδιαίτερη, σχεδόν αφαιρετική και σουρεαλιστική, αυτό όμως κάνει τις μορφές να κινούνται σ’ ένα σύμπαν γεμάτο χρώματα και χωρίς προοπτική ή ευθυγράμμιση, με αποτέλεσμα να έχουμε ρευστή και ξεχωριστή αποτύπωση των χαρακτήρων του παραμυθιού και του περιβάλλοντος στο οποίο δρουν. Πάρα πολλά ζωηρά χρώματα, αδρά χαρακτηριστικά, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες τραβούν το μάτι των παιδιών και ενώ σε κάποια σημεία η ανάγνωση και η αποτύπωση είναι σε κάθετη διάταξη και όχι οριζόντια, κάνοντας την ανάγνωση ένα διαρκές παιχνίδι!

Το »Πωλείται δεν πωλείται» είναι ένα έξυπνο, γλυκό και τρυφερό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω που δείχνει στα παιδιά πώς και γιατί να αγαπήσουν τα μικρότερα αδέλφια τους, πώς να τους φερθούν και γιατί να μην τα ζηλεύουν. Έξυπνες και ξεκαρδιστικές στιγμές βοηθάνε στην καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς της Άννας και οι ανατροπές τονίζουν τη σημασία και την αξία της αδελφικής αγάπης. Η Εύα Κασιάρου έγραψε άλλο ένα όμορφο, έξυπνο και γεμάτο νοήματα παραμύθι με ηθικές αξίες και πλούσια πλοκή.

Leave a Reply

Your email address will not be published.