d9edb341-37c9-4313-ba1e-1d589d7b1378

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησαν δύο πολύ ενδιαφέροντα βιβλία για παιδιά από 4 ετών και πάνω που θα ταξιδέψουν μικρούς και μεγάλους από μαγικούς τόπους με δράκους και ξωτικά σε στιγμιότυπα τρυφερής καθημερινότητας όπου υπάρχει άφθονη αγάπη. Ας τα δούμε αναλυτικά!

Βιβλίο Ξέρεις πού ζει η αγάπη;
Τίτλος πρωτοτύπου Weißt du, wo die Liebe wohnt?

Συγγραφέας Lisa Weisbrod
Μετάφραση Μάρω Ταυρή
Εικονογράφος Nini Alaska 
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Μια μέρα ρωτάει ο Τομ τον παππού του «Πού ζει η αγάπη;» κι έτσι ξεκινάει μια συναρπαστική περιπέτεια για τον εντοπισμό της. Οι σελίδες του βιβλίου στάζουν γλύκα και τρυφερότητα, μυρίζουν χαρά κι ευτυχία και τα παιδιά, ξεφυλλίζοντάς το, ανακαλύπτουν πως η αγάπη φανερώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και πως μπορούν να την αναγνωρίσουν αν παρατηρήσουν προσεκτικά γύρω τους. Μπορείς να τη γευτείς στο δοχείο με το κολατσιό που ετοιμάζει η μαμά για το σχολείο ή στο τελευταίο μπισκότο που μοιράζεται ο φίλος σου μαζί σου. Μπορείς να τη μυρίσεις στα φρεσκοπλυμένα σεντόνια, μπορείς να την ακούσεις σε διάφορες φράσεις από ανθρώπους που σε αγαπάνε και σε συμβουλεύουν. Η αγάπη ζει στα βιβλία που σου αρέσουν και διαβάζεις ξανά και ξανά, «η αγάπη ζει σε κάθε σπίτι, φτάνει οι άνθρωποι που μένουν μέσα να της ανοίξουν την πόρτα»! Μέσα από πολλά μικρά και καθημερινά παραδείγματα, με στιγμιότυπα τόσο οικεία στα μικρά παιδιά, μαθαίνουμε τις πολλές και διαφορετικές εκφάνσεις της αγάπης και απολαμβάνουμε τα τρυφερά μηνύματα που ξεπηδούν από τις σελίδες του παραμυθιού. Η Nini Alaska αποτυπώνει με ρεαλισμό και παλ χρώματα όλα τα στιγμιότυπα όπου μπορούμε να βρούμε την αγάπη και στήνει μικρές εικόνες γεμάτες κίνηση και λεπτομέρεια που θα βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το περιεχόμενο και  να κοιτάξουν γύρω τους πιο προσεκτικά για να εντοπίσουν την αγάπη σε όλες της τις μορφές.

Βιβλίο Το ξωτικό και ο δράκος
Συγγραφέας Μαριλίτα Χατζημποντόζη
Εικονογράφος Αγγελική Ρελάκη
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Το ξωτικό Φαρλό ζούσε σ’ ένα δάσος και κάποια μέρα αποφάσισε να φύγει από τον τόπο του και να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι. Τον ενθουσιασμό του επισκιάζουν όσοι συναντάει στον δρόμο του και του εφιστούν την προσοχή για τον δράκο Αταξίδευτο. Ο καθένας τους έχει να του πει και κάτι διαφορετικό, κακό, επικίνδυνο και καταστροφικό, όλοι τους όμως είναι βασισμένοι σε λόγια και φήμες, μιας και κανείς δεν τον έχει δει από κοντά. Όταν έρχεται η στιγμή που φτάνει στο κτήμα του δράκου, ο Φαρλό έχει ήδη φοβηθεί κι έχει φορτωθεί τόσες εικόνες για τον εχθρό του που διστάζει να μπει μέσα. Να όμως που μια μεγάλη έκπληξη έρχεται να ανατρέψει τα πάντα! Η Μαριλίτα Χατζημποντόζη έγραψε ένα τρυφερό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τη ζημιά που κάνουν οι φήμες στην προσωπικότητα κάποιου και τονίζει πόσο κακό είναι να πιστεύουμε ό,τι μας λένε χωρίς να το επιβεβαιώνουμε οι ίδιοι. Με πλούσιο λεξιλόγιο, με μια σειρά από εικόνες αστείρευτης φαντασίας, με ρεαλιστικές περιγραφές μαγικών τόπων, με χαριτωμένους ήρωες με ποικίλα χαρακτηριστικά, ακολουθούμε τον Φαρλό στο απίθανο ταξίδι του και γνωρίζουμε την πραγματική πλευρά του δράκου Αταξίδευτου.

Η εικονογράφηση της Αγγελικής Ρελάκη είναι καταπληκτική, γεμάτη χρώματα και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Ενισχύει τη φαντασία των παιδιών και εμπλουτίζει το συμπυκνωμένο σε ιδέες κείμενο με εικόνες που ταξιδεύουν, που φέρνουν γέλιο και αγωνία και τελικά παρασύρουν τα παιδιά στο φανταστικό ταξίδι του ξωτικού. Βρήκα επίσης πολύ ενδιαφέροντα τον τρόπο με τον οποίο ζωντάνεψε στο χαρτί ο δράκος, κάτι που τον έφερε σε αντίθεση με τα λεγόμενα των πλασμάτων που συναντάει ο Φουρλό. Η σειρά «Μικρές καληνύχτες» των εκδόσεων Μεταίχμιο αποτελείται από μικρές ιστορίες που διαβάζονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, ταξιδεύουν όμως σε μεγάλες περιπέτειες και ξυπνούν έντονα συναισθήματα στους μικρούς αναγνώστες. Χάρη στην τεχνολογία QR Code Reader μπορεί ο γονιός να κατεβάσει ηχογραφημένο το κείμενο στο κινητό του και να βάλει το παιδί να το ακούσει λίγο πριν σβήσει το φως και ονειρευτεί τον δικό του φανταστικό κόσμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *