Merged_document (1)

Οι εκδόσεις Μίνωας προτείνουν για αγόρια και κορίτσια νέους τίτλους στις σειρές που ήδη αγαπήθηκαν: «Πειθώ» για όσους λάτρεψαν τις διασκευές της Jane Austen και «Το μυστήριο του φλεγόμενου εξοχικού» για τους φανατικούς, και όχι μόνο, των μυθιστορημάτων της Enid Blyton.

Βιβλίο Το μυστήριο του φλεγόμενου εξοχικού
Τίτλος πρωτοτύπου 
The mystery of the burnt cottage
Συγγραφέας Enid Blyton
Μεταφραστής Γιολάντα Πατεράκη
Κατηγορία Περιπέτεια / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Enid Blyton (1897-1968) πραγματικά δε χρειάζεται συστάσεις. Είναι η συγγραφέας που μας χάρισε αξέχαστες στιγμές ανάγνωσης και μας σύστησε ευρηματικές παρέες παιδιών που ζουν περιπέτειες, λύνουν μυστήρια, ταξιδεύουν, κινδυνεύουν και χάρη σ’ αυτούς περνούσαν ευχάριστα και όμορφα οι εξωσχολικές μας ώρες. Ποιος δεν έχει διαβάσει τους Μυστικούς 7 ή τους 5 φίλους, ποιο κορίτσι δεν έχει ονειρευτεί το Σεν Κλερ ή το Μάλορυ Τάουερ; Έτσι λοιπόν οι εκδόσεις Μίνωας επανακυκλοφορούν και τη σειρά «Τα Πέντε Λαγωνικά», ξεκινώντας από την αρχή. Πάμε να λύσουμε λοιπόν το «Μυστήριο του φλεγόμενου εξοχικού»; Τα Πέντε Λαγωνικά αποτελούνται από τα αδέλφια Μπέτι και Πιπ, Χάρι και Ντέζι και τον Φρέντι που τους συντροφεύει ο σκύλος τους, Μπάστερ. Στην πρώτη τους υπόθεση αντιμετωπίζουν μια τραγωδία: πολύτιμα έγγραφα γίνονται στάχτη από μια πυρκαγιά. Εμπρησμός ή ατύχημα; Ένας παράξενος ζητιάνος, περίεργα ίχνη από παπούτσια κι ένα ύφασμα μπερδεύουν τους μικρούς μας φίλους. Θα καταφέρουν να βγάλουν άκρη από αυτόν τον λαβύρινθο; Συναρπαστικές αναλυτικές περιγραφές, εκτεταμένοι διάλογοι που δίνουν ζωηρότητα και ρεαλισμό στην ιστορία, ανατροπές και εκπλήξεις κι ένα μυστήριο που όλο και πυκνώνει από σελίδα σε σελίδα, καθώς και κωμικοτραγικές εξελίξεις που με διασκέδασαν και ταυτόχρονα με γέμισαν αγωνία για τη συνέχεια, έμφαση σε έννοιες όπως η αγάπη προς τα ζώα, η φιλία, η έννοια του κακού μέσα από μια όσο γίνεται πιο ωραιοποιημένη εικόνα και πολλά άλλα γνωρίσματα της αγαπημένης συγγραφέως εκατομμυρίων παιδιών είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που με κράτησαν ως το τέλος του βιβλίου. «Το μυστήριο του φλεγόμενου εξοχικού» λοιπόν συστήνει μια νέα παρέα μικρών ηρώων που θα συναρπάσει τα παιδιά, χάρη σε μια πένα που ξέρει τι ζητάνε οι μικροί αναγνώστες από 8 ετών και πάνω και το προσφέρει απλόχερα και γλαφυρά. Το γεγονός ότι εκδόθηκε το 1943 και εξακολουθεί να είναι στις πρώτες προτιμήσεις παιδιών και γονέων λέει από μόνο του πολλά!

Βιβλίο Πειθώ
Τίτλος πρωτοτύπου Persuasion
Συγγραφέας Jane Austen
Διασκευή Narinder Dhami
Μετάφραση Ράνια Μπουμπουρή
Εικονογράφος Eglantine Ceulemans
Κατηγορία Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η «Πειθώ», το τρίτο βιβλίο της σειράς «Η υπέροχη Όστεν», κυκλοφόρησε το 1817, έξι μήνες μετά τον θάνατο της συγγραφέως και έχει για πρωταγωνίστρια την εικοσιεπτάχρονη Ανν Έλιοτ, της οποίας η οικογένεια αναγκάζεται να νοικιάσει το σπίτι όπου μένουν για να αυξήσουν τα έσοδά τους. Δυστυχώς (ή μήπως ευτυχώς; ) για την Ανν η οικογένεια που θα έρθει να μείνει στο σπίτι είναι αυτή του πρώην αρραβωνιαστικού της, πλοιάρχου Φρέντερικ Γουέντγουορθ. Το ειδύλλιο θα ανάψει και, ποιος ξέρει, ίσως δοθεί και μια δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη. Διαδραματίζονται διάφορες κωμικοτραγικές καταστάσεις και η Έμμα αρχίζει να αναθεωρεί τις απόψεις της για τον Φρέντερικ όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του βιβλίου. Οι διασκευές των μυθιστορημάτων της σειράς «Η υπέροχη Όστεν» απευθύνονται κυρίως σε μεγαλύτερα παιδιά, χαρακτηρίζονται από φρεσκάδα και δροσιά και πατούν πάνω στο πρωτότυπο κείμενο χωρίς ακρότητες ή υπερβολές. Φυσικά έχουν περικοπεί κάποια κομμάτια, κυρίως περιγραφές αλλά όλες οι εμβληματικές σκηνές των μυθιστορημάτων είναι αυτούσιες. Η γλώσσα είναι απλή και κατανοητή για τους νεαρούς αναγνώστες ενώ η εικονογράφηση της Eglantine Ceulemans βοηθάει πολύ στην αναπαράσταση της εποχής και ξεκουράζει το μάτι κατά την ανάγνωση. Η απεικόνιση των κύριων χαρακτήρων στην αρχή κάθε βιβλίου συστήνει στα παιδιά τους ήρωες των μυθιστορημάτων λέγοντας λίγα λόγια για τον ρόλο τους και αποτυπώνοντας τις προσωπογραφίες τους. Η μετάφραση της έμπειρης Ράνιας Μπουμπουρή σέβεται το δύσκολο έργο των διασκευαστριών και αποδίδει σωστά το περιεχόμενο και το στυλ του πρωτοτύπου. Τα βιβλία συνοδεύονται από σημειώματα των δημιουργών, βιογραφία της Jane Austen και ενδιαφέρουσες συμπυκνωμένες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της εποχής που διαδραματίζονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published.