285048583_792165788874029_5708190211880239883_n

Η Ελληνοεκδοτική φέτος το καλοκαίρι προτείνει και πάλι ενδιαφέροντα και καλογραμμένα βιβλία, κατάλληλα για μικρά παιδιά, γεμάτα έννοιες και συναισθήματα σημαντικά για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά τους.

Βιβλίο Τα παιχνίδια είναι δικά μου!
Συγγραφέας Μαριάννα Κουμαριανού
Εικονογράφος Γιώτα Κοκκόση
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Μαριάννα Κουμαριανού συνεχίζει την ενδιαφέρουσα σειρά βιβλίων με πρωταγωνιστή τον Σαμόρο από τη μακρινή Ιαπωνία, μ’ ένα βιβλίο αφιερωμένο στους καλούς τρόπους και τον σεβασμό. Ο Σαμόρο και ο Σάγκι παίζουν μαζί ήρεμα και δημιουργικά ώσπου ο Σάγκι παίρνει ένα από τα παιχνίδια του φίλου του. Ο Σαμόρο δε θέλει και γίνεται μεγάλη φασαρία. Θα τα ξαναβρούν; Είναι σωστό να κρατάμε παιχνίδια για τον εαυτό μας και να μην τα μοιραζόμαστε; Η σειρά της Μαριάννας Κουμαριανού απευθύνεται σε αναγνώστες από 3 ετών και πάνω και δείχνει τις αρετές της φιλίας και του σεβασμού. Η εικονογράφηση της Γιώτας Κοκκόση είναι ολοσέλιδη και οι ελάχιστες λέξεις του κειμένου τής δίνουν να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της αφήγησης. Μεγάλες εικόνες, αδρές γραμμές και οι απαραίτητες λεπτομέρειες που θα κρατήσουν τα παιδιά προσηλωμένα είναι μερικά από τα θετικά χαρακτηριστικά του όμορφου αυτού παραμυθιού. Σεβασμός και ευγένεια είναι απαραίτητα για να κρατήσουν μια φιλία και η Μαριάννα Κουμαριανού δείχνει με σύνεση και εύληπτο τρόπο πώς να μοιραζόμαστε αυτά που θέλουμε.

Βιβλίο Το ταξίδι της σταγόνας
Συγγραφέας Νίκη Ευελπίδου
Εικονογράφος Zafouko Yamamoto
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η συγγραφέας, που από μικρή παρατηρούσε τη φύση γύρω της και την είχαν μαγέψει οι αλλαγές σε δέντρα, λουλούδια και ποτάμια, σπούδασε γεωλογία με ειδίκευση στη γεωμορφολογία, με αποτέλεσμα το παιδικό της όνειρο να γίνει επάγγελμα. Τώρα που έγινε μητέρα ξανάγινε παιδί κι άρχισε ένα νέο ταξίδι για τη μεταφορά της γνώσης και της έρευνας μέσα από ιστορίες και παραμύθια. Οι Περιβαλλοντικές ιστορίες βασίζονται στη συνδυαστική ματιά ενός παθιασμένου γεωλόγου και ενός παιδιού που ενθουσιάζεται με το μεγαλείο της φύσης. Το 2020 στην Εύβοια έγινε μια μεγάλη πλημμύρα κι αυτό έδωσε το έναυσμα στη συγγραφέα για το πρώτο βιβλίο της σειράς. Η Σταγόνα λοιπόν περιγράφει το ταξίδι της που δεν είναι και πολύ ρόδινο, μιας και δημιουργήθηκε σε μια στιγμή που δεν έπεφτε ψιλή βροχή αλλά ολόκληρος χαλασμός που δημιούργησε πλημμύρα. Οι σταγόνες προσπέρασαν με ορμή την πεδιάδα όπου συνήθως ξεκουράζονται γιατί κάποιος είχε κόψει τα δέντρα, κάνοντας τις σταγόνες να τραυματίζονται από τις πέτρες και τα χώματα που έπεφταν πάνω τους κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Το χειρότερο είναι που κάποιος έκλεισε τον δρόμο για τη θάλασσα χτίζοντας κτήρια και γέφυρες! Τι συνέβη και χάθηκαν οι κοίτες; Πόσο μεγάλο κακό προξενεί αυτό στους ανθρώπους αλλά και στη φύση γενικότερα; Υπάρχει ελπίδα; Η συγγραφέας καταγράφει αντικειμενικά και με εύληπτο τρόπο πώς μπορεί να προκληθεί μια πλημμύρα, ποιος φταίει και τι πρέπει να γίνει. Το ταξίδι της σταγόνας είναι μια συναρπαστική περιπέτεια, άκρως απαραίτητη στον κύκλο της φύσης, να όμως που οι παρεμβολές και η αυθαιρεσία του ανθρώπου αλλάζουν εντελώς τη ροή και προκαλούν κινδύνους. Τα παιδιά μέσα από την περιπέτεια της σταγόνας καταλαβαίνουν τα λάθη και τις αβλεψίες και αποκτούν οικολογική συμπεριφορά. Η εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto κινείται σε σκούρους κα γκρίζους τόνους, με τη Σταγόνα να είναι αρχικά χαρούμενη και στη συνέχεια θυμωμένη και απελπισμένη. Λιτές γραμμές, χωρίς πολλές λεπτομέρειες, ζωντανεύουν το παραμύθι, στο οποίο χαρίζουν στο τέλος τα απαραίτητα χρώματα για τη γέννηση της ελπίδας και ενός καλύτερου αύριο. Η σειρά πλαισιώνεται από ψηφιακούς διαδραστικούς χάρτες της Μαρίας Τζουξανιώτη για να εξερευνούν μικροί και μεγάλοι τα γεγονότα και τις καταστάσεις που συνδέονται με την ιστορία. Οι χάρτες συνοδεύονται από κείμενο, φωτογραφίες και βίντεο για ένα πιο όμορφο και ευχάριστο ταξίδι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.