2473

Ο Ξιφίας Ιερεμίας δέχεται συστηματικό εκφοβισμό από τα Κοφτερά Χαμόγελα, τους Νταήδες του Βυθού, για τη σωματική του διάπλαση. Μαζί με αυτόν υποφέρουν κι άλλα πλάσματα του βυθού, οπότε το πρόβλημα γενικεύεται. Υπάρχει άραγε λύση; Πώς μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το bullying και να βάλει τους νταήδες στη θέση τους;

Βιβλίο Ο Ρομπέν των θαλασσών και οι Νταήδες του Βυθού 
Συγγραφέας Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
Εικονογράφος Βασίλης Γρίβας
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Susaeta
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Γιώτα Αλεξάνδρου έγραψε ένα χορταστικό βιβλίο για παιδιά από 6 ετών και πάνω, με πλούσια πλοκή, πολλές ανατροπές και εκπλήξεις και σημαντικά μηνύματα που περνάνε μέσα από τις πράξεις και τις σκέψεις των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Το κείμενο είναι ιδιαίτερο, δοσμένο με ποιητικό λόγο και ομοιοκαταληξίες, έχει πλούσιο λεξιλόγιο και ζωντανεύει μια ιστορία που δυστυχώς γίνεται όλο και πιο οικεία στους μικρούς αναγνώστες της εποχής μας. Από την αρχή αισθάνεσαι τις δυσκολίες, τον φόβο και τη δειλία του Ιερεμία που δέχεται τον εκφοβισμό: «Αν ήταν χρώμα τα παιδικά μου χρόνια, θα ήταν κόκκινο με μαύρο. Αν ήταν ήχος, θα ήταν θυμωμένο σφύριγμα. Αν ήταν πουλί, λαβωμένος γλάρος»! Η συγγραφέας καταγράφει και παρατηρεί και τις δύο πλευρές, πώς προκύπτει η εκφοβιστική στάση των νταήδων από τη μια και πώς αλλάζει η ψυχολογία του θύματος από μέρα σε μέρα όσο αυξάνονται η βία και οι απειλές. Πολλά από αυτά που αποτυπώνει με την πένα της έχουν ρεαλιστικό έρεισμα, όπως για παράδειγμα το οικογενειακό περιβάλλον που έχει σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για την ανατροφή των παιδιών και παραλληλίζονται οι πράξεις των Νταήδων με τα όσα οι ίδιοι βίωσαν στο σπίτι τους. Ναι, όποιος υφίσταται κακοποίηση, θυμό και βία με την πρώτη ευκαιρία θα τα ασκήσει και στο δικό του περιβάλλον, είτε ως αντίδραση είτε γιατί έτσι κατανοεί τον κόσμο γύρω του, βία στη βία! Αξιοπρόσεκτο είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν και κορίτσια στη συμμορία που ασκεί εκφοβισμό, αφού αυτό το φαινόμενο, αν και σε μικρότερο βαθμό, δεν παρατηρείται μόνο μεταξύ αγοριών. Ο αρχηγός τους ο Χάννος ο Νάνος και το δεξί του πτερύγιο η Σμέρνα η Φτέρνα, το τσιράκι ο Παντελής ο Νταής και το καρφί η Λίτσα η Μουσίτσα και άλλα μέλη της συμμορίας κάνουν κυριολεκτικά ό,τι θέλουν στον βυθό!

Από την άλλη μεριά, έχουμε τις προσεκτικές περιγραφές της ψυχολογίας ενός πλάσματος που δέχεται bullying, αντιλαμβανόμαστε τι φοβάται, πώς αντιδρά, γιατί κρύβεται, γιατί δε θέλει να πάει σχολείο κ. ά. Βιώνει δύσκολες σκηνές γεμάτες φόβο, μαγκιά και ξύλο που αποτυπώνονται όμως όσο γίνεται πιο διακριτικά για να μη φοβηθούν οι μικροί αναγνώστες. Σταδιακά όμως και από σελίδα σε σελίδα συμβαίνουν διάφορες καταστάσεις που αρχίζουν να αλλάζουν τον Ιερεμία και αρχίζουν να φαίνονται διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του εκφοβισμού, με κυριότερο τη μη βία! Η συγγραφέας είναι ξεκάθαρη: αν σας πειράζει ένας νταής, αντιδράστε, όχι με ξύλο αλλά με καθαρή, σταθερή φωνή και κοιτώντας τον στα μάτια. Ο Ιερεμίας τελικά πρωτοστατεί σε μια κινητοποίηση που φέρνει νέο αέρα στον βυθό και οδηγεί αργά μα σταθερά σε μια νέα τάξη πραγμάτων, χωρίς φόβο και απειλές. Πώς και γιατί ιδρύθηκε η ομάδα Φ.Υ.Κ.Υ.Α. και τι σημαίνουν τα αρχικά της; Πώς αντιμετωπίζεται ουσιαστικά το φαινόμενο της βίας; Είναι καλό όπλο η συζήτηση ή πρέπει να ληφθούν άλλα μέτρα; Θα τα καταφέρει άραγε ο Ιερεμίας να πετύχει τον στόχο του για να πάψουν να φοβούνται τα άλλα ψάρια; Τι θα απογίνουν οι Νταήδες του Βυθού; Τελικά πώς επηρέασε ο Ρομπέν των Δασών τον ήρωα της ιστορίας;

Η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα είναι γεμάτη ψάρια, μπουρμπουλήθρες και πάρα πολλές λεπτομέρειες που στήνουν έναν ολόκληρο κόσμο στον βυθό. Ψάρια και θηλαστικά, μαλάκια και αρθρόποδα είναι οι φίλοι και οι εχθροί του Ξιφία Ιερεμία και ζουν σ’ ένα περιβάλλον γεμάτο χρώματα, όπου το φόντο σχεδόν δεν υπάρχει κι έτσι επικεντρωνόμαστε στη δράση που γίνεται μπροστά στα μάτια μας. Μια πανέμορφη γοργόνα-νονά, κάτι κοράλλια και κάτι βράχια δίνουν ακόμη περισσότερο χρώμα και χαρίζουν συναρπαστικές στιγμές κατά την αφήγηση, μιας και η εικονογράφηση ζωντανεύει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορία.

Το βιβλίο «Ο Ρομπέν των θαλασσών και οι Νταήδες του Βυθού» είναι ένα συναρπαστικό πολυσέλιδο παραμύθι με πλούσια πλοκή, διαρκείς ανατροπές και εκπλήξεις, σημαντικά διαχρονικά μηνύματα και αποτελεί ουσιαστική βοήθεια και υποστήριξη απέναντι στο φαινόμενο του εκφοβισμού. «Μην το κρατάς μυστικό. Μίλα σε κάποιον μεγάλο. Μαζί θα βρείτε λύση, η βία να σταματήσει», συμβουλεύει η συγγραφέας. Να έχεις φίλους για να μοιράζεσαι τα προβλήματά σου: «Μοιράσου τη στεναχώρια, μη μένεις χώρια». Στις τελευταίες σελίδες παρατίθενται συμβουλές για τα παιδιά και πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για τους δασκάλους ενώ διατίθεται QR Code με την αφήγηση του παραμυθιού από την ίδια τη συγγραφέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.