20841847_844428785718285_8105777368648164592_n

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζόναθαν Ντάνκαν αγνοείται. Ο Τύπος ξεσαλώνει και οι φήμες οργιάζουν. Πού είναι; Γιατί εξαφανίστηκε μια βδομάδα πριν τη συνάντηση με την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που θα αποφάσιζε αν θα τον παρέπεμπε σε δίκη επειδή ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον Σουλιμάν Σιντορούκ, αρχηγό των Γιων του Τζιχάντ και πλέον καταζητούμενο τρομοκράτη; Τι σημαίνει η λέξη «Μεσαίωνας», για την οποία γνωρίζουν μόνο έξι πρόσωπα κι ο Πρόεδρος αλλά τώρα κάποιος την ψιθύρισε στο αυτί της Πρώτης Κόρης; Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη απειλή έναντι της χώρας του και πρέπει να αναλάβει δράση, ίσως και παρακάμπτοντας το πρωτόκολλο.

Βιβλίο Ο Πρόεδρος αγνοείται
Τίτλος πρωτοτύπου The President is missing
Συγγραφείς James Patterson, Bill Clinton
Μεταφραστής Γιάννης Σπανδωνής
Κατηγορία
 Περιπέτεια
Εκδότης Ωκεανίδα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ που με άφησε με κομμένη ανάσα ως το ανατρεπτικό τέλος. Με πρόσχημα τη γνωστή κινηματογραφική και μυθιστορηματική απειλή εχθρών προς την Αμερική και τον Λευκό Οίκο προσωπικά, ο James Patterson καταφέρνει να γράψει μια πολυεπίπεδη περιπέτεια αγωνίας, με μια διαφορετική συγγραφική προσέγγιση και σε συνεργασία με τον πρώην Πρόεδρο Bill Clinton να της δώσει την αληθοφάνεια που χρειάζεται. Ο Patterson έχει γράψει πάρα πολλά βιβλία συναφούς θεματολογίας, ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή: πιασάρικο θέμα, πολλοί και στακάτοι διάλογοι, βασικές περιγραφές σκηνών, μπόλικη δράση και ανατροπές, ελάχιστη εμβάθυνση στους χαρακτήρες. Επίσης, είναι ο δημιουργός της σειράς βιβλίων με τον έγχρωμο ντετέκτιβ Alex Cross και με τη Γυναικεία Λέσχη Φόνων, κάποια από τα οποία μου άρεσαν και κάποια όχι. Έτσι ήμουν προετοιμασμένος για κάτι αντίστοιχο, μιας και η αρωγή του πρώην πλανητάρχη μόνο ως κράχτης θα μπορούσε να λειτουργήσει. Προς έκπληξή μου, όλες μου οι προσδοκίες διαψεύστηκαν!

Πρώτ’ απ’ όλα, η ιστορία ξεκινάει με τους συγγραφείς να αποκαλύπτουν ούτε τα μισά στοιχεία από τη βασική ιδέα της ιστορίας, με αποτέλεσμα να μπαίνει από την αρχή ο αναγνώστης σ’ έναν αγώνα δρόμου ενάντια σε κάτι μυστηριώδες, άγνωστο και απρόβλεπτο. Ο Πρόεδρος, με την τεχνική της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, συστήνει το επιτελείο του, με τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα, τις φιλοδοξίες, τα προτερήματα και μειονεκτήματά τους, τη θέση τους στον Λευκό Οίκο και τις Μυστικές Υπηρεσίες κλπ. Όλοι αυτοί αρχίζουν να κυνηγάνε δύο νεαρά παιδιά από την Αμπχαζία που κρατάνε στα χέρια τους μια πολύτιμη πληροφορία. Η δράση κλιμακώνεται από σελίδα σε σελίδα ενώ ταυτόχρονα μια ελεύθερη σκοπευτής βρίσκεται στα ίδια ακριβώς ίχνη αλλά έχει τους δικούς της σκοπούς. Τι υπάρχει πίσω από όλα αυτά; Τι είδους απειλή κρύβεται στις κυβερνοεπιθέσεις που λιγουρεύονται τα συστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών; Πόσο δυνατός είναι ένας νέος ιός που ετοιμάστηκε αποκλειστικά για την Αμερική και πώς θα καταστρέψει τα πάντα; Ποια χώρα έχει συμφέροντα τέτοια που να χρηματοδοτήσει όλο αυτό το πανηγύρι; Πώς θα καταφέρει ο Πρόεδρος να ανακαλύψει την αλήθεια και κυρίως τον προδότη που σίγουρα θα υπάρχει για να βοηθάει εκ των έσω;

Το νέο μυθιστόρημα του James Patterson έχει ό,τι περιμένει κανείς από πολιτικά θρίλερ και συνωμοσίες καταστροφολογίας: αντιτρομοκρατικές ομάδες, Μυστικές Υπηρεσίες (όχι μόνο των Η.Π.Α. αλλά και του Ισραήλ και της Γερμανίας, ακόμη και της Ρωσίας), ορολογίες οπλισμού, ηλεκτρονικής πειρατείας, κυβερνοτρομοκρατίας κ. ά., άφθονες ανατροπές, απειλές πυρηνικού πολέμου ως αντίποινα, το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ σύμφωνα με το οποίο κάθε μέλος οφείλει να ενισχύσει ακόμη και με τη χρήση όπλων όποιο άλλο μέλος δέχεται επίθεση, ανθρωποκυνηγητό, εκπλήξεις και φυσικά μηνύματα υπέρ της τιμής, της ακεραιότητας και του ήθους που οφείλει να έχει κάθε Αμερικανός πολίτης. Ειδικά το κεφάλαιο 128 περιέχει άφθονες τέτοιες εθνικοπατριωτικές κορόνες, μιας και πρόκειται για την ομιλία του Προέδρου λίγο πριν το τέλος του μυθιστορήματος. Από την άλλη όμως ο ίδιος συγγραφέας δε διστάζει να διατυπώσει και μομφή εναντίον αυτής της χώρας, ενός έθνους που: «… οικοδομήθηκε πάνω στις αρχές της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας και των ατομικών δικαιωμάτων αλλά καταπατάει με όλη του την άνεση αυτές τις αρχές στο εξωτερικό» (σελ. 79). Ο Πρόεδρος τέλος δε διστάζει να συγκαλέσει την Ισραηλινή πρωθυπουργό, τον Γερμανό καγκελάριο και τον Ρώσο Πρόεδρο -έστω κι αν αυτός αντιπροσωπεύτηκε από τον Πρωθυπουργό του και δεν ήρθε αυτοπροσώπως- ενώ ταυτόχρονα η τριτοπρόσωπη αφήγηση του Σουλιμάν Σιντορούκ μας μεταφέρει στη Σαουδική Αραβία και τις απόπειρες εκθρόνισης του βασιλιά Σαάντ ιμπν Σαούντ! Το συναρπαστικό κείμενο μου θύμισε σε πολλά σημεία την πολυπλοκότητα του Dan Brown και την ιστορικότητα του Frederick Forsyth!

Το μυθιστόρημα «Ο Πρόεδρος αγνοείται» είναι ένα καλά μελετημένο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκάκι που κάθε του εξέλιξη με ανάγκαζε να διαβάζω απανωτά τη μία σελίδα μετά την άλλη, γεμάτος αγωνία για την επόμενη έκπληξη και ανατροπή. Ήταν γεμάτο αληθινό τρόμο και απόλυτα ρεαλιστικό κίνδυνο. Μάλιστα ο Patterson βρήκε έδαφος για να ασκήσει κριτική κατά της αλόγιστης χρήσης του διαδικτύου στην εποχή μας, δείχνοντάς μας με την κεντρική ιδέα της πλοκής πόσο εύκολα μπορούν να καταρρεύσουν τα πάντα από τη μια στιγμή στην άλλη, η ήρεμη και ασφαλής ζωή μας, οι ελπίδες και τα όνειρά μας, το οικονομικό ιστορικό μας, η υγεία μας, το παρόν και το μέλλον μας, που όλα τα έχουμε αφήσει στους υπολογιστές κι αν καταρρεύσουν τα πάντα άντε να αποδείξεις ποιος είσαι και τι είχες.

Δεύτερο πρόβλημα που αναφέρει ο συγγραφέας στο βιβλίο είναι ο ρόλος των ειδήσεων, που από «βασισμένη στα στοιχεία, μετριοπαθής μετάδοση» κατάντησε να παραπαίει ανάμεσα στο γεγονός και το αποκύημα φαντασίας, ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. Επίσης μου άρεσε η έννοια «ψευδεπίγραφος συμψηφισμός», ειδικά όσον αφορά την πολιτική! Δηλαδή ο απλός κόσμος διαβάζει τα πάντα, σκέφτεται ακρίτως και όποιος θέλει να τους χειραγωγήσει για να κερδίσει πολιτικούς αντιπάλους μπορεί να το κάνει πανεύκολα με τον ανωτέρω ορισμό, με την κατηγορία της μεροληψίας δηλαδή ή οτιδήποτε άλλο που θα έχει κατασκευάσει ο ίδιος και θα το έχει πασάρει σε αυτό το ανυποψίαστο και άσκεφτο κοινό!

«Ο Πρόεδρος αγνοείται» και η συνεργασία του James Patterson με τον Bill Clinton είναι κάτι παραπάνω από επιτυχημένη. Αγωνία, ανατροπές, ρεαλισμός, κινηματογραφικές εξελίξεις είναι όλα εδώ, χωρίς ν’ αφήνουν κανένα λάτρη της περιπέτειας παραπονεμένο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *