dioriga-erdogan

Κάτω από τους μαγευτικούς πύργους της Αλάμπρα, τα καλντερίμια της Γρανάδας αντηχούν μουσική και μυστικά. Η Σόνια Κάμερον δεν ξέρει τίποτα για το σκληρό παρελθόν της πόλης -βρίσκεται εδώ για τη μεγάλη της αγάπη, το χορό. Αλλά σε ένα ήσυχο καφέ, μια τυχαία συζήτηση και μια ενδιαφέρουσα συλλογή παλιών φωτογραφιών την παρασύρουν σε μια μαγευτική περιήγηση στον καταστρεπτικό Ισπανικό εμφύλιο, σε οικογενειακές τραγωδίες και ανεκπλήρωτους έρωτες…

Βιβλίο Ο γυρισμός
Τίτλος πρωτοτύπου The return
Συγγραφέας Victoria Hislop
Μεταφραστής Μιχάλης Δελέγκος
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημαΡομαντικό μυθιστόρημα
Εκδότης Διόπτρα (εξαντλημένο στον εκδότη)
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Καλογραμμένο, ωμό, ρομαντικό, σκληρό, γυναικείο, βίαιο, παθιάρικο. Μια ιστορία αγάπης που κάποια στιγμή υποκύπτει στην πραγματικότητα. Μια οικογένεια που ο ισπανικός εμφύλιος του 1936-1939 τη διαμελίζει. Στη Γρανάδα, η Κόντσα χάνει ένα ένα τα μέλη της οικογενείας της: ο σύζυγός της και ο ένας γιος φυλακίζονται, ο δεύτερος γιος δολοφονείται και ο πρωτότοκος κατατάσσεται εθελοντής στρατιώτης κατά των δυνάμεων του Φράνκο ενώ η μοναχοκόρη Μερσέντες φεύγει μες στο χάος για να βρει τον πρώτο της έρωτα, τον κιθαρίστα που συντρόφευε γεμάτη πάθος (και για το χορό και για τον κιθαρίστα) στα πιο έντονα, φλογισμένα φλαμίνγκο. Εικόνες φρίκης, παραλογισμού, άδικη και άσκοπης αιματοχυσίας, απόλυτου τρόμου (μες στο ίδιο σου το σπίτι), στέρησης και ανέχειας, κτηνωδίας, ξεπηδούν μέσα από τις σελίδες. Η Μερσέντες και ο εθελοντής Αντόνιο τα ζουν σε πρώτο πλάνο και η συγγραφέας μάς φέρνει αντιμέτωπους με τους χειρότερους εφιάλτες της ανθρωπότητας. Φιλίες δοκιμάζονται, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σέρνεται στα ερείπια πόλεων, η Γκερνίκα συγκλονίζει την Ισπανία και τον κόσμο. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος κόβει οριστικά κάθε επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας της Κόντσα. Χρόνια μετά, την ιστορία αυτήν την ξαναζούμε χάρη στη Σόνια, που, παγιδευμένη σε έναν απαίσιο γάμο, ξεδίνει με την κολλητή της φίλη στην Ισπανία. Το κάρμα την οδηγεί να ανακαλύψει ένα σημαντικό μυστικό.

Ωραίο, καλογραμμένο κείμενο, κάπου βουρκώνεις, κάπου γελάς, κάπου φουντώνεις μπροστά στην αδικία. Τα έθιμα των Ισπανών (ταυρομαχίες, φλαμένκο) και πόσο βασικά είναι αυτά στην κουλτούρα τους, η δύναμη της αληθινής αγάπης που εξακολουθεί να υπάρχει στο χρόνο, η κατάρα του πολέμου, όλα ανάγλυφα και δοσμένα έτσι που λες ότι η συγγραφέας τα έζησε από πρώτο χέρι. Μου άρεσε σε πολλά σημεία αυτό το βιβλίο, αν και δεν μπόρεσα να αποφύγω τη σύγκριση με το εξαιρετικό «Νησί», που παραμένει από τα καλύτερά της. Στο «Νησί» πάλι έχουμε απογοητευμένη Αγγλίδα που πιέζεται από μια συγκεκριμένη κατάσταση και μόνη λύση η φυγή (στο «Νησί» η κοπέλα ξέρει, εδώ η κοπέλα δεν ξέρει ότι εκεί που πάει θα μάθει τα της οικογενείας της), πάλι με αυτά που γνωρίζει η πρωταγωνίστρια παίρνει δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον της, πάλι στο εξωτερικό καταφεύγει, πάλι έχουμε θέμα εκτός αγγλικής κουλτούρας (τότε Σπιναλόγκα, τώρα Γρανάδα), πάλι έχουμε έρωτα τραγικό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *