78254298_1447346498746053_8480572179044368384_n

Ο Χάρης και η Ελπίδα, συγκινημένοι από τον αγώνα των ανθρώπων να επιβιώσουν και να σωθούν από τον πόλεμο, την πείνα και τη φρίκη, αποφασίζουν με τη βοήθεια ενός ηλικιωμένου φίλου τους να κάνουν κάτι και να δώσουν πίσω στα παιδιά το χαμόγελο, την ευτυχία και την ασφάλεια. Τι σκέφτηκε λοιπόν το μυαλουδάκι τους; Πώς θα υλοποιήσουν το όνειρό τους και τι αποτελέσματα θα έχει;

Βιβλίο Οι χαρταετοί της αγάπης
Συγγραφέας Μερκούριος Αυτζής
Εικονογράφος Λήδα Βαρβαρούση
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο κύριος Μερκούριος Αυτζής, συγκινημένος και κλονισμένος από τη δυστυχία και την απανθρωπιά που κυριαρχεί στον κόσμο, καταφέρνει μέσα από το κείμενό του και την έξυπνη ιδέα που είχε για τους χαρταετούς να δείξει την αισιοδοξία και τη δύναμη που φέρνουν τα παιδιά αν ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα καλύτερο αύριο. Η φαντασία, η ομαδικότητα, η εμπιστοσύνη, η φιλία και η αγάπη συγκροτούν έναν γερό κύκλο, χάρη στον οποίο ο Χάρης και η Ελπίδα αλλά και οι φίλοι και συμμαθητές τους θα κάνουν κάτι ρηξικέλευθο για την τοπική και την παγκόσμια κοινωνία. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ξεπηδάνε ήρωες από γνωστά παραμύθια και ιστορίες, όπως η Μαίρη Πόππινς, ο Δον Κιχώτης, ο Νιλς Χόλγκερσον, ο Πινόκιο, ο Μάγος του Οζ και τόσοι άλλοι που έχουν έναν ξεχωριστό ρόλο στην πλοκή! Μέσα λοιπόν από αυτήν τη «βελούδινη επανάσταση», οι μικροί αναγνώστες θα κατανοήσουν καλύτερα την ανάγκη για ειρήνη, αγάπη και ομαλότητα στον κόσμο, θα αγκαλιάσουν με περισσότερη δύναμη και θάρρος κάθε ξένο που έχει κυνηγηθεί από το άδικο και την από άλλους γραμμένη μοίρα του και θα γεμίσουν με τα πρώτα κατάλληλα εφόδια που χρειάζεται ο κόσμος μας για να πάει μπροστά.

Αρωγός σε αυτό το τρυφερό και αισιόδοξο παραμύθι, είναι η εικονογράφηση της κυρίας Λήδας Βαρβαρούση, που ζωντανεύει κάθε σκέψη του συγγραφέα και γεμίζει χρώματα και ήρωες τις σελίδες. Με ιδανική εξισορρόπηση ανάμεσα στις σκηνές πολέμου και ειρήνης, με πιστότητα απέναντι στο κείμενο, με πάρα πολλά χρώματα, με εναλλαγές ανάμεσα στον πόνο και τις οιμωγές του πολέμου και τη χαρά της δημιουργικότητας και το αποτέλεσμα των προσπαθειών των μικρών πρωταγωνιστών της ιστορίας, η εικονογράφος είναι η ιδανική επιλογή για ένα τέτοιο κείμενο. Από την άλλη, χάρη στην πληθώρα ηρώων λογοτεχνίας και τις εικονογραφικές τους αναπαραστάσεις, τα παιδιά μπορούν να παίξουν για ώρες με αυτές τις σελίδες, αναζητώντας τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των φίλων που απέκτησαν διαβάζοντας εξωσχολικά κείμενα.

Οι «Χαρταετοί της αγάπης» είναι ένα τρυφερό παραμύθι που διαμαρτύρεται για τον πόλεμο και το προσφυγικό, που χρησιμοποιεί την αθώα και ευρηματική ψυχή για ένα καλύτερο αύριο και που βοηθάει τους μικρούς αναγνώστες να ετοιμάσουν ένα πιο αισιόδοξο και χαρούμενο μέλλον.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *