356946012_599489645626832_3563472767530132184_n

Η Ελληνοεκδοτική μας συστήνει τη Χλόη και τη Μαίρη, δύο κορίτσια που παρατηρούν τα πάντα γύρω τους και μας μεταφέρουν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους. Η μία ψάχνει να βρει την πιο στρογγυλή λέξη και η άλλη μιας μιλάει για τον πατέρα της και τις σούπερ δυνάμεις του. Πάμε να τα δούμε!

Βιβλίο Να σας πω για τον μπαμπά μου;
Συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφος Ράνια Ηλιάδου
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Βασίλης Κουτσιαρής με ελάχιστες λέξεις περιγράφει έναν μπαμπά υπερήρωα, που φτιάχνει αεροπλάνα και τρέχει σαν τον άνεμο, που δεν φοβάται και δε διστάζει να παλέψει με τα πάντα, υπάρχουν όμως και στιγμές που χάνει τη δύναμή του. Πότε γίνεται αυτό και γιατί; Πώς καταφέρνει όμως να ξανασταθεί στα πόδια του; Ποιο είναι το μυστικό του; Οι λίγες και μικρές προτάσεις μπορούν να πυροδοτήσουν μια σειρά από συζητήσεις μεταξύ παιδιών και μεγάλων, μιας και οι έννοιες του κειμένου κρύβονται πίσω από τις λέξεις ή αποτυπώνονται στις ολοσέλιδες εικόνες και χρειάζεται η σχετική επεξεργασία για καλύτερη κατανόηση του κειμένου. Για παράδειγμα, ο μπαμπάς διαβάζει, επομένως τι σημαίνει η ανάγνωση και πώς ωφελούμαστε από αυτήν; Ο μπαμπάς κάνει διάφορες δουλειές, οπότε πόσο σημαντική είναι η παρουσία του στη ζωή ενός παιδιού και πώς εξισορροπεί το καθήκον με τον ελεύθερο χρόνο με το παιδί του; Το κοριτσάκι που αφηγείται την ιστορία καταγράφει και παρατηρεί τα πάντα και μας δείχνει ξεκάθαρα τους προβληματισμούς και τις σκέψεις της, βοηθώντας μας να τα ενστερνιστούμε κι εμείς με τη σειρά μας. Ο Βασίλης Κουτσιαρής μας δείχνει και πάλι την ευαίσθητη ματιά του στον παιδικό ψυχισμό και γράφει μια ιστορία καθημερινή, που τη βιώνουν όλα τα παιδιά. Η εικονογράφηση της Ράνιας Ηλιάδου είναι απλή, με λεπτομέρειες οικείες στα μάτια των μικρών αναγνωστών, όπως αυτές στα δωμάτια της οικογένειας και βοηθάει πολύ στην οπτικοποίηση της ιστορίας.

Βιβλίο Η πιο στρογγυλή λέξη του κόσμου
Συγγραφέας Λίνα Μουσιώνη
Εικονογράφος Λίλα Καλογερή
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ποια είναι η πιο στρογγυλή λέξη του κόσμου; Η σαπουνόφουσκα; Το κουλούρι; Το τιμόνι; Το πορτοκάλι; Η Χλόη την αναζητά στην οικογένειά της, στις φίλες της, παντού γύρω της κι έτσι, μέσα από ένα πανέξυπνο κυνήγι θησαυρού, τα παιδιά εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους ενώ χάρη στην καταπληκτική εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή τις εντάσσουν στην καθημερινότητά τους. Η Λίλα γεμίζει το βιβλίο με εικόνες μεγάλες, πολύχρωμες, με ωραίες οπτικές γωνίες, που αποτυπώνουν όσα περιέχονται στο κείμενο και όχι μόνο, προκαλώντας τα παιδιά να βρουν την πιο στρογγυλή λέξη του κόσμου. Όλοι βοηθάνε τη Χλόη, γονείς και παππούδες, δάσκαλοι και φίλοι, οπότε μεταφερόμαστε σε διάφορους χώρους, στο σπίτι, στο σχολείο, στην εξοχή, ψάχνοντας να βρούμε την πιο στρογγυλή λέξη του κόσμου. Ακόμη κι όταν φτάνουμε στο τέλος η συγγραφέας δε δίνει τη λύση ετοιμοπαράδοτη αλλά βάζει τα παιδιά να συμμετάσχουν ξανά σ’ ένα παιχνίδι! Ο ακόλουθος διάλογος είναι χαρακτηριστικός: «-Είναι τόσο μεγάλη; Απορώ! -Ούτε μεγάλη ούτε μικρή! Για τον καθένα μοναδική»! Το νέο παραμύθι της Λίνας Μουσιώνη είναι ένα υπέροχο και αξέχαστο ταξίδι συντροφιά με λέξεις και χρώματα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.