130575367_846061749577829_3306675013843954774_n

Ο Πλοίαρχος Νέμο είναι φανταστικό πρόσωπο που εμφανίζεται σε δύο μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν, τις «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» (1870) και τη «Μυστηριώδη νήσο» (1874).  Ο Νέμο είναι ένας από τους πιο διάσημους φανταστικούς ήρωες και από τους λίγους στην κλασική μυθιστοριογραφία που είναι ταυτόχρονα ήρωας και αντιήρωας και αποτελεί μία μυστηριώδη μορφή. Είναι μια επιστημονική διάνοια που τριγυρίζει στα βάθη της θάλασσας με το υποβρύχιό του, τον «Ναυτίλο», το οποίο ναυπηγήθηκε σε ένα έρημο νησί. Ο Νέμο προσπαθεί να προβάλλει έναν ψυχρό, αυτάρκη χαρακτήρα, ωστόσο οδηγείται από μία ακόρεστη δίψα για εκδίκηση και ένα μίσος ενάντια στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά σέβεται απόλυτα ο Davide Morosinotto στη συναρπαστική σειρά βιβλίων μυστηρίου, περιπέτειας και αγωνίας που εμπνεύστηκε από αυτόν. Τα δύο πρώτα μεταφράστηκαν το 2020 στα ελληνικά και μου γνώρισαν μια πολύ ενδιαφέρουσα τριάδα μικρών πρωταγωνιστών.

Βιβλία  Το αγόρι χωρίς όνομα / Ο πέτρινος γίγαντας
Τίτλος πρωτοτύπου Il ragazzo senza nome
 Il gigante di pietra
Συγγραφέας Davide Morosinotto
Μεταφραστής Ελένη Τουλούπη
Κατηγορία Περιπέτεια / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η ιστορία ξεκινάει με το «Αγόρι χωρίς όνομα» σ’ ένα ιδιωτικό κολέγιο του 1829. Η Άσλιν Τέιλορ Γούντσγουορθ είναι κόρη πασίγνωστου επιχειρηματία με έδρα τη Βοστόνη και εστάλη στην Ευρώπη για σπουδές. Μετά το Λονδίνο, τώρα θα σπουδάσει στο κολέγιο της κυρίας Πεμπέφ, κοντά στο Παρίσι. Εκεί θα γνωριστεί με τον Νέμο που έχει μια μυστηριώδη εμφάνιση και συνοδεύεται από ένα τεράστιο θιβετιανό μαστίφ, τον Ναυτίλο και με τον βαλέ του κολεγίου, τον Ντανιέλ Λακρός, που είναι απόλυτα ευχαριστημένος από τη δουλειά του, μιας και πριν έκανε ό,τι έβρισκε. Τα τρία δωδεκάχρονα παιδιά θα γνωριστούν καλύτερα μέσα από αντίξοες συνθήκες και θα κερδίσει ο ένας την εμπιστοσύνη του άλλου. Ο Νέμο είναι σιωπηλός αλλά άριστος μαθητής, με ήδη αρκετές γνώσεις ξένων γλωσσών, μαθηματικών και επιστημών, γι’ αυτό αποτελεί αγαπημένο αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των μαθητών του κολεγίου. Παραδόξως δεν ξέρει κανείς το πραγματικό του όνομα, μιας και nemo στα λατινικά σημαίνει «κανείς». Η Άσλιν βλέπει πως η μοίρα της είναι προδιαγεγραμμένη, να γίνει δηλαδή από μαθήτρια με πλήρη μόρφωση σύζυγος κάποιου «κατάλληλου» κι αυτό της φέρνει θλίψη και μια έντονη επαναστατικότητα για μετρημένες σκανδαλιές και ανυπακοή. Η προσπάθειά της με τον Ντανιέλ να ανακαλύψουν την πραγματική ταυτότητα του Νέμο και να σταθούν πλάι του τη συναρπάζει γιατί ξεφεύγει από καθωσπρεπισμούς, είναι μια γνήσια περιπέτεια!

                                         

Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν μαθαίνουμε την πραγματική ταυτότητα του μικρού ήρωα, κάτι που φέρνει στο προσκήνιο τη μυστηριώδη οργάνωση των «Κόκκινων» και τη Ζήτα, μια αδίστακτη γυναίκα χωρίς ταυτότητα. Μετά από μια σειρά συναρπαστικών γεγονότων, τα παιδιά φυγαδεύονται και φτάνουν στην Πράγα, όπου γνωρίζονται με την εβραϊκή κοινότητα και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το ημερολόγιο του δασκάλου του Νέμο, που θα τους οδηγήσει σ’ έναν πολύτιμο θησαυρό! «Ο πέτρινος γίγαντας» κρύβει πολύ καλά τα μυστικά του! Τι ρόλο παίζει λοιπόν η Βρετανική Εταιρεία στην ιστορία μας; Ποιος είναι ο Νέμο και πώς συνδέεται με την Ινδία; Ποιοι τον κυνηγούν και γιατί; Τι τους περιμένει στην Πράγα; Γιατί εξαρτάται η σωτηρία ενός βασιλείου από ένα κωδικοποιημένο σημειωματάριο; Τι πραγματικά κυνηγούν οι Κόκκινοι; Ο μικρός Νέμο και οι φίλοι του περιμένουν τα παιδιά για να τους χαρίσουν συναρπαστικές στιγμές περιπέτειας και γνώσης, εκπλήξεις και δράση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *