27866991_936524766508686_7657467179400434590_n

Μια νέα σειρά περιπετειών ήρθε να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό των 8 ετών και πάνω. Ο Στέλιος ο Μπούφος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και με έκανε να διασκεδάσω αφάνταστα! Γέλιο, μυστήριο, παραστατική εικονογράφηση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου και των αντιλήψεων ενός μικρού παιδιού και έξυπνοι διάλογοι. Στα βιβλία πρωταγωνιστεί μια αχτύπητη παρέα, διαλεγμένη προσεκτικά για να συμπληρώσει τον γκαφατζή Στέλιο: το αδερφάκι του, ο Ιάσονας, οι γονείς του, η χελώνα Πάτροκλος και οι φίλοι του, Ισίδωρος και Μανόλης! Μάλιστα ο Στέλιος είναι τόσο μπούφος που ακόμη και η σελιδαρίθμηση των βιβλίων του είναι βαλμένη ανάποδα!

Βιβλίο Η μυστική φόρμουλα
Συγγραφέας Γιώργος Κωνσταντινίδης
Εικονογράφος Σωτήρης Μητρούσης
Κατηγορία
Χιούμορ / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο 8ο βιβλίο της σειράς, «Η μυστική φόρμουλα», ο θείος του Ισίδωρου δουλεύει σ’ ένα εργοστάσιο ανακύκλωσης, στον ερευνητικό τομέα, κι έχει ανακαλύψει έναν τρόπο ώστε τα υλικά να επιστρέφουν στην αρχική ύλη με το μισό κόστος από το σημερινό. Κάποιος όμως μπαίνει στα αρχεία των υπολογιστών και υποκλέπτει τα δεδομένα! Έτσι, όταν το σχολείο του Στέλιου του Μπούφου οργανώνει εκδρομή στο εργοστάσιο, παρουσιάζεται μια τρομερή ευκαιρία για τον καλυτεροχειρότερο ντετέκτιβ του κόσμου να λύσει το μυστήριο! Πώς τα κατάφερε ο Στέλιος και τον πέρασαν οι τεχνικοί του συστήματος για μέλος της ομάδας ελέγχου των υπολογιστών της εταιρείας; Γιατί δε χρειάζεσαι σφυρί για να σπάσεις κρυπτογραφικούς αλγόριθμους; Πού είναι το πολύτιμο στικάκι με τον μισό τύπο της φόρμουλας; Ποια η διαφορά ανάμεσα στη χημική φόρμουλα και αυτήν από τα γκραν πρι; Πού πήγε η μπαγκέτα του Μανόλη; Γιατί ο Προκρούστης, ο ληστής που σκότωσε ο Θησέας, δεν έγινε επαγγελματίας χορευτής; Πόσο άσχημα θα περάσουν στα χέρια του Στέλιου ο Ησίοδος και ο Όμηρος;

Η ιστορία ξετυλίγεται απίστευτα γρήγορα και συναρπαστικά. Οι μέθοδοι που ακολουθεί ο Στέλιος και γενικότερα η αναλυτική του σκέψη δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντινίδη να αναπτύξει ένα πλούσιο και ποικίλο λεξιλόγιο και στον εικονογράφο Σωτήρη Μητρούση να εικονογραφήσει ένα τρελό, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα τόσο αληθινό περιβάλλον που δε σταμάτησα στιγμή να γελάω. Το μάτι μου πήγαινε πότε στο κείμενο, πότε στα σκίτσα και ζούσα την κάθε στιγμή λες και ήμουν μπροστά! Τα σκίτσα είναι απόλυτα καρτουνίστικα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και πολύ παραστατικά. Γκάφες, χαζομάρες, ό,τι θεωρείται λογικό στο μυαλό ενός παιδιού (κι ενός νηπίου, εντάξει, Ιάσονα, είσαι κι εσύ στο βιβλίο) δημιουργούν μια ιστορία ανατρεπτική, ευρηματική και πανέξυπνη.

Σε αυτό το βιβλίο, οι αναγνώστες μαθαίνουν για τη διαδικασία, τους σκοπούς και τους στόχους της ανακύκλωσης με τον πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο που θα μπορούσε να υπάρχει! Επίσης, γέλασα πολύ με την αντίληψη του Στέλιου ως προς την ονοματοδοσία του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας και με τα βάσανα που πέρασε η δόλια η δασκάλα με την τάξη της: την πατάνε, τη στριμώχνουν, τη ζουλάνε, ωραία πέρασαν, δε λέω! Ο Στέλιος και ο Ισίδωρος, μαζί με τον Ιάσονα που εφηύρε κάτι σχετικό με την περίπτωσή τους, μπαίνουν κρυφά στα γραφεία του τμήματος ερευνών και τότε αρχίζουν οι μπελάδες τους! Μυστικές φόρμουλες, κομπιουτερίστικη ορολογία, ανατροπές και εκπλήξεις με διασκέδασαν ως το τέλος!

«Η μυστική φόρμουλα» είναι μια θεότρελη, διασκεδαστική και καλογραμμένη ιστορία, που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και περιγράφει ανερυθρίαστα κωμικά έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά! Είναι μια έξυπνη ιδέα, δοσμένη σωστά, καλοδουλεμένη και εικονογραφημένη με τον τρόπο που θέλουν οι αναγνώστες ηλικίας 8 ετών και πάνω. Αγωνία και χιούμορ σε έναν σωστό και ιδανικό συνδυασμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published.