117710981_751912308907283_5896510590396560165_n

Ο Σέρλοκ Χολμς είναι ένας από τους σημαντικότερους χαρακτήρες της αστυνομικής λογοτεχνίας και δημιουργήθηκε από τον Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ το 1887, όταν άρχισε να δημοσιεύει τις περιπέτειές του στο περιοδικό The Strand. Με βοηθό τον δρ Τζον Γουάτσον έχουν επιλύσει περίπλοκες υποθέσεις σε τέσσερα μυθιστορήματα και πενήντα έξι διηγήματα. Οι μέθοδοί του είναι αξιοθαύμαστες, αφού είναι σε θέση, κοιτώντας ένα αντικείμενο ή έναν άνθρωπο, να δημιουργήσει ολόκληρη ιστορία γύρω από αυτά. Υπομονετικός αλλά και παθιασμένος εκνευρίζει πολλές φορές με τη μυστικοπάθειά του και τους συλλογισμούς του τον Γουάτσον.

Βιβλίο Μυστικά και χαμένοι θησαυροί-Σέρλοκ Χολμς
Τίτλος πρωτοτύπου Sherlock Holmes
Συγγραφέας Stephanie Baudet
Εικονογράφος Arianna Bellucci
Μεταφραστής Χαρά Κατσαρή

Κατηγορία Αστυνομικό μυθιστόρημα / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

 

                                      

 

Αυτός ο πανέξυπνος άνθρωπος παρ’ όλ’ αυτά αγνοεί βασικά στοιχεία των επιστημών, μιας και συγκεντρώνει μόνο γνώσεις που πιστεύει ότι θα του φανούν χρήσιμες στο επάγγελμά του. Λογοτεχνία, αστρονομία, φιλοσοφία δεν είναι στα ενδιαφέροντά του. Η καριέρα του εκτοξεύτηκε στα ύψη και το αναγνωστικό κοινό τον αγάπησε τόσο που, όταν ο Κόναν Ντόιλ αποφάσισε να τον «σκοτώσει» γιατί του έπαιρνε πολύ χρόνο, αναγκάστηκε να τον επαναφέρει άρον άρον, λέγοντας πως το «θανατηφόρο ατύχημα» ήταν σκηνοθετημένο!

Η Stephanie Baudet ζει και εργάζεται στην Αγγλία ως εκπαιδευτικός, ασχολείται με μαθήματα δημιουργικής γραφής κι έχει γράψει αρκετές σημαντικές σειρές παιδικών βιβλίων, ανάμεσά τους και τις διασκευές των ιστοριών του Σέρλοκ Χολμς για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Με γλώσσα απλή και ταυτόχρονα πλούσια σε λεξιλόγιο, με χαριτωμένη ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Arianna Bellucci, με σεβασμό στην πλοκή των αρχικών κειμένων και με παρένθετες εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες, η σειρά «Μυστικά και χαμένοι θησαυροί» είναι ο καλύτερος και ιδανικότερος τρόπος να έρθουν οι μικροί αναγνώστες σε επαφή με τον συναρπαστικό κόσμο του Σέρλοκ Χολμς, να λύσουν μυστήρια, να μάθουν τρόπους σκέψης και επαγωγικές μεθόδους, να διασκεδάσουν και να αγαπήσουν τη σημαντική αυτή μορφή της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας.

 

                                       

 

Στα αγγλικά έχουν κυκλοφορήσει είκοσι βιβλία, εκ των οποίων τα δύο είναι τα μυθιστορήματα «Σπουδή στο κόκκινο» και «Το σήμα των τεσσάρων» και τα υπόλοιπα είναι διηγήματα από τις διάφορες συλλογές που είχαν κυκλοφορήσει μεταξύ 1891 και 1927. Οι εκδόσεις Μίνωας, πάντα με σεβασμό και αγάπη στο παιδικό βιβλίο, μετέφρασε στα ελληνικά τους τέσσερις πρώτους τίτλους, δηλαδή τα μυθιστορήματα και τα: «Το γαλάζιο ρουμπίνι» και «Η κορδέλα με τις βούλες». Πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά μας τον Σέρλοκ Χολμς, τις μεθόδους του και τις διασκεδαστικές συζητήσεις του με τον Γουάτσον, που αγωνίζεται να κατανοήσει τους συλλογισμούς του και να λύσει τα μυστήρια πριν από αυτόν! Αγωνία, περιπέτεια, εκπλήξεις, ανατροπές, χιούμορ και επιστημονικές γνώσεις εύληπτα δοσμένες είναι μερικά από τα θετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας σειράς βιβλίων που θα συντροφέψει ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο των μικρών αναγνωστών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.