merge_from_ofoct

Οι εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφόρησαν δύο πολύ ενδιαφέροντα παραμύθια για τις σχέσεις των παιδιών με όσους τα περιβάλλουν. Στο ένα ο γαϊδαράκος Μπερτ χάνει τη φωνή του ως συνέπεια καυστικών σχολίων και στο άλλο η Αντιγόνη θέλει αγκαλιές μόνο από εκείνους που προτιμάει και αγαπάει. Ας τα δούμε αναλυτικά!

Βιβλίο Ο Μπερτ χάνει τη φωνή του
Συγγραφέας Τζένη Κουτσοδημητροπούλου
Εικονογράφος Χρύσα Σπυρίδωνος
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Διόπτρα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου γράφει ένα τρυφερό και γλυκό παραμύθι για παιδιά από 4 ετών και πάνω που δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πώς μας επηρεάζει και με τη σειρά μας εμείς πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κακεντρέχεια κάποιου. Ο γαϊδαράκος Μπερτ είναι ένα γλυκύτατο πλάσμα, κατάλληλο για αγκαλιές αλλά ένα άσχημο περιστατικό τον γέμισε θλίψη και στενοχώρια. Χάνουμε λοιπόν τη φωνή μας, είναι στο χέρι μας όμως να την αποκτήσουμε ξανά, καλλιεργώντας την αυτοπεποίθησή μας. Η ιστορία δεν εστιάζει στην τιμωρία των «τοξικών» συνομιλητών αλλά στην καλλιέργεια του χαρακτήρα μας, που είναι και η καλύτερη απάντηση για να προχωρήσουμε μπροστά όσο αυτοί μένουν πίσω (μας). Και φυσικά τι καλύτερο να βελτιωθούμε ως άνθρωποι και να σταθούμε στα δικά μας πόδια από τους φίλους μας, που θα στηρίξουν τις αποφάσεις μας, θα αγκαλιάσουν τα ελαττώματά μας και θα μας βοηθήσουν να βρούμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση; Η εικονογράφηση της Χρύσας Σπυρίδωνος κινείται σε παλ χρώματα και ζωντανεύει με το δικό της στυλ τη ζωή στη φάρμα. Αγαπημένα και γνώριμα ζώα αποκτούν φωνή και ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά για να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοήσουν την ιστορία και να ταυτιστούν με τον Μπερτ ώστε να βρουν τον εαυτό τους με τον καλύτερο τρόπο. Η τελευταία σελίδα με τα ζώα να ατενίζουν το ηλιοβασίλεμα είναι από τα καλύτερα στιγμιότυπα του βιβλίου. Ένα τρυφερό παραμύθι που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και θα τους δείξει τον καλύτερο τρόπο απάντησης σε όσους θέλουν να μας μειώσουν και να μας ταπεινώσουν.

Βιβλίο Να σε κάνω μια αγκαλιά;
Συγγραφέας Φρόσω Φωτεινάκη
Εικονογράφος Φωτεινή Τίκκου
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Διόπτρα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Αντιγόνη δε χορταίνει τις σφιχτές αγκαλιές, παρά τις συμβουλές της μητέρας της να είναι προσεκτική. Υπάρχουν πολλές όμως και διαφορετικές αγκαλιές, όπως παραδέχεται, που κάποιες τη γεμίζουν χαρά κι αγάπη και κάποιες τη στριμώχνουν και τη βάζουν σε σκέψεις. Η Φρόσω Φωτεινάκη γράφει ένα διασκεδαστικό παραμύθι για τα διαφορετικά είδη της ανθρώπινης αγκαλιάς (ασφαλής των γονιών, απαλή των παππούδων, μπλιάξ των θείων κ. ά.) και συνεκδοχικά για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός μας, δηλαδή να επιλέγουμε εμείς ποιοι και πότε να μας αγκαλιάζουν. Ποιες είναι όμως οι ασφαλείς αγκαλιές και τι συναισθήματα μας προκαλούν; Η συγγραφέας χρησιμοποιεί πλούσιο λεξιλόγιο και ποικίλες εκφράσεις για να καταγράψει τα διαφορετικά συναισθήματα που ξεπηδούν από μια καλοδεχούμενη αγκαλιά. Φυσικά, υπάρχουν και οι «πονηρές» και διαφορετικές αγκαλιές, αντιμετωπίζονται όμως με σαφή αρνητική προδιάθεση στο κείμενο και τονίζεται με έμφαση πως: «Όταν λέω όχι, το εννοώ»! Η εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου κινείται κι αυτή σε παλ χρώματα και αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την Αντιγόνη και τον περίγυρό της. Με ελάχιστες λεπτομέρειες και σχεδόν ανύπαρκτο φόντο ρίχνει το βάρος της εικόνας στην καθημερινότητα της Αντιγόνης, στις ευχάριστες και λιγότερο ευπρόσδεκτες στιγμές της με φίλους, συγγενείς και γονείς και αποτελεί το ιδανικό συμπλήρωμα του κειμένου. Ποικίλες εκφράσεις και πρωτότυπες «γωνίες λήψης» δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο πώς πρέπει να αποδεχόμαστε τα «θέλω» μας και πώς να τα σέβονται οι άλλοι. Το βιβλίο προλογίζει ο δάσκαλος Μάριος Μάζαρης και στις τελευταίες σελίδες υπάρχουν συμβουλές της συγγραφέως προς τους γονείς, μιας και η ίδια είναι ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια, οπότε γνωρίζει πολύ καλά τους τρόπους συμπεριφοράς των ανθρώπων και πώς να βοηθήσει τους γονείς να είναι πιο προσεκτικοί στο θέμα της ζεστής, αγαπημένης, προσδοκούμενης, λαχταριστής αγκαλιάς! «Το πιο όμορφο πράγμα πάνω στη Γη. Αρκεί να το θες εσύ»!

ΥΓ. Η φωτογραφία εξωφύλλου του Μπερτ στην κεφαλίδα είναι από το Βιβλιοπωλείο Μουτζούρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.