20230324_073630

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφόρησε ένα υπέροχο, συναρπαστικό παραμύθι για μικρά παιδιά αφιερωμένο στην αγάπη και στο αίσθημα της δοτικότητας καθώς και μια ιστορία για μεγαλύτερα παιδιά που δείχνει μια σκληρή αλήθεια με όσο γίνεται πιο “μαλακό” τρόπο.

Βιβλίο Ο Μπέντζι και ο γιγάντιος χαρταετός
Τίτλος πρωτοτύπου Benji and the giant kite
Συγγραφέας Alan C. Fox
Μετάφραση Ελένη Μαρκοπούλου
Εικονογράφος Eefje Kuijl

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Μπέντζι ζει σε μια παραλία όπου φυσάει δυνατός αέρας, κάτι ιδανικό για πέταγμα χαρταετού. Το παιδί αγαπάει τον καθαρό και πολύχρωμο ουρανό και τους χαρταετούς και ξοδεύει το χαρτζιλίκι του για σπάγκο και άλλα υλικά. Τους αγαπάει τόσο πολύ που δέχεται να κάνει θελήματα των γονιών του για να μαζέψει τα χρήματα κι όταν φτάνει η πολυπόθητη, χορταστική μέρα για τον αγαπημένο του χαρταετό καταλαβαίνει τι σημαίνει πραγματική αγάπη και τότε…Τρυφερή, συγκινητική ιστορία για παιδιά από 6 ετών και πάνω, γεμάτη ιδέες και νοήματα που μου έφεραν δάκρυα στα μάτια, όπως για παράδειγμα αν θέλεις κάτι πολύ πρέπει να κοπιάσεις για να το αποκτήσεις, ή να έχεις αποφασιστικότητα για να πετύχεις τους στόχους σου και επιμονή, και επίσης να απολαύσεις αυτό που απέκτησες αλλά να το αγαπάς τόσο πολύ που όταν έρθει η ώρα να καταλάβεις τι πραγματικά αυτό θέλει και να σεβαστείς την επιθυμία του, όσο και να πονάει εσένα αυτό και πολλά άλλα! Μπράβο, Μπέντζι!

Η εικονογράφηση της Eefje Kuijl ζωντανεύει με υπέροχα χρώματα και ρεαλισμό την περιοχή όπου ζει ο Μπέντζι και τους χαρταετούς που αγοράζει, κατασκευάζει ή επιδιορθώνει. Πόσα χρώματα και πόσα σχήματα γεμίζουν τον ουρανό της παραλίας, πόσα παιχνίδια έχει το μαγαζί όπου πηγαίνει ο μικρός μας ήρωας (και τι πρωτότυπο να είναι το κατάστημα ένα τροχόσπιτο, κάτι που δείχνει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, απόλυτα ταιριαστό όμως με την καθημερινότητα σε μια παραλία), Πόσο μου άρεσαν οι λεπτομέρειες στον κήπο του παιδιού, με το σπιτάκι για τα πουλιά, τα λουλούδια με τις μέλισσες, πόσο γέλασα με τη φάτσα του σκυλιού που ακολουθεί το μικρό του αφεντικό παντού και με τα κρυμμένα ποντικάκια στην τελευταία σελίδα! Η άφθαστη τέχνη της εικονογράφου μου χάρισε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα που έχω δει ζωγραφισμένα και προσέξτε με πόσο ρεαλισμό φαίνεται η κούραση και η εξάντληση από το παιχνίδι στον μικρό Μπέντζι όσο πλησιάζουμε στο τέλος της ιστορίας! Μια από τις ωραιότερες ιστορίες για παιδιά που έχω διαβάσει!

Βιβλία Κανονικά
Συγγραφέας Μαρία Λυκάρτση
Εικονογράφος Ντανιέλα Σταματιάδη
Κατηγορία
 Παραμύθι
Εκδότης Μεταίχμιο
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ένα παιδί αναπολεί την προηγούμενη ζωή του και μιλάει με δυνητικές προτάσεις για το τι θα έκανε αυτήν τη στιγμή, αυτήν την ώρα που μιλάει σε μια εποχή που φαίνεται περασμένη πλέον. Γιατί όμως; Τι του συνέβη; Υπάρχει δυνατότητα να επιστρέψει το παρελθόν του;

Η Μαρία Λυκάρτση έγραψε μια δύσκολη και σκληρή ιστορία για μεγάλα παιδιά που ακόμη δεν έχω καταλήξει αν μου άρεσε ή όχι. Με εξαίρεση την τελευταία σελίδα όπου αποκαλύπτεται ο λόγος που τα πάντα έχουν αλλάξει, ο αφηγητής αναπολεί μια ευτυχισμένη καθημερινότητα, με παιχνίδι, παρέες, φαγητό, τους αγαπημένους του συγγενείς, τις φιλοδοξίες του, τις ικανότητές του που δεν πρόλαβε να καλλιεργήσει κλπ. Η εικονογράφηση είναι περίεργη, σχεδόν αφαιρετική, με τις πολύχρωμες εικόνες αυτής της ζωής να σκίζονται λες από γκρίζα ξέφτια. Και όταν έρχεται η στιγμή που μαθαίνουμε τι συνέβη, η τελευταία σελίδα με το αισιόδοξο μήνυμα δεν ήταν αρκετή για να με αλαφρώσει από το βάρος που μου έδωσε το βιβλίο. Η συγγραφέας θέλησε να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα για όσα παιδιά ζουν σε δύσκολες συνθήκες όμως η ματιά της είναι άκρως ρεαλιστική και «σκληρή» και η ιστορία της είχε από την αρχή μια όχι και πολύ αισιόδοξη ματιά, επομένως εξακολουθώ να παραμένω σκεπτικός απέναντί του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *