Dilessi_murders-brigands

Πριν λίγους μήνες έπεσε στα χέρια μου ένα παιδικό παραμύθι που είχε γραφτεί για να βοηθήσει τα παιδιά στην καθημερινότητά τους στο νοσοκομείο. Ήταν ένα τρομερά ευαίσθητο θέμα αλλά δυστυχώς ο συγγραφέας δεν το αντιμετώπισε καθόλου σωστά και απογοητεύτηκα. Τώρα έπιασα αυτό το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη με ακόμη μεγαλύτερο δισταγμό, μιας και αναφέρεται σε ένα ακόμη δυσκολότερο θέμα που πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά: τον καρκίνο του γονέα τους. Σύντομα όμως έπιασα τον εαυτό μου να δακρύζει σχεδόν σε κάθε σελίδα από τον τρόπο που βοηθούσε η κυρία Πεδιαδίτη τους μικρούς αναγνώστες να βοηθήσουν και να κατανοήσουν το πρόβλημα του πατέρα ή της μητέρας τους. Δεν ήταν μόνο το σωστό λεξιλόγιο ή η εκπληκτική δουλειά που έγινε στις μεταφορές της σκληρής πραγματικότητας στον παιδικό κόσμο αλλά και οι σωστές συμβουλές που δίνονται απλόχερα και οπλίζουν με χρήσιμες σκέψεις αυτόν τον πόλεμο! Ο καρκίνος είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στη σημερινή και όχι μόνο κοινωνία και η συγγραφέας κατάφερε να το φέρει κοντά στα παιδικά μάτια χωρίς να τα τρομάξει ή να τα φέρει σε άβολη θέση.

Βιβλίο Η μικρή μπαλίτσα
Συγγραφέας Κάλλια Πεδιαδίτη-Prud’ Homme
Εικονογράφος Βανέσσα Ζωχιού
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μιχάλης Σιδέρης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Έχουμε λοιπόν την οικογένεια Προυντομάκη, μια χαρούμενη οικογένεια από μαϊμουδίτσες που μια μέρα έρχονται αντιμέτωπες με τον καρκίνο (από την αρχή η κυρία Πεδιαδίτη ξεκαθαρίζει δύο πράγματα: μη φοβάστε να πείτε τη λέξη και διαβεβαιώστε τα παιδιά σας πως δε φταίνε αυτά για την ασθένεια). Μέσα από συναρπαστική έμμετρη αφήγηση, κατάλληλη για αναγνώστες από 4 ετών και πάνω, η διαδικασία θεραπείας γίνεται απλούστερη και ευκολότερη για τα παιδιά που ζουν μέσα σε αυτήν την οικογένεια. Εμφανίστηκε λοιπόν μια μπαλίτσα στο σώμα της μαμάς Προυντομάκη και τώρα έχουμε μιαν αποστολή: να τη στείλουμε πίσω στο διάστημα και να μην ξανάρθει! Βοηθοί και αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο πειρατής σκελετο-γιατρός (ακτινολόγος), ο ποδοσφαιρο-χειρούργος (που θα κλωτσήσει μακριά την μπάλα) και ο Δρ Έξτρα με τα μαγικά του φίλτρα! Βήμα βήμα σε αυτό το χρήσιμο βιβλίο το παιδί μαθαίνει τη διαδικασία αποθεραπείας, τις συνέπειές της στην καθημερινότητα της μαμάς και της οικογένειας γενικότερα και περιγράφει χωρίς υπεκφυγές τα πάντα: τις ακτινοβολίες, την τριχόπτωση, την κόπωση, ως το ελπιδοφόρο τέλος!

«Η μικρή μπαλίτσα», που γράφτηκε με αφορμή την προσωπική περιπέτεια της συγγραφέως με αυτόν τον αντίπαλο, είναι μια εξαιρετική δουλειά για την ψυχολογία των παιδιών που αντιμετωπίζουν αυτό το σοβαρό πρόβλημα στους κόλπους της οικογένειάς τους και είναι τόσο λεπτοδουλεμένη που σίγουρα θα βοηθήσει την κατάσταση αυτή. Η εικονογράφηση της κυρίας Ζωχιού αποτυπώνει με ρεαλιστικό τρόπο κάθε στιγμή αυτού του αγώνα, αποτυπώνοντας στα πρόσωπα των χαρακτήρων απλές, καθημερινές εκφράσεις και αντιδράσεις σε οποιαδήποτε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη. Το κείμενο συμπληρώνεται από αναλυτικές και εύληπτες οδηγίες προς τους γονείς από την ψυχολόγο κυρία Νίκη Προδρόμου. Εκ βαθέων ένα μεγάλο «μπράβο» για αυτόν τον άθλο!

Leave a Reply

Your email address will not be published.