65180427_1285279218299904_9070852048752214016_n

Τέσσερα κορίτσια μεγαλώνουν στη Μασαχουσέτη με τη μητέρα τους όσο ο πατέρας τους πολεμάει στον Αμερικανικό Εμφύλιο. Διαφορετικοί χαρακτήρες, με ποικίλα συναισθήματα και ψυχολογίες, αντιλήψεις και νοοτροπίες, ωριμάζουν μέσα από τις δύσκολες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Χάρη στις εκδόσεις Μίνωας, το διαχρονικό αυτό έργο της Luisa May Alcott είναι τώρα διαθέσιμο για μικρότερες ηλικίες που θα το αγαπήσουν εξίσου.

Βιβλίο Μικρές κυρίες 
Συγγραφέας Luisa May Alcott
Διασκευή Μαρία Δασκαλάκη
Εικονογράφος Νίκος Γιαννόπουλος

Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Μαρία Δασκαλάκη έχει κρατήσει τους σημαντικότερους άξονες στην πλοκή του μυθιστορήματος κι έχει διασκευάσει με αγάπη και μεγάλη προσοχή το διαχρονικό αυτό κείμενο. Έχει δώσει έμφαση στα υπέροχα μηνύματα της συγγραφέως, την αγάπη, τη φιλαλληλία, τη δοτικότητα, την ελπίδα, την παρηγοριά, την αυταπάρνηση, την τιμωρία της εκδίκησης, τον έρωτα κ. ά. κι έχει δώσει ακριβοδίκαια τις στιγμές δυστυχίας και χαράς που υπάρχουν στο μυθιστόρημα. Έτσι τα παιδιά μαθαίνουν για βασικές και σημαντικές αξίες που θα εμπλουτίσουν και θα βελτιώσουν τον χαρακτήρα και τον ψυχισμό τους και θα κατανοήσουν πως στη ζωή όλα είναι δυνατά και δεκτά: θα κλάψεις και θα χαρείς, θα δώσεις και θα στερηθείς, θα αγαπήσεις και θα προδοθείς, όλα είναι κομμάτια ενός αρραγούς συνόλου.

Η εικονογράφηση του Νίκου Γιαννόπουλου κρατάει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ένδυσης και εμφάνισης της εποχής και αναπαριστά το μυθιστόρημα με όμορφα χρώματα και ποικίλες οπτικές γωνίες. Μου άρεσε πολύ ο διαφορετικός τρόπος αποτύπωσης των τεσσάρων κοριτσιών, η κάθε μια με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ξεχωριστή εξωτερική εμφάνιση. Ωραίες λεπτομέρειες και πλούσιο φόντο δίνουν ζωή στη διασκευή και φέρνουν πιο κοντά στα παιδιά την ατμόσφαιρα της εποχής.

Οι «Μικρές κυρίες» της Luisa May Alcott, το νέο βιβλίο της σειράς «Κλασικοί θησαυροί» των εκδόσεων Μίνωας, είναι η προσεγμένη διασκευή ενός σημαντικού βιβλίου που θα εξοικειώσει τους μικρούς αναγνώστες από έξι ετών και πάνω με ένα εξαιρετικό δείγμα κλασικής λογοτεχνίας και ταυτόχρονα θα τα συνεπάρει με μια ιστορία γεμάτη ανατροπές και τρυφερά νοήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.