125860474_672762143601001_6620374762579436748_n

Η Γιολάντα Χατζή, σε συνεργασία με τον εικονογράφο Πέτρο Χριστούλια, κάνει ένα τολμηρό βήμα: να μιλήσει σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας για τα χρόνια της ζύμωσης της Επανάστασης του 1821. Με αγάπη και ενδιαφέρον ζωντανεύει περιστατικά που οδήγησαν σταδιακά στον ξεσηκωμό του γένους και καταγράφει πολύτιμες στιγμές γεμάτες ιδεολογία, ηρωισμό, αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία.

Βιβλίο Μικρές ελληνικής ιστορίες
Συγγραφέας Γιολάντα Χατζή
Εικονογράφος Πέτρος Χριστούλιας
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ομολογώ πως το λεξιλόγιο και οι πληροφορίες που δίνονται ίσως δυσκολέψουν τα παιδιά στα οποία απευθύνεται το βιβλίο, εδώ όμως είναι απαραίτητη μια ευδόκιμη συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς ώστε οι μικροί αναγνώστες να μην επηρεαστούν αλλά να ενσκήψουν με ενδιαφέρον και φιλομάθεια πάνω από τις άγνωστες σελίδες της ελληνικής Ιστορίας που διαμόρφωσαν την πορεία της πατρίδας μας. Το γλωσσάρι μάλιστα στο τέλος των βιβλίων θα βοηθήσει εποικοδομητικά αυτήν τη συναρπαστική αναγνωστική περιπέτεια, υπερκερνώντας τυχόν προβλήματα και εμπόδια. Η μάθηση πρέπει να είναι διαρκής και να εμπλουτίζεται συνεχώς, επομένως ένα πιο πλούσιο λεξιλόγιο ή κάποιες ιδέες που δεν έχουν κατανοήσει πλήρως σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά καλό είναι να παρουσιάζονται εύληπτα και διασκεδαστικά, όπως ακριβώς προτείνει η Γιολάντα Χατζή, ώστε να τα κάνουν αναπόσπαστο κτήμα τους.

Το τρίτο βιβλίο της σειράς αφορά τις συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας και στη συντριπτική της ήττα στη Μάχη του Δραγατσανίου. Ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και ο Εμμανουήλ Ξάνθος συστήνονται στα παιδιά και συγκροτούν μια Εταιρεία μυστική, με σκοπό την απελευθέρωση της Ελλάδας. Η επιλογή του Αλέξανδρου Υψηλάντη ως αρχηγού και η συγκρότηση του Ιερού Λόχου είναι τα επακόλουθα που θα οδηγήσουν δυστυχώς στη συντριβή της ιδέας. Προς τιμήν της η συγγραφέας δεν ωραιοποιεί τα γεγονότα και τονίζει ξεκάθαρα, έστω και απλοποιημένα, πως οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν ήθελαν επαναστάσεις στους κόλπους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οπότε γιατί να βοηθήσει η Ρωσία τον Ιερό Λόχο; Το τέταρτο βιβλίο της σειράς επεξηγεί τις συνθήκες που οδηγούσαν πολλούς φτωχούς ανθρώπους να καταφύγουν στα βουνά και να γίνουν ληστές, δρώντας κατά των πασάδων της περιοχής που απαιτούσαν υπέρογκους φόρους. Πώς συγκροτούσαν τα λημέρια τους, ποια ήταν η καθημερινότητά τους και η ιεραρχία, πώς πορεύονταν από φαγητό και άλλες ανάγκες; Απαγωγές για λύτρα, παγίδες για κλοπή εμπόρων και ταξιδιωτών οδήγησαν τους πασάδες στον θεσμό των αρματολών.

Οι ιστορίες ξεδιπλώνονται με διαρκείς ανατροπές, λιτό περιεχόμενο και συναρπαστικά γεγονότα. Η εικονογράφηση του Πέτρου Χριστούλια είναι μια πραγματική έκπληξη: απεικονίζει τους μισούς ήρωες ως ανθρώπους και τους άλλους μισούς ως χαριτωμένα αρκουδάκια και σκυλάκια, ακριβώς όπως κάνει το σύμπαν του Walt Disney στα κόμικς με ήρωες τον Μίκυ Μάους και την οικογένεια Ντακ! Αυτό το παιχνίδισμα φέρνει ακόμη πιο κοντά το παιδί με το κείμενο, μιας και το βοηθάει να οικειοποιηθεί ευκολότερα την πλοκή, χάρη σε αυτές τις εικονογραφικές αναπαραστάσεις! Οι σκηνές αποτυπώνονται με ζωηρά χρώματα και διάφορα κωμικά γκαγκ που βρίσκει κανείς στις εικονογραφημένες ιστορίες που όλοι έχουμε διαβάσει σε αυτήν την ηλικία. Συγκινήθηκα πάντως με την επιλογή του εικονογράφου να αποτυπώσει με σκουροκόκκινο φόντο τη μάχη του Δραγατσανίου και γέλασα με την ιδέα οι Κλέφτες να λεηλατούν τις πόλεις με μάσκες αλά Ζορό.

«Μικρές ελληνικές ιστορίες» λοιπόν για παιδιά από 5 ετών και πάνω, κατάλληλες για να μάθουν με εύληπτο τρόπο οι μικροί αναγνώστες τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος μας. Είναι μια σειρά βιβλίων που αξίζει να εμπιστευτούν γονείς και εκπαιδευτικοί και να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν σωστά σημαντικές περιόδους της ελληνικής Ιστορίας.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *