121535764_3948971241783113_1848144126991112173_n

Στις 14 Οκτωβρίου 2020 οι εκδόσεις Μεταίχμιο οργάνωσαν μια πολύ ζεστή και φιλική συζήτηση με τη συγγραφέα Μαίρη Κόντζογλου στο patio του Πολυχώρου, Ιπποκράτους 113. Συμμετείχαν: Γρηγόρης Δανιήλ, Γεωργία Κωστοπούλου, Βικτωρία Αλεξίου, Εύα Νάτση και ο γράφων. Η διευθύντρια επικοινωνίας των εκδόσεων, Ντόρα Τσακνάκη, μας υποδέχτηκε σ’ έναν πολύ όμορφο υπαίθριο χώρο γεμάτο γευστικά κεράσματα και, παρ’ όλες τις μάσκες που χρησιμοποιούσαμε και τις αποστάσεις που τηρούσαμε, τα χαμόγελα ήταν αστραφτερά και λαμπερά, η ατμόσφαιρα πολύ χαλαρή ενώ η κουβέντα κάλυψε πολλά θέματα: τη νέα διλογία της συγγραφέως, τον τρόπο γραφής και σκέψης της, τα θέματα που θέλησε να προβάλει μέσα από το νέο της έργο και πολλά άλλα.

 

Εύα Νάτση, Μαίρη Κόντζογλου, Βικτωρία Αλεξίου, Ντόρα Τσακνάκη

  

Η Ντόρα Τσακνάκη ξεκίνησε με μια περιεκτική εισαγωγή του έργου της Μαίρης Κόντζογλου, την οποία γνώρισε με τα «Παλιά ασήμια» που επίσης κυκλοφορεί από το Μεταίχμιο, και υποστήριξε με ζέση πως είναι μια συγγραφέας που εξελίσσεται σε κάθε της βιβλίο. Τόνισε πως η διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» έχει όλα τα πλεονεκτήματα ενός καλού μυθιστορήματος: πλοκή, ιστορικό φόντο (και μάλιστα διαδραματίζεται σε μια εποχή λιγότερο γνωστή στο ευρύ κοινό) και χαρακτήρες.

 

 

Στη συνέχεια, μίλησε η ίδια η συγγραφέας. Φτιάχνω εικόνες, είμαι διχασμένες προσωπικότητες όσο γράφω. Γράφω μάλιστα αυθόρμητα, παρ’ όλο που θα υπάρξει και δεύτερη, τρίτη γραφή, όπου προσθέτω ή αφαιρώ. Συνήθως όμως καταλήγω στην αυθόρμητη, πρώτη μου επιλογή». Έπειτα, ταξιδέψαμε μέσα από τα λόγια της στην ιστορία της οικογένειας Μεταξά, της γνωστής ποτοποιίας, που αποτέλεσε την έμπνευση και το έναυσμα για τη δική της, καθαρά προσωπική εξιστόρηση της «Σκουριάς». Η ίδια μάλιστα έψαξε ενδελεχώς την κατασκευή και τις τεχνικές λεπτομέρειες του κονιάκ και στη συνέχεια παρασύρθηκε από την ιστορική έρευνα της εποχής. Μέσα από το ψάξιμο και το στήσιμο των χαρακτήρων της, κατάλαβε την ανάπτυξη της αστικής τάξης («περάσαμε από τον σκλάβο στον έμπορο μέσα σε μία γενιά», είπε χαρακτηριστικά) ενώ την απασχόλησε έντονα η κοινωνική θέση της γυναίκας.

Βικτωρία Αλεξίου, Ντόρα Τσακνάκη, Γρηγόρης Δανιήλ, Γεωργία Κωστοπούλου και ο γράφων

 

Με αφετηρία αυτά τα θέματα, η συζήτηση έπιασε διάφορες ενδιαφέρουσες υπο-ενότητες και έφτασε αναπόφευκτα στη σημερινή εποχή, όπου υπήρξε σύγκριση κυρίως των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και των κοινωνικών και οικονομικών μεταβολών. Οι σπουδές της συγγραφέως στην Κοινωνιολογία και το άγρυπνο μάτι της στα σύγχρονα γεγονότα μάς έδωσαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις που κράτησαν το ενδιαφέρον ζωντανό ως το τέλος της προγραμματισμένης ώρας.

 

Ήταν μια αξέχαστη βραδιά γνωριμίας με τη συγγραφέα Μαίρη Κόντζογλου και μια πραγματικά πολυποίκιλη συζήτηση με ενδιαφέροντες συνδαιτυμόνες, που ανταλλάξαμε απόψεις και ενδιαφέροντα μα πάνω απ’ όλα την αγάπη μας για το καλό ελληνικό βιβλίο.

 

Ευχαριστώ τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *