c1b576af1579f26042687c186f8affce

1937. Η μεγάλη εκκαθάριση του Στάλιν που αγωνίζεται να καθιερωθεί στο χώρο της προεδρίας της χώρας. Ο κομμουνισμός και η Επανάσταση έχουν επιφέρει τα αποτελέσματά τους: πείνα, εξαθλίωση, ανέχεια, φτώχεια και άφθονη βότκα, που φέρνει με τη σειρά της σωρεία βίας: βιασμοί, δολοφονίες, κλοπές. Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον ζει και ερευνά ο αστυνόμος της Διεύθυνσης Ποινικών Ερευνών και Λοχαγός της Πολιτοφυλακής της Μόσχας («Μιλίτσια») Αλεξέι Ντιμιτρίεβιτς Κόρολεφ, χωρισμένος με παιδί που έχει να δει από το τότε που χώρισε με τη γυναίκα του.

Βιβλίο Το ματωμένο λιβάδι
Τίτλος πρωτοτύπου The bloody meadow
Συγγραφέας William Ryan
Μεταφραστής Φωτεινή Πίπη
Κατηγορία
 Ιστορικό μυθιστόρημα / Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Διόπτρα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Μιλίτσια ή Πολιτοφυλακή των Εργατών και των Αγροτών ήταν η Αστυνομία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τις ποινικές υποθέσεις διερευνά η αντίστοιχη Διεύθυνση στην οποία ανήκει ο Κόρολεφ ενώ τις πολιτικές η ΝιΚαΒεΝτε (NKVD), δηλαδή η Κρατική Ασφάλεια (NKVD = Λαϊκό Κομισαριάτο Εσωτερικών Υποθέσεων) με έδρα τα γραφεία της Λουμπιάνκα. Η Μιλίτσια και η ΝιΚαΒεΝτε υπάγονται στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, όπου νέος κομισάριος αναλαμβάνει ο Γιέζοφ. Πρόδρομος της NKVD είναι η ΤσεΚά και συνέχειά της είναι η γνωστή σήμερα KGB.

Στο βιβλίο ζούμε την ίδια ζοφερή ατμόσφαιρα με τον «Ιερόσυλο», απλώς μεταφερόμαστε χιλιόμετρα μακριά, στην Οδησσό της Ουκρανίας. Ένα χρόνο μετά την πρώτη υπόθεση του Κόρολεφ και τα εύσημα που δέχτηκε από υψηλά ιστάμενη αρχή, αυτή ακριβώς η γνωριμία θα τον φέρει αντιμέτωπο άλλη μια φορά με έναν μυστηριώδη θάνατο. Μια γυναίκα βρίσκεται απαγχονισμένη στο υποστατικό που χρησιμοποιούν τα μέλη ενός συνεργείου γυρισμάτων ταινίας για σοβιετική προπαγάνδα. Η γυναίκα είναι ερωμένη υψηλά ιστάμενου αξιωματικού που εμπιστεύεται την εχεμύθεια του Κόρολεφ και τον στέλνει να λύσει την υπόθεση.

Ποιος σκότωσε τη γυναίκα; Με ποιους είχε σχέσεις; Με ποιους είχε στενές επαφές; Τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη γυναίκα; Είναι κατάσκοπος ή προδότρα; Ο αρχηγός των Ληστών που συναντάμε και στο πρώτο βιβλίο, ένας βασιλιάς του εγκλήματος και αρχηγός του υποκόσμου της Μόσχας, έχει απαντήσεις σε πολλά ερωτηματικά του Κόρολεφ, όμως θέλει και ένα αντίτιμο για τις πληροφορίες αυτές. Μορφίνη και λαθρεμπόριο όπλων, κρυφοί εραστές και κρυμμένοι συγγενείς χορεύουν γύρω από το πτώμα της γυναίκας και συνθέτουν έναν αξεδιάλυτο γρίφο, τον πιο επικίνδυνο που θα ζήσει ο Κόρολεφ. Ο οποίος δεν παύει να πιστεύει κρυφά στον Θεό και να στενοχωριέται όλο και περισσότερο με την απομάκρυνση του γιου του. Η επίλυση του γρίφου θα γεμίσει επαίνους τον Κόρολεφ ή θα τον βουτήξει πιο μέσα σε απόρρητα μυστικά και κρυφές διπλωματικές σχέσεις, οπότε κάθε βήμα τον φέρνει μπροστά και σε μεγαλύτερο βαθμό απειλής;

Ζοφερή ατμόσφαιρα, φόβος και τρόμος παντού, μην εμπιστεύεσαι κανέναν, βότκα και Βάλτερ, αναπαράσταση της ανέχειας και της καθημερινής δύσκολης ζωής των Ρώσων, ειδικά στις γεωργικές και αγροτικές περιοχές, όλα δίνονται και δένονται με έναν ωραίο, μοναδικό τρόπο στο δεύτερο αστυνομικό βιβλίο με ήρωα τον Κόρολεφ και κατάληξη ένα άγριο πιστολίδι α λα Φαρ Ουέστ.
Στα συν τα ωραία φινιρίσματα στην τελευταία σελίδα κάθε κεφαλαίου, όπου σκοτεινά κλαδιά και μια άγνωστη σκιά περπατούν ανάμεσα στα γράμματα και σε κάνουν να ριγείς.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα:

«Εσύ, δηλαδή, πιστεύεις ότι οι αγαπημένοι σου Μπολσεβίκοι νοιάζονται για την ευημερία του λαού; Δεκάρα δε δίνουν. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η δική τους επιβίωση. Και θα σκότωναν και τη μάνα τους αν θεωρούσαν πως αυτό θα τους βοηθούσε να επιβιώσουν λίγο ακόμα. Ένας θεός ξέρει πόσοι άνθρωποι πέθαναν σ\’ αυτά τα μέρη προσπαθώντας να επιτύχουν νόρμες που ήταν αδύνατον να επιτευχθούν. Και όλα αυτά γιατί κάποιος κομματικός γραφειοκράτης, με φαγητό εξασφαλισμένο από την καντίνα του Κόμματος, ήξερε πως παιζόταν ο δικός του λαιμός αν δεν έβγαινε η νόρμα» (σελ. 173).

Leave a Reply

Your email address will not be published.