319748016_1381900772347968_5011082658387264423_n

Η Ελληνοεκδοτική μας προτείνει ένα παραμύθι για τα παιδιά που περνάνε το καλοκαίρι τους με τον παππού και τη γιαγιά μαθαίνοντας ένα σωρό πράγματα για τον κόσμο γύρω τους και μια καλογραμμένη και φροντισμένη βιογραφία του σημαντικού ποιητή Άγγελου Σικελιανού. Ελάτε να μάθετε πόσο όμορφα είναι και τα δύο αυτά βιβλία!

Βιβλίο Μία εβδομάδα με τη γιαγιά και τον παππού
Συγγραφέας Διαλεκτή Γανίτη
Εικονογράφος Zafouko Yamamoto
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Τιτή θα περάσει μία εβδομάδα διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά στο νησί κι έτσι η κάθε μέρα θα είναι και μια έκπληξη για εκείνη. Θα μάθει τον κόσμο της θάλασσας, θα γνωρίσει τον κήπο και τα λαχανικά του, θα ψαρέψουν όλοι μαζί, θα πάνε για πικ νικ και κάθε φορά θα μαζεύουν κι έναν «θησαυρό» σε ένα κουτί για να το πάρει μαζί της να τους θυμάται. Η συγγραφέας αποτυπώνει με προσεγμένες λέξεις τις καλοκαιρινές αναμνήσεις ενός παιδιού, δείχνει ζώα, λαχανικά, φρούτα, αντικείμενα που συναποτελούν τον κάθε μικρόκοσμο σε θάλασσα και κήπο και δημιουργεί μια ιστορία που αποτελεί τον καλύτερο σύντροφο για τις καλοκαιρινές διακοπές της ανεμελιάς, της χαράς και της ξεγνοιασιάς. Η εικονογράφηση της Zafouko Yamamoto έχει παλ χρώματα, ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες και ζωντανεύει τις διακοπές της Τιτής με τον καλύτερο τρόπο. Μικρές και ολοσέλιδες εικόνες αποτυπώνουν τις καλύτερες αναμνήσεις ενός παιδιού και μου έφεραν στο νου δικές μου αντίστοιχες στιγμές που πάντα θα θυμάμαι με αγάπη και νοσταλγία.

Βιβλίο Άγγελος Σικελιανός: ένας ονειροπόλος ποιητής
Συγγραφείς Φωτεινή Κωστάκου, Δέσποινα Πικοπούλου
Εικονογράφος Μαρία Μανουρά
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Φωτεινή Κωστάκου και η Δέσποινα Πικοπούλου έγραψαν, με αφορμή την περσινή επέτειο των εβδομήντα χρόνων από τον θάνατο του ποιητή, και τη φετινή των εβδομήντα  από τον θάνατο της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού, ένα δυνατό, υπέροχο και τεκμηριωμένο παραμύθι για παιδιά από 6 ετών και πάνω που φέρνει κοντά μας έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, τον Άγγελο Σικελιανό (1884-1951) και συστήνει με μικρές και λιτές αλλά γεμάτες δύναμη και εικόνες προτάσεις το όραμά του, τις σκέψεις του, τις περιπλανήσεις του σε σημαντικά μέρη του πολιτισμού και της διανόησης. Πόσο πρωτότυπο να μας αφηγείται την ιστορία ένα δελφίνι που γνώρισε τον Σικελιανό σ’ ένα ακρογιάλι της Λευκάδας και πόσο όμορφα και καθόλου κουραστικά να ξεδιπλώνεται με πρωτότυπες αφηγηματικές λύσεις η ζωή ενός ταλαντούχου και οραματιστή ποιητή! Θεωρώντας τον εαυτό του ονειροπαρμένο, ο Σικελιανός μπορεί να μιλήσει με το δελφίνι και να του μεταφέρει τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του, την τέχνη, του, το όραμά του. Μέσα από ευφάνταστα αφηγηματικά τρικ τα παιδιά μαθαίνουν για την ελληνική μυθολογία, για το Άγιο Όρος, για το πασιφιστικό μήνυμα πως όλοι οι άνθρωποι είναι αδελφωμένοι και φυσικά παρακολουθούμε βήμα προς βήμα το όραμα και την αναβίωση της Δελφικής Ιδέας. Το βιβλίο περιέχει παραπομπές και σημειώσεις, βιβλιογραφία αλλά και πραγματολογικά στοιχεία για όσα αναφέρονται στο κυρίως κείμενο κι όλα αυτά κάνουν το παραμύθι μια συγκλονιστική, συναρπαστική και ολοκληρωμένη επαφή με τον λογοτέχνη και τον εσωτερικό του κόσμο. Για την εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά δεν ξέρω τι να πρωτογράψω: για την άψογη αποτύπωση του Σικελιανού, για τις ονειρικές μορφές δελφινιών και νεράιδων που στολίζουν τις σελίδες, για το άφθαστο πάντρεμα φαντασίας και ρεαλισμού στο φόντο και όχι μόνο, για τα χιλιάδες χρώματα που ζωντανεύουν την ιστορία; Η εικονογράφος έχει φτάσει στο απόγειο της τέχνης της και της αξίζουν χίλια συγχαρητήρια για την πιστότητα στο ύφος και στον στόχο του κειμένου να αναδυθούν η φαντασία και το όραμα του ποιητή. Στο βιβλίο υπάρχει QR Code για να ακούσουν μικροί και μεγάλοι την αφήγηση του παραμυθιού με συναρπαστική και ταιριαστή μουσική επένδυση αλλά και αποσπάσματα από τηλεοπτικές εκπομπές και απαγγελίες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.