140799582_3734386153310511_5215232649801007962_o

Ήταν ο Κάλβος μελισσοκόμος; Μπορούν να βρεθούν τα ίχνη από το πέρασμά του στο Λινκολνσάιρ της Αγγλίας, όπου επέλεξε να ζήσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του; Στην ίδια περιοχή χρόνια μετά, θα φοιτήσει ο δεκαεπτάχρονος έφηβος από την Ελλάδα, Πέτρος Ασλάνογλου, φιλοξενούμενος του Ιάκωβου Λογιάδη, ιδιόρρυθμου καθηγητή Μαθηματικών. Προσδοκίες που διαψεύδονται, ποδηλατικές εξορμήσεις στη βρετανική εξοχή, χτυποκάρδια και αγωνίες στα θρανία ενός αγγλικού κολεγίου, πρόβες για θεατρικές παραστάσεις, μια Λέσχη φυσιοδιφών και αρχαιοφίλων, κλέφτες του μελιού, ο δαφνοστεφής ποιητής Τέννυσον, ο Σεφέρης, συνομωσίες γηραιών καρμπονάρων, το ημερολόγιο μιας μελισσοκόμου, τα λάθη του κώδικα Ντα Βίντσι, σαν φωτεινά σωματίδια σκόνης, αντανακλούν, διασκορπίζουν και παρασύρουν στη δίνη τους όπως ένα σμήνος από μέλισσες θραύσματα από το παρελθόν. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Οι μέλισσες του Κάλβου τριγυρίζουν στα λιβάδια του Λινκολνσάιρ
Συγγραφέας Πόλυ Χατζημανωλάκη
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ταξιδευτής
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Χμμμ…Με παραξένεψε που δεν έχει τέλος!!!!Με την έννοια «πράξεως σπουδαίας και τελείας». Ένα παιδί πάει στην Αγγλία για σπουδές και συγκεκριμένα στο Λάουθ κι αναγκάζεται να επιστρέψει άρον άρον πίσω γιατί αρρώστησε ο πατέρας του σοβαρά. Και στο μεταξύ έχουν ανοιχτεί δεκαπέντε χιλιάδες θέματα-περιπέτειες: η ζωή στο κολέγιο, η προσαρμογή του παιδιού στις νέες συνθήκες, η νέα κωμόπολη και οι φυσικές της χαρές και ομορφιές, η διακριτική παρουσία του Κάλβου που διάλεξε αυτό το μέρος για να κλείσει τη ζωή του διδάσκοντας στο τοπικό σχολείο ως φόρο τιμής στον Τένυσον, η μελισσοκομία και οι κίνδυνοι αλλά και η ομορφιά της, η απίστευτη αρχιτεκτονική και επικοινωνιακή ικανότητα της μέλισσας -ενός πλάσματος με ελάχιστο κατά τα άλλα εγκέφαλο κι όμως ο καλύτερος αρχιτέκτονας ως προς τις κυψέλες και ο καλύτερος επικοινωνιολόγος ως προς την αναζήτηση τροφής, χώρια η άριστα οργανωμένη κοινωνία-, η ακολουθία Φιμπονάτσι στον αριθμό των μελισσιών και των κηρήθρων, η εφαρμογή της ζωής της μέλισσας στα μαθηματικά, κάποιοι κλέβουν μέλι για να το οικειοποιηθούν αλλά δεν τους ανακαλύπτουμε, μια σχολική παράσταση ανεβαίνει -άλλος ένας φόρος τιμής στον εξερευνητή και εραστή της διάσημης Ποκαχόντας που καταγόταν από κει- και παράλληλα με αυτά οι ιδιόχειρες σημειώσεις μιας κοπέλας για τα ίχνη του Κάλβου στον τόπο της εκεί και για τη σχέση του με τις μέλισσες (παρόλο που δεν ήταν μελισσοκόμος, ήταν μέλος στοάς με σύμβολο τη μέλισσα).

Πάρα πολλά θέματα που αναπτύσσονται πολύ όμορφα, χωρίς να μπερδεύουν ή να δυσκολεύουν τον αναγνώστη να τα παρακολουθήσει. Γέλασα πολύ που κατέρριψε η συγγραφέας έναν από τους μύθους-ψέματα του Dan Brown στον «Κώδικα Ντα Βίντσι» σχετικά με το χωρίο του για τις μέλισσες, έπρεπε να γίνει κι αυτό!!! Κι ενώ αποκτάς και μια αγωνία για το ποιος είναι ο κλέφτης κι ενώ αναρωτιέσαι γιατί ο νεαρός τριγυρίζει στα λιβάδια του Λινκολνσάιρ συγκριτικά με τη ζωή του Κάλβου, το παιδί επιστρέφει σπίτι του, με μια συγχαρητήρια επιστολή από το πανεπιστήμιο για την ως τότε απόδοσή του και that’s all folks. Μετά η συγγραφέας μας εξηγεί γιατί διάλεξε αυτό, γιατί είπε εκείνο, μας δείχνει πού αρχίζει ο μύθος και πού τελειώνει η αλήθεια στο έργο της, ότι το έργο της δεν είναι λογοτεχνική βιογραφία του Κάλβου (παρντόν; διάσπαρτα σημαντικά και πρωτότυπα στοιχεία σε όλο το βιβλίο ναι, δείγματα των στίχων του ναι, αναφορά στον εντοπισμό των λειψάνων του Κάλβου και τιμητική εκδήλωση, παρουσία του πρέσβη τότε στο Λονδίνο Σεφέρη ναι, αλλά όχι και βιογραφία του!!!). Δεν απογοητεύτηκα, απλώς παραξενεύτηκα. Τελειώνει απότομα και με απογοήτευσε. Πολύ καλό γράψιμο και λεξιλόγιο, πληθώρα πληροφοριών αλλά η συνέχεια;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *