redbook

Ένα κόκκινο κραγιόνι προσπαθεί να ζωγραφίσει κάτι με κόκκινο χρώμα αλλά δεν τα καταφέρνει ποτέ. Γιατί; Τι του συμβαίνει; Είναι ανίκανο; Δεν κατανοεί το χρώμα; Η βοήθεια των άλλων μήπως κάνει χειρότερα τα πράγματα; Μια έξυπνη ιστορία για τη διαφορετικότητα και την αυτογνωσία, κατάλληλη για παιδιά από 4 ετών και πάνω!

Βιβλίο Κόκκινο: η ιστορία ενός κραγιονιού
Τίτλος πρωτοτύπου Red: a crayon’s story
Συγγραφέας-Εικονογράφηση Michael Hall
Μεταφραστής Ειρήνη Συμεωνίδου
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Πουά
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Michael Hall έγραψε και εικονογράφησε ένα παραμύθι που θα παρασύρει τα παιδιά στον κόσμο των χρωμάτων και της ζωγραφικής. Ένα κόκκινο κραγιόνι κάνει συνέχεια λάθη, δεν καταφέρνει να αποδώσει σε αυτό που του ζητάνε οι άλλοι, προβληματίζεται, οι γνώμες όλο και πληθαίνουν ώσπου ένα τυχαίο γεγονός θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και το κόκκινο κραγιόνι θα βρει τον δικό του δρόμο. Πόσο όμορφα γραμμένη είναι αυτή η ιστορία! Ο συγγραφέας καταγράφει με κραγιόνια και την τέχνη της ζωγραφικής την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι γύρω μας: όταν κάποιος δεν καταφέρνει να κάνει αυτό που του ζητάνε ή όταν ακολουθεί τα όνειρα και τις φιλοδοξίες των άλλων είναι τέτοιο το περιβάλλον γύρω μας που θα του καταλογίσουν ευθύνες αντί να τον καθοδηγήσουν στο δικό του μονοπάτι και να τον βοηθήσουν να βρει τα δικά του πατήματα, να ακολουθήσει τα δικά του όνειρα. Το κόκκινο κραγιόνι προβληματίζεται, δυσκολεύεται, προσπαθεί ξανά και ξανά και μόνο μια τυχαία γνωριμία θα τον οδηγήσει στη λύση και θα τον βοηθήσει να βγάλει άκρη με το τι πραγματικά του συμβαίνει.

Η εικονογράφηση είναι φυσικά γεμάτη χρώματα και μεγάλα αντικείμενα, με την ιστορία να ξεδιπλώνεται κυρίως σε λευκό φόντο χωρίς όμως να λείπουν οι ολοσέλιδες χρωματιστές σελίδες ή ακόμη και το μαύρο στις κρίσιμες στιγμές του κόκκινου κραγιονιού. Όλα τα χρώματα παρελαύνουν, το καθένα με το μακρύ του και το κοντό του, οπότε τα παιδιά, εκτός από την ιστορία, μαθαίνουν και πώς τα λένε, ποιο χρώμα αντιστοιχεί σε ποια λέξη, ακόμη και τα πιο σπάνια, όπως το λαδί, το ασημί ή το φούξια. Μέσα σε αυτό το πλούσιο εικονογραφικά σύμπαν έρχονται να βοηθήσουν και εκπρόσωποι της γραφικής ύλης, όπως ψαλίδια, σελοτέιπ και ξύστρες, με αποτέλεσμα οι μικροί αναγνώστες να έχουν μια υπέροχη πανδαισία να τους τραβήξει το βλέμμα και να γεννήσει λογιών λογιών παιχνίδια με τα χρώματα και τα αντικείμενα όσο μαθαίνουν το δίδαγμα της ιστορίας. Τα κραγιόνια έχουν «συννεφάκια» από πάνω τους και το καθένα τους λέει το μακρύ του και το κοντό του, αναπαριστώντας έτσι υποδειγματικά την κοινωνία που μας περιβάλλει, όπου ο καθένας σχολιάζει και κρίνει χωρίς να έχει γνώση και σεβασμό για τα γεγονότα.

Το «Κόκκινο: η ιστορία ενός κραγιονιού» είναι μια πρωτότυπη, συναρπαστική και ανατρεπτική περιπέτεια που με τη βοήθεια της ζωγραφικής και των χρωμάτων θα βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν γιατί ακολουθούμε τα δικά μας όνειρα και δεν αφήνουμε τους άλλους να μας παρασύρουν σε δικές τους φιλοδοξίες και προσδοκίες. Είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στους μικρούς αναγνώστες με τον καλύτερο τρόπο πόσο αποδεκτά είναι τα λάθη που κάνουμε εμείς και τους δείχνει με ποιον τρόπο να βρουν την κλίση τους, τι θέλουν να κάνουν στη ζωή τους και πώς να πραγματοποιήσουν αυτά τα σχέδια. Το αγάπησα αυτό το βιβλίο και ακόμη το ξεφυλλίζω!

Leave a Reply

Your email address will not be published.