Πώς θα σας φαινόταν αν ο Σέρλοκ Χολμς και ο Αρσέν Λουπέν συνεργάζονταν για να λύσουν αινίγματα; Τι θα λέγατε τις ιστορίες τους να τις αφηγείται η δωδεκάχρονη Αϊρίν Άντλερ, που εμφανίζεται το 1891 στην υπόθεση του Σέρλοκ Χολμς «A scandal in Bohemia» ως μια ρομαντική γνωριμία του; Αυτήν την ιδέα είχαν το 2011 οι Pierdomenico Baccalario και Alessandro Gatti και ξεκίνησαν τη σειρά «Σέρλοκ, Λουπέν κι εγώ», που στο εξωτερικό έχει φτάσει τους δεκαπέντε τίτλους, μια συναρπαστική, ευρηματική σειρά περιπετειών για παιδιά από 10 ετών και πάνω που σέβεται αυτούς τους πασίγνωστους ήρωες και τους εμπλέκει σε ιστορίες μυστηρίου, κατασκοπείας και ληστειών γύρω στα μέσα και τα τέλη του 19ου αιώνα. Οι εκδόσεις Μίνωας ανέλαβαν τη μετάφραση και μόλις κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο, όπου οι τρεις πρωταγωνιστές μπλέκουν σε μια διεθνή συνωμοσία.

Βιβλίο Το κάστρο από πάγο
Τίτλος πρωτοτύπου Il castello di ghiaccio

Συγγραφείς Pierdomenico Baccalario, Alessandro Gatti
Εικονογράφος Jacopo Bruno
Μεταφραστής Ελένη Τουλούπη
Κατηγορία Περιπέτεια / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Αϊρίν στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς, «Ο καθεδρικός του φόβου», γνώρισε την πραγματική της μητέρα και ο κόσμος της ήρθε τα πάνω κάτω. Στην προσπάθειά της να ξεκινήσει από την αρχή μια σχέση μαζί της ταξιδεύουν ως το Νταβός των ελβετικών Άλπεων. Η κοπέλα καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις αλλαγές μόνη της και καλεί τους φίλους της, τον πάντα πολύξερο Σέρλοκ Χολμς και τον δανδή Αρσέν Λουπέν, να της συμπαρασταθούν Αυτό θα είναι η αρχή για μια σειρά από ανατροπές, εκπλήξεις και μυστικά που θ’ αποτελέσουν μία ακόμη μεγάλη υπόθεση για την ομάδα τους.

Η ιστορία δίνεται κλιμακωτά και μέσα από μια σειρά αναπάντεχων γεγονότων που φαίνονται ασύνδετα, στην πορεία όμως αποκαλύπτεται πως όλα ήταν μέρος μιας καλά σχεδιασμένης πλεκτάνης εις βάρος των γαλλογερμανικών διπλωματικών σχέσεων. Τα τρία νεαρά παιδιά, το καθένα με τη δική του αντίληψη και νοοτροπία, ζουν διάφορες εξελίξεις που δείχνουν πως τα πράγματα στο Νταβός δεν είναι και τόσο ήρεμα όμως αυτά που αρχικά πίστευαν ως αληθινά και οι άνθρωποι που θεωρούσαν κακούς τελικά αποδείχτηκαν μια μεγάλη φενάκη και η υπόθεση έρχεται τούμπα λίγες σελίδες πριν το τέλος, αφήνοντάς με με το στόμα ανοιχτό. Η γραφή του κειμένου και ο τρόπος που χρησιμοποίησαν οι συγγραφείς για να παίξουν με το μυαλό του αναγνώστη με ικανοποίησαν απόλυτα, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως το μυθιστόρημα απευθύνεται σε παιδιά. Οι διάλογοι είναι πλούσιοι, οι περιγραφές άφθονες αλλά άκρως απαραίτητες, η ιστορία καθαυτή είναι πολυδιάστατη και η αλήθεια πίσω από το Κάστρο από Πάγο σωστά και προσεκτικά δουλεμένη.

Με εντυπωσίασε ο τρόπος με τον οποίο αποδόθηκε η ψυχολογία της πρωταγωνίστριας, μιας και οι συγγραφείς δε φοβήθηκαν να εκφράσουν εκτενέστερα (αλλά όχι μακροσκελώς) τον ψυχισμό της Αϊρίν και να δείξουν στους μικρούς αναγνώστες τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, προβληματίζεται και αντιδρά ένα κορίτσι που έμαθε πως είναι υιοθετημένο και τώρα αγωνίζεται ν’ αναπτύξει σχέσεις με τη γυναίκα που της συστήθηκε ως αληθινή μητέρα της. Ταυτόχρονα, οι περιπέτειες της τριάδας με επίκεντρο το κάστρο, ένα κτίσμα με μια ιδιαίτερα σμιλεμένη πέτρα που νόμιζες πως ήταν από πάγο, τη βοηθούσαν να ξεχνιέται και ν’ απασχολεί το μυαλό της με αυτό που αγαπά πολύ: τα μυστήρια!

Εξίσου αδρά σκιαγραφούνται και οι Λουπέν και Χολμς, μιας και οι συγγραφείς έχουν σεβαστεί απόλυτα το μυθιστορηματικό τους υπόβαθρο! Τέλος, το ίδιο το βιβλίο με την εικονογράφηση, τις εσωτερικές σελίδες και το ωραίο δέσιμο θυμίζει την εποχή του 1871 όπου διαδραματίζεται η ιστορία και καλωσορίζει τον αναγνώστη μόλις θ’ ανοίξει το βιβλίο. Απέπνεε μια ευχάριστη αίσθηση ρετρό και με εισήγαγε σωστά στο κλίμα και την ατμόσφαιρα που ζουν οι ήρωες του μυθιστορήματος.

«Το Κάστρο από Πάγο» είναι η πέμπτη περιπέτεια μυστηρίου και αγωνίας που ζει η Αϊρίν Άντλερ παρέα με τους αχώριστους φίλους της, Σέρλοκ Χολμς και Αρσέν Λουπέν και με ταξίδεψε στο αλπικό Νταβός, όπου τα πάντα μπορούν ν’ ανατραπούν από στιγμή σε στιγμή κι ίσως ένα ήσυχο και ήρεμο θέρετρο να μην είναι τελικά και τόσο γαλήνιο!

Leave a Reply

Your email address will not be published.