119675147_1245075119178799_795407830986937853_o

Ο Στέφανος Γκένος είναι κλεισμένος μαζί με άλλα πέντε άτομα, δύο γυναίκες και τρεις άντρες, σ’ ένα υπόγειο, ο καθένας σε δικό του κελί. Ο Εξαγνιστής, ένας άντρας που εμφανίζεται πάντα μακιγιαρισμένος σαν κλόουν, τους συστήνεται και τους προκαλεί ν’ αποκαλύπτει ο καθένας τους το δικό του μυστικό ακριβώς τα μεσάνυχτα της κάθε μέρας και να μετανιώνει γι’ αυτό, μόνο που αν δεν πείσει τους άλλους για την αλήθεια της μεταμέλειάς του, θα πεθαίνει. Τι έγκλημα διέπραξε ο καθένας από τους αιχμαλώτους, που όλοι τους είναι άνθρωποι με συνηθισμένα πρόσωπα; Πόσο εύκολο είναι να αποκτήσει κάποιος πρόσβαση στις ζωές μας; Ως πού μπορεί κάποιος να φτάσει προκειμένου να κρατήσει το μυστικό του καλά κρυμμένο;

Βιβλίο Κάθε μυστικό σου
Συγγραφέας Γιώργος Δάμτσιος
Κατηγορία Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Bell
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Το νέο βιβλίο της σειράς «Ευγενείς Άγριοι» έχει κεντρικό πρωταγωνιστή μόνο τον ιδιωτικό ερευνητή Τζορτζ Ντόρμερ, που πλέον έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, και διαδραματίζεται δεκαέξι μήνες μετά τη δεύτερη περιπέτεια της σειράς. Ο Λούκα Κοντρέτι έχει εξαφανιστεί  από προσώπου γης ώστε να παλέψει μόνος του με τους προσωπικούς του δαίμονες κι έτσι ο Ντόρμερ έχει το πεδίο ελεύθερο να μπλέξει σε μια κατάδική του και επικίνδυνη υπόθεση. Μια γυναίκα εκβιάζεται από έναν άγνωστο για να τη βοηθήσει να πάρει πίσω το παιδί της από την Πρόνοια. Ποιοι είναι οι ύποπτοι στην υπόθεση και πώς συνδέονται μαζί της; Είναι κάποιος από αυτούς ο εκβιαστής; Θα καταφέρει ο Ντόρμερ να βγάλει άκρη και να σώσει την πελάτισσά του;

Η αιχμαλωσία από τον Εκτελεστή και η υπόθεση εκβιασμού ξετυλίγονται παράλληλα, με τη μία να προηγείται της άλλης κατά μία εβδομάδα, κάτι που ενισχύει την απορία ως προς τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται μεταξύ τους. Ο Στέφανος Γκένος περιγράφει τις στιγμές τρόμου και παράνοιας που ζει κλεισμένος με τέσσερις αγνώστους, που όλοι τους έχουν διαπράξει ένα κακούργημα στη ζωή τους: μοιχεία, δολοφονία, πορνεία, παιδική πορνογραφία, εμπρησμό και βιασμό. Ο Εκτελεστής είναι ένας ψυχρός σαδιστής με ασταθή, φυσικά, ψυχολογία και η προσωπικότητά του δίνει αφορμή στον συγγραφέα του βιβλίου ν’ ασχοληθεί με έναν παρανοϊκό δολοφόνο, δημιουργώντας μια γκροτέσκα ατμόσφαιρα πόνου, έντασης, αγωνίας και ανατροπών. Η σκιαγράφηση είναι άψογη και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλους μανιακούς της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης.

Με εκπλήσσει ευχάριστα που η σειρά βιβλίων «Ευγενείς Άγριοι» ποικίλλει στο είδος στο οποίο δοκιμάζεται κάθε φορά (το πρώτο ήταν μια κατασκοπική περιπέτεια, το δεύτερο ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα και το τωρινό αποδίδει ρεαλισμό σε μια σχιζοφρενή προσωπικότητα) και οι πειραματισμοί επιτυγχάνουν. Ο συγγραφέας, με σεμνότητα αλλά και αχαλίνωτη φαντασία, ρίχνει στη λογοτεχνική κονίστρα όποιον θέλει από το σύμπαν που έχει πλάσει και ταυτόχρονα αλλάζει αφηγηματικό στυλ και οπτικές γωνίες, κάτι που δεν έχω προσέξει ως τώρα σε άλλα μυθιστορήματα.

Ως προς την υπόθεση που αναλαμβάνει ο Ντόρμερ, έχουμε διαρκείς ανατροπές κι ένα απανωτό σερί αποτυχιών, κάτι που όμως κρύβει έναν άσο από πίσω του. Οι οπτικές γωνίες ανατρέπονται από τη μια στιγμή στην άλλη, η αλήθεια είναι καλά κρυμμένη ενώ κάποιες κοινές λεπτομέρειες χαρίζονται στον αναγνώστη που αγωνιά να συνδέσει τις δύο υποθέσεις και να βρει και τον δολοφόνο! Ο ντετέκτιβ δρα κυρίως στη Νάουσα και τη Βέροια, χωρίς όμως ν’ αφήνει παραπονεμένη τη Θεσσαλονίκη και διαπιστώνει με τρόμο πως κάτι δεν κολλάει με τίποτα στην υπόθεση που ανέλαβε. Ενδιαφέρουσες είναι οι περιπτώσεις των υπόπτων, των οποίων δε γνωρίζουμε μόνο την προσωπική και οικογενειακή ιστορία αλλά οι αντιδράσεις τους στις έρευνες του ντετέκτιβ φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, κάτι που καθυστερεί την εξέλιξη της πλοκής, δίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο σασπένς ως την τελική λύση του δράματος. Στα θετικά του κειμένου βάζω και την εναλλαγή μεταξύ τρόμου και χιούμορ «Ήταν ένα μαγαζί μεγέθους τρύπας στην οδό Τσιμισκή, από αυτά όπου συνήθως όταν έκανες τη διαίρεση μεταξύ τετραγωνικών και ενοικίου το αποτέλεσμα που προέκυπτε σε έκανε να αμφιβάλλεις για τα μαθηματικά σου» (σελ. 108). Κατ’ αυτόν τον τρόπο κι έναν δικηγόρο τον βαφτίζει ως Δημοσθένη Δίκαιο, κάτι που φέρνει μειδίαμα στον Ντόρμερ.

«Κάθε μυστικό σου» είναι δικό σου και δεν πρέπει να βγει στην επιφάνεια. Τι θα κάνεις λοιπόν για να το κρατήσεις κρυφό; Η νέα περιπέτεια των Ευγενών Αγρίων είναι γεμάτη αγωνία, ανατροπές και εκπλήξεις, σκιαγραφεί έναν ψυχωσικό δολοφόνο που καλύτερα να μη συναντήσει κανείς ποτέ στη ζωή του και ρίχνει σ’ έναν αγώνα ζωής και θανάτου πέντε άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους, συνηθισμένους και καθημερινούς, εκ των οποίων μόνο ένας θα βγει ζωντανός.

Leave a Reply

Your email address will not be published.