Merged_document

Μόλις κυκλοφόρησαν δύο υπέροχα βιβλία από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική που μας ταξιδεύουν στην αρχαία και στη σύγχρονη ελληνική Ιστορία αλλά και στη ζωή του μεγάλου και σημαντικού μυθιστοριογράφου για παιδιά και όχι μόνο Ιουλίου Βερν. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά!

Βιβλία Ιχνηλάτες της Ιστορίας #2: Ταξίδι στον χρόνο
Συγγραφέας Ευγενία Μανωλίδου
Εικονογράφος Μαρία Μανουρά
Κατηγορία
 Βιβλία γνώσεων / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Αθηνά και ο Οδυσσέας απολαμβάνουν το καλοκαίρι με τους γονείς τους πριν επιστρέψουν στην Αθήνα και ξεκινήσουν το γυμνάσιο. Ήρθε η ώρα να μάθουν αρχαία ελληνικά, κάτι που αγχώνει τον Οδυσσέα, όσο κι αν η φίλη του του εξηγεί πόσο μοιάζουν με τα νέα ελληνικά, χρησιμοποιώντας μάλιστα πολλά παραδείγματα. Την τελευταία ημέρα των διακοπών τους γνωρίζουν δυο παιδιά που ζουν στην Αγγλία με τους Έλληνες γονείς τους, τη Σίλια και τον Λίαμ, και τα παιδιά αυτά έχουν διδαχθεί αρχαία ελληνικά από το δημοτικό! Αρχίζουν λοιπόν να ανταλλάσσουν γνώσεις, ιστορίες και τρόπους σκέψης και ζωής ενώ στο πλάι τους πετάει ξανά η σοφή κουκουβάγια Γλαύκη που συστήνεται στους νέους φίλους της Αθηνάς και του Οδυσσέα. Τους δίνει λοιπόν ξανά τη χρυσή κορδέλα, αυτήν τη φορά για να μη χαθούν στον χρόνο και η περιπέτεια αρχίζει.

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς ταξιδεύουμε στην ελληνική Ιστορία, από τα αρχαία ως τα νεότερα χρόνια. Μαθαίνουμε για την Ακαδημία Πλάτωνος του 360 π. Χ. και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία μέσα από τα λόγια του εντυπωσιακού στον λόγο και στην εμφάνιση Πλάτωνα, στο Λύκειο του Αριστοτέλη του 330 π. Χ., στη ρωμαϊκή Αθήνα του 170 π. Χ. όπου γνωρίζουμε τον Αδριανό και τα έργα του, στην κατακτημένη Κωνσταντινούπολη του 1453 όπου μας συστήνεται ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα την εποχή της δήωσης του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν, όπου γνωρίζουμε και τον λόρδο Βύρωνα, στην Επανάσταση του 1821 όπου μαθαίνουμε για τα ανδραγαθήματα του Οδυσσέα Ανδρούτσου κ. ά. Ευσύνοπτα κεφάλαια μας οδηγούν βήμα προς βήμα στα στους σημαντικότερους σταθμούς της ελληνικής ιστορίας ενώ διάφορα QR Codes στις σελίδες παροτρύνουν τα παιδιά να σκανάρουν για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες! Η εικονογράφηση της Μαρίας Μανουρά είναι γεμάτη χρώματα και ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες. Σωστή και προσεκτική χρήση σκοτεινών και φωτεινών σημείων, προσωπογραφίες των σημαντικότερων προσώπων που μας γνωρίζει το βιβλίο, ολοσέλιδες εικόνες μα και μικρά καρέ, μίξη φωτογραφίας με σχέδια, όλα αυτά δημιουργούν μια μεθυστική οπτική πανδαισία γεμάτη ερεθίσματα για ψάξιμο, διάβασμα, παιχνίδι!

Τι ήταν οι Μορίες Ελαίες; Πόσο εύκολα είναι να μάθει και να κατανοήσει κανείς αρχαία ελληνικά; Τι σήμαιναν το λύκειο και η ακαδημία στην αρχαιότητα και πώς συνδέθηκαν με τη σημερινή εκπαίδευση; Τι μαθήματα διδάσκονταν στο Λύκειο του Αριστοτέλη; Τι ήταν τα Παναθήναια, πότε τα γιόρταζαν και ποιος ήταν ο συμβολισμός τους; Το δεύτερο βιβλίο της σειράς είναι αφιερωμένο στο «όραμα» και στην «ιδέα», στοιχεία στα οποία είναι βασισμένα η ελληνική ιστορία, οι μύθοι και ο πολιτισμός της Ελλάδας, μιας ηλιόλουστης χώρας γεμάτης φως που χαρίζει τη λάμψη της στον κόσμο. Πρόκειται για μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη ιστορία, φιλοσοφία, αρχιτεκτονική, ρητορική και χιλιάδες άλλες πληροφορίες, εύληπτα δοσμένες με συναρπαστικό τρόπο μέσα από ένα ατέλειωτο παιχνίδι!

Βιβλία Με λένε Ιούλιο Βερν
Συγγραφέας Μαριέττα Κόντου
Εικονογράφος Βασίλης Γρίβας
Κατηγορία
Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Ιούλιος Βερν (1828-1905) ήταν Γάλλος συγγραφέας, ιδιαίτερα γνωστός για τα περιπετειώδη μυθιστορήματά του που ταξίδεψαν γενιές και γενιές αναγνωστών σε μακρινούς και φανταστικούς τόπους. Η Μαριέττα Κόντου κάνει κάτι πρωτοποριακό: αφηγείται τα παιδικά χρόνια του συγγραφέα μέσα από συναρπαστικά περιστατικά, σκιαγραφώντας έτσι με σεβασμό και αληθοφάνεια την προσωπικότητά του.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση είτε εν είδει εξιστόρησης είτε σε μορφή ημερολογίου δίνει αμεσότητα και ειλικρίνεια, μιας και ο Ιούλιος καταγράφει διεξοδικά όνειρα, αισθήματα, προσδοκίες, ελπίδες, σχέδια. Το όνομά του «μυρίζει» διακοπές, θάλασσα και ταξίδια. «…ήμουν ονειροπόλος, σε αυτό ήμουν πολύ καλός». Ο Βερν ήταν ένα παιδί που εκπαιδεύτηκε από νωρίς και μόνο του στα όνειρα ώστε να παίρνει υλικό από αυτά και να πλάθει ιστορίες. Μεγάλωνε με ιδέες που τον νανούριζαν ή τον κρατούσαν ξάγρυπνο ως το πρωί αλλά όλες είχαν ένα κοινό: το ταξίδι! Με τα μάτια του Ιούλιου ταξιδεύουμε στο Παρίσι της εποχής του και μέσα από ένα πλούσιο λεξιλόγιο και διάφορα κωμικοτραγικά περιστατικά μαθαίνουμε για το σχολείο και για το σπίτι του, για τα αντικείμενα και για τα ρούχα, για τις διακοπές του στην εξοχή, για τους φίλους του και για το πώς τον αντιμετώπιζαν τα άλλα παιδιά, για τους ανθρώπους γύρω του, για τον τρόπο σκέψης και παιδείας που επικρατούσε τότε και για πολλά άλλα που δεν κουράζουν στιγμή τους μικρούς αναγνώστες.

Η εικονογράφηση του Βασίλη Γρίβα είναι άψογη και παραστατική, γεμάτη ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες και με μια υπέροχη μίξη σουρεαλισμού και αφηγηματικής πραγματικότητας. Χορταστικά δισέλιδα και μικρές εικόνες στο κείμενο αναβιώνουν προσεκτικά την εποχή και το περιβάλλον του μικρού Βερν. Θάλασσες και τέρατα, καράβια και στρατιώτες αναμιγνύονται με την αστεία εμφάνιση της μητέρας και με την αυστηρή μορφή του πατέρα. «Με λένε Ιούλιο Βερν» λοιπόν και αυτή είναι η συναρπαστική ζωή του.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *