789

Oι ήρωες των τριών ιστοριών του Γιώργου Μητά ζουν και κινούνται στα γερασμένα σπίτια, στους έρημους δρόμους, στις εγκαταλειμμένες αποβάθρες του λιμανιού του Χαλ, μέσα σ’ ένα σκοτεινό χειμωνιάτικο σκηνικό. Ωστόσο κάποιες μικρές φωτεινές εστίες -η Κεντρική Βιβλιοθήκη, που η πρόσοψή της ακτινοβολεί μες στο λυκόφως, η παμπ, που προβάλλει σαν φάρος μες στο σκοτάδι- αλλά και οι λιγοστές ηλιόλουστες ημέρες καταφέρνουν να ζεστάνουν τις ψυχές τους, απαλύνοντας τη μοναξιά, τον πόνο του ανεκπλήρωτου έρωτα, την υπαρξιακή αγωνία. Το κέλυφος της μοναξιάς τους όμως διαρρηγνύεται πραγματικά μόνο από την παρουσία ενός άλλου ανθρώπου στη ζωή τους: όταν η ηλικιωμένη κυρία Ρότζερς συναντήσει τον Λουίς, ο τυφλός φοιτητής Ντόναλντ τον νεαρό Έλληνα και ο Στηβ, ο ασπρομάλλης γίγαντας με την παιδική ψυχή, τον Τούρκο φοιτητή Αζίζ, οι μοναχικές τροχιές τους θα διασταυρωθούν, αφήνοντας φωτεινά σημάδια στον χάρτη της πόλης, χνάρια τρυφερότητας και ελπίδας. Θα γράψουν έτσι το δικό τους μικρό χρονικό του Γιόρκσαϊρ, τις δικές τους Ιστορίες του Χαλ. Πίσω και πέρα από τις ανθρώπινες ιστορίες προβάλλει η πόλη του Χαλ, με το λαμπρό παρελθόν και το ξεθωριασμένο παρόν. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Ιστορίες του Χαλ
Συγγραφέας Γιώργος Μητάς
Κατηγορία
 Συλλογή διηγημάτων
Εκδότης Κίχλη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Τρία εκτεταμένα διηγήματα εν είδει αναμνήσεων του συγγραφέα από τα φοιτητικά του χρόνια στο Χαλ της Αγγλίας, δίπλα στη Βόρεια Θάλασσα. Τρία αταίριαστα ζευγάρια ανθρώπων που έρχονται κοντά κάτω από τον γκρίζο και πάντα συννεφιασμένο και βροχερό καιρό του Χαλ (τοπικό ανέκδοτο: ο Νώε ήταν κάτοικος του Χαλ!!). Η ηλικιωμένη ταξιθέτρια στη φοιτητική κινηματογραφική λέσχη της πόλης, που είναι ολομόναχη και πιάνεται από το ζεστό χαμόγελο ενός ξένου και συχνού επισκέπτη του κινηματογράφου για να του πιάσει κουβέντα και να τον καλέσει σπίτι της για τσάι, έτσι για να ζεσταθεί η άδεια ζωή της από μια ανθρώπινη παρουσία. Ο Σκωτσέζος τυφλός φοιτητής που γνωρίζει έναν Έλληνα φοιτητή (τον συγγραφέα) και πιάνουν φιλία, οπότε ο Έλληνας αρχίζει να βλέπει με τα μάτια του καινούργιου του φίλου τη δύσκολη ζωή που ζει μακριά από την οικογένειά του και πώς διεκδικεί την καρδιά ενός κοριτσιού. Ο Τούρκος συγκάτοικος ενός γιγαντόσωμου άντρα που κρύβει το δικό του οικογενειακό μυστικό.

Πολύ όμορφα κείμενα, μελαγχολικά και μοναχικά, καλογραμμένα, αναλυτικότατα και διεισδυτικότατα. Ο συγγραφέας πρέπει να γνώρισε καλά αυτούς τους ανθρώπους που περιγράφει γιατί με το δικό του, τρυφερό γράψιμο μας τους φέρνει κοντά, μπροστά στα μάτια μας, δίπλα μας, τους παρακολουθούμε και συμπάσχουμε στη μοναξιά τους, στο σκοτάδι τους, στην οικογενειακή τους τραγωδία. Το μόνο αρνητικό που βρήκα είναι το περίεργο “φινάλε” των ιστοριών, δεν υπήρξε λύση του μύθου, ολοκλήρωση της πλοκής. Ολοκληρώνονται κατά μία έννοια χωρίς να δίνουν όμως ξεκάθαρες και ουσιαστικές απαντήσεις για το τι τελικά έγινε!Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αντίθετα, προσδίδουν έναν τόνο “μυστηρίου” και “γενικότητας”, συμβατό με το κλίμα και την ατμόσφαιρα της πόλης που τους φιλοξενεί. Πολύ όμορφα διηγήματα, ωραίες ιστορίες, σας το συνιστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.