320623919_673793767794054_3799750556141193702_n

Η Ελληνοεκδοτική προτείνει δύο αξιέπαινα βιβλία, κατάλληλα για παιδιά από 4 ετών και πάνω αλλά και για μεγαλύτερα, που δείχνουν μέσα από όμορφες, πρωτότυπες και ανατρεπτικές ιστορίες τη συμπεριφορά και τον τρόπο σκέψης των παιδιών όταν αδικούνται, όταν θυμώνουν ή όταν θέλουν να περάσει το δικό τους. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Βιβλίο Θυμωμένο γαλατάκι 
Συγγραφέας Στέργια Κάββαλου
Εικονογράφος Σοφία Γαλή
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Μάντη γκρινιάζει και είναι άτακτη, σκορπάει θυμό γύρω της και θέλει τα πράγματα να γίνονται με τον δικό της τρόπο. Να όμως που η μητέρα της βρίσκει ένα παιχνίδι για να την ηρεμήσει και να της δείξει πόσο άσχημη είναι η συμπεριφορά της! Η Στέργια Καββάλου εξηγεί στα παιδιά, αποτυπώνοντας πλήρως την ανορθόδοξη συμπεριφορά του θυμού, πώς μπορεί κάποιος να σταματήσει να ακουμπάει τον θυμό του στους άλλους μέσα από ένα άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι. «Μετά από αυτό είναι πάντα πιο χαμογελαστή και πιο ήρεμη. Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για το γαλατάκι…»! Η εικονογράφηση της Σοφίας Γαλή είναι υπέροχη, λεπτομερής και ρεαλιστική, με τη Μάντη να έχει ένα πρόσωπο και μια συμπεριφορά για τιμωρία, όσο όμως προχωράμε στο κείμενο το κοριτσάκι γλυκαίνει, κατανοεί τα λάθη της και αρχίζει να παίζει το «θυμωμένο γαλατάκι»! Το σπίτι της Μάντης ζωντανεύει με ωραίες λεπτομέρειες και ταυτόχρονα χωρίς ιδιαίτερο φόντο, κάτι που ρίχνει το βάρος στους χαρακτήρες του βιβλίου κι έτσι έχουμε μια αρκετά πρωτότυπη προσέγγιση! Το παραμύθι δείχνει με σωστό τρόπο πώς μπορεί κάποιος να βελτιώσει τη συμπεριφορά του μέσα από ένα πρωτότυπο παιχνίδι! Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Πρώτη φορά παιδί» που δείχνει με αγάπη, χιούμορ και ρεαλισμό τι συμβαίνει όταν γίνεται κανείς από μωρό παιδάκι.

Βιβλίο Άκουσέ με, κοίτα
Συγγραφέας Γιώτα Κ. Αλεξάνδρου
Εικονογράφος Ντανιέλα Σταματιάδη
Κατηγορία Παραμύθι
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Πρόκειται για ένα πολύ διαφορετικό και πρωτότυπο παραμύθι στο οποίο χαρά και πόνος, τρυφερότητα και θλίψη, ανασφάλεια και σιγουριά παίρνουν μορφή και χρώμα με τα πινέλα της Αλκμήνης κι έτσι έχουμε μια τρυφερή αλληγορία για τη μοναξιά και τη φιλία και για την εικόνα που μπορεί να έχει ένα παιδί για τον εαυτό του και πώς αυτή μπορεί να επηρεαστεί από τους άλλους. Το διάβασα δυο φορές για να το κατανοήσω και να εντρυφήσω στα νοήματά του και στα κρυμμένα μηνύματά του, με τις λέξεις κάθε φορά να μου αποκαλύπτουν κι άλλες ιδέες. Αν το διαλέξετε για μικρά παιδιά, μπορείτε να χαθείτε στο πλούσιο λεξιλόγιό του, να ταξιδέψετε με τις όμορφες προτάσεις και να επεξεργαστείτε μαζί τη συμπεριφορά της μικρής ηρωίδας. Αν το διαλέξετε για μεγαλύτερα το κείμενο θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε παρόμοιες συμπεριφορές από τον οικογενειακό και σχολικό περίγυρο και να συζητήσετε κάθε συναίσθημα που πηγάζει από αυτές τις συμπεριφορές βασισμένοι στα όνειρα που κάνει η Αλκμήνη. Είναι ένα πραγματικά διαφορετικό παραμύθι που απευθύνεται ταυτόχρονα σε μικρά και μεγάλα παιδιά, χωρίς αυστηρά καθορισμένη ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, χωρίς ξεκάθαρα ηθικά διδάγματα αλλά πρόκειται για ένα πανέμορφο ταξίδι σε λέξεις και ιδέες ενώ ο μυστηριώδης αφηγητής είναι μια πραγματική έκπληξη! Η εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη είναι αρκετά αφαιρετική και σουρεαλιστική, δίνει έμφαση στα χρώματα κι όχι στις λεπτομέρειες, σε κάποια σημεία θυμίζει και κολάζ, γενικότερα ακολουθεί τη μαγικά ασαφή πορεία της ιστορίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.