22407_HR

Ο Κάλε, τα δίδυμα αδέλφια Στέφι και Κάρστεν, ο Φρίντελ και ο Πεντάμορφος σκύλος αποτελούν το πρακτορείο ντετέκτιβ Κάλε και Σία και τώρα, στη δωδέκατη περιπέτειά τους που μεταφράστηκε στα ελληνικά, καλούνται να ανακαλύψουν ποιος είναι στην πραγματικότητα ο γυμνασμένος και γοητευτικός Ρίτερ, που αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος του συλλόγου των περιβολάρηδων, και τι ακριβώς είναι οι παράξενες σκόνες που πουλάει, τάχα μου από δικές του μεθόδους καλλιέργειας βιολογικών λαχανικών. Γιατί η έγκυος καθηγήτρια της φυσικής αγωγής κυρία Σούλτε-Στράτμαν δείχνει κάθε μέρα όλο και χειρότερα; Τι πραγματικά συμβαίνει στο γυμναστήριο, όπου εγγράφεται κατά λάθος ένας από τους μικρούς ντετέκτιβ;

Βιβλίο 4 1/2 φίλοι και η ύποπτη υπόθεση στο γυμναστήριο
Τίτλος πρωτοτύπου 4½ Freunde und die verhängnisvolle Kniebeuge

Συγγραφέας Friedrich Joachim
Μεταφραστής Ιωάννα Αγγελάκη

Κατηγορία Περιπέτεια / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η παρέα των παιδιών ζει διασκεδαστικές περιπέτειες γεμάτες αγωνία και μυστήριο. Οι χαρακτήρες τους είναι ιδιαίτεροι και τόσο διαφορετικοί, σχηματίζοντας μια ενδιαφέρουσα ομάδα που δεν παύει όμως να διαβάζει τα μαθήματα του σχολείου, να μεγαλώνει σε μια πόλη γεμάτη ενδιαφέροντα σημεία και συνεχείς εναλλαγές. Τις ιστορίες αφηγείται συνήθως ο Κάλε, ο αρχηγός της παρέας, που είναι ντετέκτιβ μέχρι τα μπούνια, εξοπλίζεται κατάλληλα, βλέπει ταινίες, σημειώνει κι αντιδρά σαν κανονικός ερευνητής ενώ τα υπόλοιπα παιδιά είναι «πιο» φυσιολογικά. Η Στέφι είναι ειδική στους υπολογιστές, ο δίδυμος αδελφός της, Κάρστεν, μυρίζεται τον κίνδυνο από μακριά (τον αποκαλούν και «Ραπανάκη» λόγω ύψους) και ο Φρίντελ, που αφηγείται την παρούσα ιστορία, είναι αχώριστος φίλος με τον κατ’ επίφασιν σκύλο Πεντάμορφο, έναν τετράποδο αδέσποτο ήρωα που περιμάζεψε και προσέχει με πολλή αγάπη. Αντίθετα, ο Κάλε δεν έχει συμπαθήσει ποτέ το σκυλί και το θεωρεί χαζό, γι’ αυτό και το δέχτηκε στην ομάδα μόνο κατά το ήμισυ, εξ ου και η ονομασία τους «4 ½ φίλοι». Τελικά κανένας γονιός δε θέλει τον Πεντάμορφο κι έτσι τα παιδιά έπεισαν τους θείους του Κάλε να τον πάρουν στο περιβόλι τους, με αντάλλαγμα να τους βοηθήσουν στο παζάρι του συλλόγου των περιβολάρηδων του οποίου είναι μέλη.

Η «Ύποπτη υπόθεση στο γυμναστήριο» είναι διασκεδαστική και ανατρεπτική, γεμάτη εκπλήξεις και ωραίο χειρισμό της πλοκής. Ξεχωρίζει η πρωτότυπη αρίθμηση των κεφαλαίων, όπου το καθένα αποτελεί κι ένα από τα δώδεκα δωδέκατα που απαρτίζουν το μυθιστόρημα. Μου άρεσε πολύ ο διακριτικός τρόπος χειρισμού του ρόλου που παίζει η γυμναστική στη ζωή μας, χωρίς να υπάρξει ούτε μία ευθεία κατηγορία ή κάποιο κακό υπονοούμενο, μιας και ο Φρίντελ, χωρίς να το καταλάβει, μπλέκει σ’ ένα πρόγραμμα άσκησης ειδικά για μαθητές σχολείου! Οι περιγραφές του και οι εντυπώσεις που αποκομίζει από τον «σύλλογο για την καταστροφή της αυτοπεποίθησης» δημιουργούν αβίαστα γέλιο: τα όργανα τα θεωρεί εφευρέσεις βασανισμού, τους κυλιόμενους διαδρόμους τιμωρία για χάμστερ κλπ. Τέλος, η αλλαγή της οπτικής γωνίας και η λύση του μυστηρίου ήταν έξυπνα συστατικά που σίγουρα θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών ως την τελευταία σελίδα.

Οι 4 ½ φίλοι είναι μια ενδιαφέρουσα σειρά βιβλίων περιπέτειας, μυστηρίου και αγωνίας, κατάλληλη για παιδιά από 8 ετών και πάνω. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1998 κι από τότε μέχρι σήμερα έχει μεταφραστεί σε 25 γλώσσες κι έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους λόγω της γρήγορης δράσης, του προσεγμένου λεξιλογίου, των ανατροπών και των έξυπνων ιδεών που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Το νέο βιβλίο της σειράς δεν υπολείπεται σε τίποτα από τα προηγούμενα!

Leave a Reply

Your email address will not be published.