c2fc33d9d2f95035020dfbf1d1e1a2b7

Το 1ο βιβλίο της τριλογίας Wayward Pines, εμπνευσμένο από την ατμόσφαιρα και τους χαρακτήρες κυρίως του Twin Peaks, στην αρχή τραβάει το ενδιαφέρον, είναι γεμάτο ανατροπές, όμως από ένα σημείο και μετά είναι επίπεδο, η προσπάθεια του πρωταγωνιστή να δραπετεύσει πιάνει σχεδόν το μισό βιβλίο με τεχνικές απόδρασης, λεπτομέρειες από το οδοιπορικό του κλπ. και στο τέλος η εξήγηση είναι πολύ επιστημονικής φαντασίας για να το δεχτώ εύκολα!

Βιβλίο Η πόλη
Τίτλος πρωτοτύπου Pines 
Συγγραφέας Blake Crouch

Μεταφραστής Ουρανία Τουτουντζή
Κατηγορία
Περιπέτεια / Τρόμου
Εκδότης Διόπτρα 
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Αϊντάχο. Καλώς ορίσατε στο Πάινς, όπου τίποτα δεν είναι αυτό που δείχνει. Μια πόλη περιτριγυρισμένη από βουνά και φράχτη με συρματοπλέγματα! Με κατοίκους που ζουν μια ήρεμη, τυπική αμερικανική ζωή. Και πίσω από την επιφάνεια, όποιος πάει να δραπετεύσει ή να ψάξει τι πραγματικά συμβαίνει, γίνεται αυτομάτως θύμα των κατοίκων που ξαμολιούνται για αίμα και βανδαλισμό στο διάβα του. Σε αυτήν την πόλη φτάνει ο μυστικός πράκτορας Ήθαν Μπερκ, αναζητώντας δύο συναδέλφους του που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς.

Ο συγγραφέας στην αρχή χειρίζεται έξυπνα την υπόθεση με ανατροπές και εκπλήξεις, οπότε ο αναγνώστης μπλέκεται σε ένα δίχτυ μυστηρίου και αγωνίας: τι συμβαίνει, γιατί ο Ήθαν δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο, γιατί οι δρόμοι έξω από το χωριό ξαναφέρνουν τον οδηγό μέσα στο χωριό, γιατί υπάρχει ο φράχτης και ποιους εμποδίζει, γιατί η γυναίκα του Ήθαν, Τερέζα, και ο γιος τους, Μπεν, μετά από έναν χρόνο, τον θεωρούν πια νεκρό; Από τη στιγμή όμως που ο Ήθαν παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και με τη βοήθεια της Μπέβερλυ, που αγωνίζεται να ξεφύγει κι αυτή από την πόλη, το σκάει, η αφήγηση γίνεται μονότονη και πολύ περιγραφική για το τι συναντά στη διαδρομή του προς την ελευθερία, για τα τέρατα που του επιτίθενται, για τη φύση μέσα στην οποία ζει κλπ. Η σκιαγράφηση των χαρακτήρων και η κλιμάκωση της αγωνίας θύμισε αρκετά Stephen King ενώ το σύνολο του κειμένου μου θύμισε τον Dean Koontz (που κάποια βιβλία του μου άρεσαν, κάποια όχι).

Θα δραπετεύσει ο πράκτορας; Ποιος είναι αυτός που επισκέπτεται την οικογένειά του και τους προσφέρει την ευκαιρία να πάνε να συναντήσουν τον άνθρωπό τους; Τι πραγματικά συμβαίνει στο Πάινς; Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά; Σε ποιο έτος αλήθεια βρισκόμαστε; Ωραία η αρχική σκέψη για φόβο της εξαθλίωσης του ανθρώπινου γένους και πλήρους κατάρρευσής του λόγω των κακών περιβαλλοντικών συνθηκών που ο ίδιος ο άνθρωπος δημιούργησε, όμως το όλο σκηνικό που έστησε ο συγγραφέας παρά ήταν τραβηγμένο. Αυτό όμως δε θα με εμποδίσει να διαβάσω τουλάχιστον το δεύτερο βιβλίο, μόνο και μόνο για να δω αν ο Ήθαν Μπερκ τελικά αποφάσισε να ζήσει κι αυτός στο Πάινς και τι συνέπειες θα φέρει αυτό στη ζωή του.

Συγκλονιστικό το απόσπασμα από το Jurassic Park του Michael Crichton: «Νομίζετε πως ο άνθρωπος μπορεί να καταστρέψει τον πλανήτη; Τι αλόγιστη ματαιοδοξία! Η γη επιβίωσε πέρα και πάνω απ’ όλα τα είδη που εμφανίστηκαν επάνω της κι έπειτα εξαφανίστηκαν. Θα επιβιώσει σίγουρα και του ανθρώπινου είδους» (σελ. 373).

Leave a Reply

Your email address will not be published.