Merged_document

Η Παρέα με τα Ποδήλατα καταφέρνει τα πάντα! Με πείσμα, ομαδικότητα, διάλογο, ηρεμία, λογική, αγάπη, τόλμη και αποφασιστικότητα ζουν συναρπαστικές στιγμές και αξέχαστες περιπέτειες.

Βιβλίο Το μυστικό του Βασίλη & Κανείς να μην αφήσει τη φύση
Συγγραφέας Νάνσυ Χατζή
Εικονογράφος Βασίλης Γρίβας
Κατηγορία
 Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς, η Έλενα βιώνει τις πρώτες δύσκολες μέρες στο σχολείο στο Καρπενήσι, όπου μετακόμισε με τη μητέρα της μετά τον θάνατο του πατέρα της. Ο Οδυσσέας κερδίζει την εμπιστοσύνη της και την καλωσορίζει στην παρέα του, που αποτελείται από τον ομιλητικό Γρηγόρη, τον σοβαρό και λογικό Βαγγέλη, την αδερφή του, Βιολέττα, τη φίλη της, τη Δάφνη και τον ντροπαλό Γιάννη. Η παρέα θέλει να διορθώνει τα στραβά και να δίνει χαρά στους άλλους, κάτι που ξεκίνησε ο Οδυσσέας χάρη στις συμβουλές του πατέρα του που υποστήριζε πως, αν δώσεις τη χαρά, την παίρνεις πίσω πολλαπλάσια. Η παρέα αμέσως εντοπίζει πως ο συμμαθητής τους, ο Βασίλης, δέχεται σωματική κακοποίηση και εκφοβισμό από τους νταήδες του σχολείου και αναλαμβάνει δράση. Στο μυθιστόρημα, μέσα από μια σειρά περιστατικών, τονίζεται η σημασία και η αξία της αγάπης και της φιλίας και ταυτόχρονα οι μικροί αναγνώστες καταλαβαίνουν πως ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε τον εαυτό μας, αρκεί να μιλήσουμε σε όποιον εμπιστευόμαστε και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας. Είναι πολύτιμο να έχεις φίλους και σημαντικό να μην τους κρύβεις πράγματα, τα μυστικά άλλωστε αποδεικνύεται πως δε βοηθάνε. Το κείμενο δίνει σωστές συμβουλές και εφαρμόσιμες ιδέες για βελτίωση της καθημερινότητας στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον.

Στο δεύτερο βιβλίο, η Έλενα δέχεται την επίσκεψη της θείας Μερόπης, που ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Αντικείμενό της είναι η βιοποικιλότητα και πώς αυτή βοηθάει την καθημερινότητά μας, πόσο σημαντική είναι για όλους μας. Γιατί όμως χάνεται αργά και σταθερά; Πώς συνδέεται άρρηκτα με την κοινωνία και το μέλλον του ανθρώπου; Πώς καταστρέφουμε τη φύση και πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις ισορροπίες προς πιο θετική κατεύθυνση; Με αφορμή ένα συνέδριο που θα γίνει στην πόλη, η Παρέα με τα Ποδήλατα μαθαίνει τον σεβασμό στο περιβάλλον, την αγάπη για τη φύση και… ζουν μια αξέχαστη περιπέτεια γεμάτη κινδύνους και ανατροπές, όταν ανακαλύπτουν το μυστικό του εργοστασίου γάλακτος κοντά στην πόλη. Ο Έριχ φον Ρέτσνερ είναι επίσης γνωστός επιστήμονας με πολλά επιστημονικά άρθρα και συνεντεύξεις, η κόρη του, Ήλια, προστίθεται στην παρέα, κάτι σκοτεινό όμως υπάρχει πίσω από αυτήν τη λαμπρή προσωπικότητα.

Η εικονογράφηση των βιβλίων είναι αρκετά ιδιαίτερη και ξεχωριστή, με παλ αποχρώσεις και ταυτόχρονα άφθαστη δυναμική και υπέροχες αναπαραστάσεις. Ολοσέλιδη ή τμηματική αναβιώνει τις περιπέτειες των παιδιών με εκπληκτικές λεπτομέρειες και πρωτότυπες οπτικές γωνίες (δείτε τις σελίδες 59 και 79 του πρώτου βιβλίου). Εξίσου όμορφο είναι και το γεγονός πως κάθε κεφάλαιο ξεκινάει με τη ρήση ενός σημαντικού Έλληνα ή ξένου λογοτέχνη, με τη μορφή του ακριβώς από κάτω δοσμένη ρεαλιστικά και αρκετά πιστά.

Η Παρέα με τα Ποδήλατα είναι μια καλογραμμένη συναρπαστική σειρά βιβλίων με ανατροπές και εκπλήξεις που καταφέρνει να εμφυσήσει διαχρονικά μηνύματα και σημαντικές ιδέες για τη βελτίωση της προσωπικότητας των μικρών παιδιών. Ανυπομονώ και για επόμενους τίτλους!

Leave a Reply

Your email address will not be published.