398043516be489fb6a6b2292d06de09e

Ο ψυχίατρος Ματς Κρούγκερ, που ζει και εργάζεται στην Αργεντινή, αφήνοντας μόνη στο Βερολίνο τη μοναδική του κόρη, μετά τον θάνατο της μητέρας της, διαπιστώνει πως έφτασε η ώρα να επανορθώσει για τα λάθη του παρελθόντος, μιας και η κόρη του τον καλεί πίσω για να δει το εγγόνι του που θα φέρει στον κόσμο από στιγμή σε στιγμή. Ο Κρούγκερ, που πάσχει από αεροφοβία, ατσαλώνεται και κάνει ό,τι μπορεί ώστε να προετοιμαστεί καλύτερα για την υπερατλαντική απευθείας πτήση. Τα πάντα θα αλλάξουν όμως όταν ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα τον ειδοποιεί πως η κόρη του απήχθη και θα πεθάνει αν αυτός δεν πείσει έναν παλιό ασθενή του που είναι στο ίδιο αεροπλάνο να οδηγήσει και τους 608 επιβάτες στον θάνατο!

Βιβλίο Η θέση 7Α
Τίτλος πρωτοτύπου Die therapie
Συγγραφέας Sebastian Fitzek
Μεταφραστής Δέσποινα Κανελλοπούλου
Κατηγορία
 Αστυνομικό μυθιστόρημα
Εκδότης Διόπτρα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Συναρπαστικό από την αρχή ως το τέλος, με πολλές παράλληλες ιστορίες τρόμου, αγωνίας και ψυχικού εκφοβισμού που συνδέονται όλο και πιο σφιχτά όσο φτάνουμε στο τέλος, συγκροτώντας μια ενιαία και άρτια ιστορία με πολλές παραμέτρους και ακόμη περισσότερους υπόπτους. Ποια είναι η μυστηριώδης φωνή στο τηλέφωνο; Ποιος κρύβεται πίσω από όλη αυτήν τη σκευωρία και γιατί; Τι θέλει ν’ αποδείξει στον κόσμο ο vegan απαγωγέας της κόρης του Κρούγκερ; Τι ρόλο παίζουν σε αυτήν την περιπέτεια η μέθοδος του Προγνωστικού Ψυχολογικού Ελέγχου; Πώς μπορεί το παρελθόν να επιστρέψει δριμύτερο και άκρως απειλητικό; Πώς μπορείς να οδηγήσεις πίσω στην ψυχασθένεια κάποιον που κατάφερες να θεραπεύσεις;

Η έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας ως προς τις συνθήκες πτήσης και τις ψυχολογικές παραμέτρους που υφίσταται κάποιος την ώρα του αεροπορικού ταξιδιού, σε συνδυασμό με τη συναρπαστική και ρεαλιστική γραφή, δημιούργησαν ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον από το οποίο δεν μπόρεσα να ησυχάσω παρά μόνο στο τελευταίο κεφάλαιο. Ειλικρινά, αν το είχα πάρει μαζί μου σε τέτοιο ταξίδι, μιας κι έχω επίσης σοβαρά θέματα με το αεροπλάνο, δε θα το τελείωνα γιατί ο παραμικρός θόρυβος εκεί μέσα θα με τρέλαινε ακόμη περισσότερο. Μικρές τεχνικές λεπτομέρειες, ψυχολογικά τεστ και στατιστικές μελέτες, θετικά τα περισσότερα στο σύνολό τους ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ενός τέτοιου ταξιδιού, δε θα με ηρεμούσαν εν πτήσει, αντίθετα θα με αγχώνανε ακόμη περισσότερο, αν σκεφτεί κανείς πως ψάχνουμε και για έναν υποψήφιο δολοφόνο που ταξιδεύει μαζί με τον Κρούγκερ! Πώς μπορεί δηλαδή να ηρεμήσει κάποιος όταν διαβάζει κάτι σαν αυτό: «Αλλά δεν είχε σκεφτεί το πιο κοινό και επικίνδυνο όπλο, τη μοναδική βόμβα που μπορεί να κουβαλήσει κυριολεκτικά ο καθένας μέσα στο αεροπλάνο και δεν μπορεί να εντοπιστεί από κανένα απολύτως ανιχνευτή στον κόσμο, είχε λησμονήσει το τέλειο όπλο μαζικής καταστροφής: την ανθρώπινη ψυχή!» (σελ. 115).

Η αφήγηση κινείται μεταξύ της πτήσης του Κρούγκερ, της απαγωγής της Νέλε και της βοήθειας που προσφέρει η Φελίτσιτας Χάιλμαν στον ψυχίατρο να βρει την κόρη του λίγες ώρες πριν παντρευτεί! Μέσα σε περίπου 470 σελίδες μαθαίνουμε για τις παρελθοντικές σχέσεις μεταξύ των ηρώων, για τον τρόπο που αυτές επηρεάζουν το σήμερα και για νέους χαρακτήρες που συνταξιδεύουν με τον Κρούγκερ και ίσως να μην είναι αυτό που δείχνουν! Οι ανατροπές είναι απανωτές, οι εκπλήξεις έρχονται η μία πίσω από την άλλη, τα γεγονότα μπαίνουν αργά και σχεδόν σαδιστικά στη σωστή τους θέση και το παζλ παίρνει την τελική του μορφή λίγες σελίδες πριν δοθεί το μεγάλο φινάλε. Ίσως κάποια σημεία να φανούν υπερβολικά, όπως το γεγονός πως μια γυναίκα που έφτασε στο στάδιο του τοκετού πέφτει θύμα απαγωγής και αποπειράται να δραπετεύσει ενώ το μωρό έχει σχεδόν έρθει στον κόσμο ή το πώς συνεννοείται ο γνωστός μας κι από τη «Θεραπεία» δόκτωρ Μάρτιν Ροτ με ένα θύμα ώστε να βοηθήσει καλύτερα τις έρευνες της αστυνομίας, είναι όλα όμως τόσο καλά γραμμένα, η δράση είναι τόσο καταιγιστική και η έρευνα τόσο κοπιώδης και τεκμηριωμένη που προχωράς με ανυπομονησία στη συνέχεια των γεγονότων. Μου άρεσε πολύ και ο τρόπος με τον οποίο κατάφερε να αποδομήσει ο Κρούγκερ τον ψυχισμό της ασθενούς του, μιας γυναίκας που είχε θεραπεύσει και τώρα εκβιάζεται να την επαναφέρει στην ψυχασθένειά της για να ρίξει το αεροπλάνο και να μην πεθάνει η Νέλε! Μου φάνηκαν εξαιρετικά η μέθοδος που ακολουθήθηκε και ο τρόπος που άρχισε να γκρεμίζεται το οικοδόμημα που είχε χτίσει ο γιατρός!

«Η θέση 7Α», η πιο ατυχής θέση σε αεροπορική τραγωδία, με στατιστικές μελέτες περί βέβαιου θανάτου για όποιον κάθεται σ’ αυτήν, είναι μια νέα κλειστοφοβική περιπέτεια αγωνίας του Sebastian Fitzek, με σασπένς και αναπάντεχα γεγονότα που με άφηναν με ανοιχτό στόμα σε κάθε σελίδα. Μελετημένη πλοκή, σφιχτοδεμένες εξελίξεις, ρεαλιστικοί χαρακτήρες που αλλάζουν στάσεις κι απόψεις όσο προχωρά το βιβλίο και νέα ερωτήματα που όλα θα βρουν τις απαντήσεις τους στο τελευταίο κεφάλαιο είναι μερικά μόνο από τα θετικά γνωρίσματα του μυθιστορήματος που δεν μπορούσα ν’ αφήσω από τα χέρια μου! Οι παρατηρήσεις και οι ευχαριστίες του συγγραφέα είναι άκρως ευφάνταστες και διαφωτιστικές! Πρώτη φορά διάβασα ολόκληρο ένα τέτοιο κεφάλαιο σε βιβλίο, χάρη στο χιούμορ και την ειλικρίνεια του Sebastian Fitzek!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *