9786180102185_1

Είμαστε μετά τον Δ΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Η Κίνα έχει επιτεθεί εναντίον των ΗΠΑ, που έχουν πτωχύνει οικονομικά και δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια προς τη χώρα αυτή, εποφθαλμιώντας τη γεωστρατηγική της θέση. Έτσι δημιουργείται η Αμερικανική Πολιτεία της Κίνας, όμως η Ρωσία επιτίθεται εναντίον και της Κίνας και της Αμερικανικής Πολιτείας της Κίνας, κάτι που την αδυνατίζει και δίνει ευκαιρία στην Αμερικανική Πολιτεία, με αρχηγό τον Γκρέγκορι Ιλέα, να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί με επιτυχία εναντίον των αντιπάλων της! Έτσι το νέο έθνος (πρώην ΗΠΑ) ονομάζεται Ιλέα. Το βασίλειο της Ιλέα διοικείται από τον βασιλιά (Ένα στην ιεραρχία) και η κοινωνία διαβαθμίζεται σε Οκτώ τάξεις (στο Οκτώ είναι οι επαίτες). Απαγορεύονται διά νόμου οι προγαμίαιες σχέσεις και η μεταμεσονύχτια κυκλοφορία στους δρόμους και οι κοινωνικές περιστάσεις κάνουν δύσκολες τυχόν σχέσεις μεταξύ ανώτερων και κατώτερων πολιτών. Ο διάδοχος του θρόνουν καλείται να επιλέξει τη μέλλουσα γυναίκα του ανάμεσα σε τριάντα πέντε υποψήφιες κοπέλες μεταξύ 16 και 18 ετών.

Βιβλίο Η εκλεκτή
Τίτλος πρωτοτύπου The Elite
Συγγραφέας Kiera Cass
Μεταφραστής Φωτεινή Μοσχή
Κατηγορία
 Εφηβικό μυθιστόρημα / Ρομαντικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ψυχογιός
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Έτσι η ιστορία μας ξεκινάει με την Αμέρικα Σίνγκερ, τραγουδίστρια και ζωγράφο που ανήκει στην κατηγορία Πέντε και η Επιλογή της ως υποψήφιας νύφης φέρνει προστριβές στην οικογένειά της. Η Αμέρικα είναι ερωτευμένη με τον Άσπεν Λέγκερ, οικιακό βοηθό και Έξι στην ιεραρχία, κι αυτός είναι ένας από τους λόγους που δε θέλει να πάει στην Επιλογή. Η φτώχεια της οικογένειάς της και μια παρεξήγηση με τον Άσπεν θα κάμψουν τις αντιστάσεις της και θα δηλώσει συμμετοχή. Και επιλέγεται ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες να μεταβεί στο παλάτι για την τελική επιλογή μεταξύ άλλων τριάντα τεσσάρων κοριτσιών που επιλέχτηκαν κι αυτά από όλη τη χώρα.

Η ζωή της Αμέρικα αλλάζει, το ίδιο και η καθημερινότητά της αλλά και τα αισθήματά της όταν αρχίζει να γνωρίζει τον πρίγκιπα Μέιξον, του οποίου την καρδιά κατακτά χωρίς να το θέλει και χωρίς να το περιμένει. Στο παλάτι όμως επιτίθενται και αντάρτες που καιροφυλακτούν για να γκρεμίσουν τη μοναρχία της χώρας, βάζοντας σε κίνδυνο με τις συνεχείς επιθέσεις τους τους ενοίκους του παλατιού. Με έκπληξη η Αμέρικα, μέσα από ένα σωρό συναρπαστικά περιστατικά και ανατροπές, θα παραμείνει ανάμεσα στις έξι επικρατέστερες ενώ η τυχαία παρουσία του Άσπεν, που κατετάγη στον στρατό κι εντελώς τυχαία κληρώθηκε ως φρουρός του παλατιού, κάνει τα πράγματα απλώς χειρότερα!

Και φτάνουμε στο τρίτο και τελευταίο βιβλίο. Επιτέλους λίγη δράση! Ένας άτυπος εμφύλιος μεταξύ Βορείων και Νοτίων ανταρτών, που εποφθαλμιούν το Παλάτι ο καθένας για τους λόγους του, οι επίλεκτες είναι πλέον τρεις και η Αμέρικα με τον Μέιξον πρέπει επιτέλους να αφήσουν τους εγωισμούς και τις ανασφάλειες και να ωριμάσουν κάνοντας την επόμενη κίνηση. Τελικά θα είναι η Αμέρικα η εκλεκτή; Τι έχει στο μυαλό της η συγγραφέας ως προς την εξέλιξη της πλοκής; Θα τους ενώσει ή θα τους χωρίσει; Θα καταφέρουν να αφήσουν πίσω την εφηβεία και την ασφάλεια μιας ανέμελης ζωής ώστε να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και να ωριμάσουν; Μήπως η μοίρα έχει άλλα σχέδια γι’ αυτό το ζευγάρι; Και σε αυτό το βιβλίο έχουμε άφθονες εσωτερικές σκέψεις των πρωταγωνιστών και ερωτικές ανατροπές αλλά είναι λιγότερα απ’ ό,τι στο δεύτερο. Το τρίτο βιβλίο είναι αρκετά πιο μαζεμένο και συγκροτημένο και έχει ωραίες ανατροπές (εντάξει, κάπου συγκινήθηκα και λίγο). Θα επιμείνω όμως ότι το πρώτο βιβλίο ήταν το καλύτερο από όλα. Σαν ιστορία γενικά μου άρεσε γιατί απέδιδε πιστά χωρίς πολλές σάλτσες την ψυχολογία μιας έφηβης κοπέλας που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άντρες και γιατί το επιστημονικής φαντασίας φόντο ήταν εξαιρετική ιδέα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.