ΚΛΕΨΥΔΡΑ-1

Η ερωτική σχέση του συγγραφέα με τη Σιλάνα Σαλιάγκου. Η ζωή και το έργο της ποιήτριας, σύμφωνα με τον Γιάννη Ξανθούλη, o οποίος εξομολογείται εδώ πώς προέκυψε η ευτυχής συνάντησή τους: “Η κυρία Σιλάνα Σαλιάγκου για μένα υπήρξε άλλοθι. Έτσι κι αλλιώς, πάντα ήθελα να γεννήσω – και τη γέννησα ακριβώς όταν είχα καβατζάρει τον μισό αιώνα και λίγο πιο πάνω. Τη γέννησα ώριμη, στοχαστική, με μια δυνατή νοσταλγία και με θαυμασμό στην αξεπέραστη ποιητική ανορθογραφία του Μποστ (του Μέντη Μποσταντζόγλου), αλλά και φίλων γελοιογράφων. Η γέννα προέκυψε μέσω ερτζιανών, μέσω του ραδιοφώνου του Σκάι, όπου από το 1989 κάνω εκπομπές. Πρόκειται για μια κυρία με αβάσταχτη την ανάγκη ομοιοκατάληκτης ηθικής. Απόλυτα Ελληνίς, πατριδοφωτισμένη και ευτράπελα ρομαντική, αντάξια του ονόματός της. Στα χρόνια που υπηρέτησα τις εμπνεύσεις της, άρχισα να πιστεύω ότι κάθε Σάββατο, που απήγγειλα από μικροφώνου τις συνήθεις επίκαιρες δημιουργίες της, μου τις υπαγόρευε εκείνη μέσα από ένα μυστήριο νεφέλωμα συγγένειάς μας. Λόγια και ηχηρές ομοιοκαταληξίες, που κατέληγαν με την πολυχρησιμοποιημένη αλλά καίρια -για μένα- επωδό: “Γαμώ την ατυχία μου.” (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Η εκδίκηση της Σιλάνας
Συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης
Κατηγορία
 Κοινωνικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ελληνικά Γράμματα (εξαντλημένο στον εκδότη)
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Άλλο ένα βιβλίο του Ξανθούλη που μου άρεσε. Ευτυχώς είναι τόσο καλογραμμένο και διασκεδαστικό (σχετικά), σαν αφήγημα, που παραβλέπω το γεγονός ότι αφορμή για να το γράψει ήταν η Σιλάνα (η μούσα του; η έμπνευσή του; μια ξεχασμένη γυναίκα; μια αφορμή για να μας μιλήσει;). Άλλωστε δεν πολυεμφανίζεται κιόλας οπότε χαλαρά.

Ένα παιδί λοιπόν μεγαλώνει στη Θράκη το 1959-1961 όπου ζει την εφηβεία του. Αγωνία για τις σχολικές εξετάσεις, τσακωμοί μέσα στο σόι, αισθήσεις οξυμμένες και λάθος τοποθετημένες (“γύρναγα τριγύρναγα μέσα στην εφηβεία μου και γωνιά δεν έβρισκα” όπως λέει ο συγγραφέας). Πρώτη του αποπλάνηση η γυναίκα του θείου του, δεύτερη μια γειτόνισσα, κι ένας υφέρπων ερωτισμός από τη μεριά του ιδιαίτερου καθηγητή του στα Αρχαία που κρυφάκουσε αργότερα τυχαία ερωτική του συνομιλία με έναν μαθητή του. Στιχοπλόκος και κλειστός χαρακτήρας, μεγαλώνει με τον δικό του τρόπο και αρνείται να ενταχτεί στα καλούπια της ζωής. Κι όταν αρρωσταίνει κι έρχεται στην Αθήνα για να γίνει καλά του ανοίγουν τα φτερά για κάτι διαφορετικό, για κάτι καλύτερο, για κάτι πιο ελεύθερο. Σαν αφήγημα, σαν αυτοβιογραφία, καλογραμμένο ως προς τον ψυχισμό του εφήβου σε μια κλειστή επαρχιακή πόλη. Ιδιαίτερη μνεία στην εξαιρετική έκδοση, με άσπρη κουβερτούρα, μπλε καλοδεμένο βιβλιαράκι, με ιλουστρασιόν σελίδες. Σωστές διαστάσεις, ωραίο χαρτί, λες και είχα έκδοση κλασικών παγκόσμιας λογοτεχνίας. Μη σας πω ότι θα το κρατούσα χωρίς την κουβερτούρα του!

Η καλαίσθητη φωτογραφία είναι από το προφίλ της Πηνελόπης Μανουσάκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *