68661449_1321857537975405_4111942229663154176_o

Η Τζο Μόντφορντ ζει στη Νέα Υόρκη του 1890, είναι όμορφη και πλούσια, θα παντρευτεί έναν εύπορο και περιζήτητο εργένη, ακριβώς όπως τα υπολόγισαν η μάνα της και η τρομερή θεία Νόνα. Η Τζο όμως θέλει να γίνει δημοσιογράφος και ο κοινωνικός της κύκλος την πνίγει. Ο τραγικός θάνατος του πατέρα της θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και θα αλλάξει τη ζωή της ριζικά. Η μοναδική Τζένιφερ Ντόνελι επέστρεψε με ένα υπέροχο αστυνομικό-ρομαντικό μυθιστόρημα, καλογραμμένο, διεισδυτικό, μεστό, που δεν ήθελα να τελειώσει. Η Νέα Υόρκη στο τέλος του 19ου αιώνα είναι ασφυκτικά γεμάτη, επεκτείνεται στις γύρω περιοχές, κατοικείται από αστούς, απογόνους Άγγλων που καταπάτησαν τη γη, και από εκατομμύρια φτωχούς που λες και ξεπήδησαν από σελίδες του Τσαρλς Ντίκενς. Εξαίρετες περιγραφές, άριστη απεικόνιση της εποχής, του τόπου, των κοινωνικών διαφορών και ανισοτήτων, επιλεγμένοι πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές συγκροτούν ένα μυθιστόρημα που δεν μπάζει από πουθενά.

Βιβλίο Η γέφυρα των μυστικών
Τίτλος πρωτοτύπου These shallow graves

Συγγραφέας Jennifer Donnelly
Μεταφραστής Μαρία-Ρόζα Τραϊκόγλου
Κατηγορία
Κοινωνικό μυθιστόρημα / Ρομαντικό μυθιστόρημα
Εκδότης Διόπτρα
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Η Τζο ζει σε έναν κόσμο καλής ανατροφής, με τα τσάγια του, τα φορέματά του, τους γάμους κατά παραγγελίαν, την καθημερινή αγωνία των πλουσίων να μη γίνει σκάνδαλο στους κόλπους τους ή να μην πτωχεύσει η εταιρία που τους εξασφαλίζει την είσοδο στα ακριβότερα σχολεία, εστιατόρια, λέσχες, ξενοδοχεία. Η Νέα Υόρκη με τα μόνιππά της, τις δύσκολες περιοχές της, τις χαμοκέλες της, τα πορνεία της, τις βίλες και τα εξοχικά. Επίσης δίνεται η σκληρή πλευρά της δημοσιογραφίας, που αποτελείται από ανθρώπους που δε διστάζουν να συναναστραφούν κατακάθια για να βγάλουν ρεπορτάζ.

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό σύνολο, μια καλοθρεμμένη αλλά όχι καλομαθημένη κοπέλα δε διστάζει να πάει κόντρα στον καθωσπρεπισμό του κύκλου της και του σπιτιού της. Τυχαία γνωρίζει τον δημοσιογράφο Έντι και αυτό είναι η αρχή μιας βαθμηδωτής αποκάλυψης για ένα σκοτεινό και βρώμικο παρελθόν. Ο πατέρας της Τζο δολοφονήθηκε, άσχετο που διαδόθηκε κάτι άλλο για να γλυτώσουν οι Μόντφορντ την κοινωνική κατακραυγή. Αυτό η Τζο δεν μπορεί να το χωνέψει και αποδύεται σε έναν ανελέητο αγώνα να βρει τον δολοφόνο, την ίδια στιγμή που αρχίζουν να εμφανίζονται κι άλλα πτώματα.

Το μυθιστόρημα εξισορροπεί άψογα ανάμεσα στο ρομαντικό και το αστυνομικό. Υπάρχουν οι σκηνές της αγάπης με τον Έντι, οι

Author – Revolution

σκηνές του «πρέπει» με τον περιζήτητο υποψήφιο σύζυγο Μπραμ αλλά είναι ακριβώς όσες χρειάζονται και στη σωστή έκταση. Παρεξηγήσεις, ανατροπές, οι επιθυμίες και η υποταγή και υπακοή συνιστούν ένα καλό ανάγνωσμα. Αυτή η λιτότητα λοιπόν με βοήθησε να αγαπήσω τη Γέφυρα των μυστικών, γιατί υπάρχει ένα σοβαρό έγκλημα πίσω από όλα αυτά και ο χειρισμός της αστυνομικής πλευράς είναι συγγραφικά άψογος. Ανήρ ων, με τράβηξε περισσότερο το δεύτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του βιβλίου. Κλιμακωτές αποκαλύψεις, καλοί και κακοί, εμπόδια και εκπλήξεις, αραιά και πού κάποιο στοιχείο για τον δολοφόνο και από τη στιγμή που πλησιάζει το κείμενο στο τέλος του δεν μπορούσα να το αφήσω από τα χέρια μου. Ωραία υπόθεση, ιδανικός χειρισμός, σωστή λύση, κατάλληλη εξέλιξη, όλα πολύ σωστά και ακριβή!

Η γραφή της κυρίας Ντόνελι στα καλύτερά της. Τα ψυχογραφήματά της είναι διαλεγμένα αρμονικά και δοσμένα αληθοφανέστατα. Κανείς δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος έτσι και ξεκινήσει η ιστορία του σε αυτό το μυθιστόρημα. Ένα κείμενο-ύμνος για το δικαίωμα της επιλογής και της ατομικής ελευθερίας, κόλαφος για τον κοινωνικό καθωσπρεπισμό όχι μόνο στη Νέα Υόρκη του 1890 αλλά και διαχρονικά. Τη θαύμασα την Τζο για τη δύναμη που έδειξε, για τον τρόπο που χειρίστηκε τις αποκαλύψεις που άλλαξαν για πάντα την καθημερινότητά της, για το τέλος που η ίδια έδωσε στη μυστηριώδη αυτήν ιστορία. Λίγες θα έκαναν ό,τι τόλμησε η πρωταγωνίστρια. Οι τελευταίες σελίδες περιγράφουν έναν κόσμο τόσο διαφορετικό εσωτερικά και εξωτερικά που ανατρίχιασα. Ένα υπέροχο παζλ προσωπικοτήτων, του οποίου τα κομμάτια ενώνονται με μαεστρία και δε χαρίζονται στον αναγνώστη! Μην προσπεράσετε αυτό το μυθιστόρημα!

One Comment

    • Maria Arvanitaki

    • 4 years ago

    ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΩ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *