ΚΛΕΨΥΔΡΑ-1

Ο Ισίδωρος Γεωργίου είναι ένα νέος και μορφωμένος. Εμφανίσιμος και άμετρα φιλόδοξος. Με ισχυρές γνωριμίες και αδιάφορος για την πολιτική κατάσταση. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταφέρνει να γίνει δημόσιο πρόσωπο. Και όμως, πίσω από την λαμπερή και ανώδυνη εικόνα του, κρύβει ένα επικίνδυνο μυστικό, που αν διαρρεύσει θα ανατρέψει την ζωή του, αλλά και τις ζωές όσων τον περιβάλλουν. Η «Εφεύρεση της Σκιάς» μιλά για την παραφορά της εξουσίας, που συσκοτίζει την ανθρώπινη ύπαρξη οδηγώντας την αμετάκλητα στην συναισθηματική απογύμνωση. (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Βιβλίο Η εφεύρεση της σκιάς
Συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης
Κατηγορία Κοινωνικό μυθιστόρημα

Εκδότης Καστανιώτης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Με άφησε ικανοποιημένο. Το παραδέχομαι ότι δείχνει στρυφνό με αυτόν τον τρόπο γραφής αλλά η αφήγηση, ο κεντρικός χαρακτήρας, κάπου κάπου η πλοκή, σε παρασέρνουν και θες να μάθεις τη συνέχεια. Εγώ το είδα και σαν κύκλο, δηλαδή ο πρωταγωνιστής προτιμήθηκε, αναγνωρίστηκε, επαναστάτησε, ριψοκινδύνευσε, τον κυνήγησαν όλες οι παρατάξεις αλλά στο τέλος πάλι κατάφερε να το σκάσει με ελαφρές παράπλευρες απώλειες. Τελικά τι ήταν αυτός ο άνθρωπος; Κάποιος φοβισμένος που θέλησε να κάνει τη δική του επανάσταση; Κάποιο προσχεδιασμένο πλάνο εξαρχής για να κάνει αυτό που θέλει και να γλυτώσει;

Αληθινοί χαρακτήρες, ωραία ανάπλαση εποχής της Δικτατορίας, καλή γνώση της Ιστορίας και του τρόπου εκφοράς των πρώτων δελτίων της τηλεόρασης. Πιο συγκινητική η εικόνα που καταφεύγει σε μια πόρνη για να γλυτώσει. Καλύτερο από το “Βαθύ πηγάδι” αλλά και πάλι ο αφηγητής μου δίνει την αίσθηση γιατρού που σου αφηγείται το χρονικό του ασθενούς του: τα ξέρει όλα, χρησιμοποιεί ψυχολογικούς χαρακτηρισμούς και προοικονομεί τη συνέχεια. Δύσκολο κείμενο αλλά αρκετά καλό. Και φυσικά προσπερνούσα τα εθνολογικά στοιχεία που μου φάνηκαν αταίριαστα με τη ροή (κι ας διάβασα πιο πάνω ότι χρησίμευσαν για σύγκριση των πολιτισμών).

Leave a Reply

Your email address will not be published.