merge_from_ofoct

Η Ελληνοεκδοτική έβγαλε δύο νέους τίτλους για παιδιά από 8 ετών και πάνω, με πρωταγωνιστές δύο παιδιά που ζουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους και βιώνουν διαφορετικές περιπέτειες. Κείμενα καλογραμμένα, στρωτά, με ανατροπές και εκπλήξεις, θα κρατήσουν καλή συντροφιά στους μικρούς αναγνώστες.

Βιβλίο Ερατώ 
Συγγραφέας Μαριέττα Κόντου
Εικονογράφος Κατερίνα Βερούτσου
Κατηγορία Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στην «Ερατώ» γνωρίζουμε ένα κοριτσάκι επιφανούς οικογένειας της Σμύρνης που ήρθε η στιγμή να πάει επιτέλους στο Ομήρειο Παρθεναγωγείο και η χαρά της είναι απερίγραπτη. Μας συστήνει τους γονείς και τα αδέλφια της και μέσα από τις διαδρομές που κάνει περπατάμε στα σοκάκια της πόλης, μυρίζουμε, γευόμαστε, βλέπουμε κι ακούμε όλα αυτά τα γοητευτικά στοιχεία που την απαρτίζουν. Με ιδιώματα που ομορφαίνουν την αφήγηση και επεξηγούνται στο τέλος της κάθε σελίδας, η συγγραφέας καταγράφει άψογα την παιδική ηλικία της Ερατούς, δημιουργώντας έναν άκρως ρεαλιστικό χαρακτήρα, γεμάτο θαυμασμό για τα νέα πράγματα που μαθαίνει, για όσα αντικρίζει στα σοκάκια και στην αγορά, στο σχολείο και στο σπίτι της, τα ραφτάδικα, τα γυαλάδικα, την Αγία Φωτεινή, «ήταν και δεν ήταν ακόμη μαθήτρια, ήταν και δεν ήταν ακόμη καλοκαίρι…» (σελ. 12). Ζηλεύει τον Σίμο και τον Κωστή, τ’ αδέλφια της, που σπουδάζουν στην Ευαγγελική Σχολή, το καμάρι της πόλης, και γνωρίζει τη Διδώ Σωτηρίου, με την οποία μοιράζονται και καταγράφουν ως συμμαθήτριες χιλιάδες ιστορίες.

Η Ερατώ είναι μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα κι ας είναι ακόμη παιδί, αφού, κόντρα στον πατέρα της, που κάνει όνειρα να σπουδάσει τους γιους του γιατρό και δικηγόρο αλλά ως προς την Ερατώ θεωρεί πως πρέπει να μάθει καλή οικοκυρική και μετά ας σπουδάσει δασκάλα και μόνο, θέλει μόνη της να ορίζει τα όνειρά της και δε βλέπει την ώρα να μεγαλώσει. Είναι ένα κορίτσι που θέλει να φοράει παντελόνια, να γράφει και να γεμίζει τα χέρια της μελάνια σε μια εποχή που τα κορίτσια μαγείρευαν και φόραγαν φουστάνια, κι έχει ως όνειρό της να ανοίξει βιβλιοπωλείο στην Ευρωπαϊκή Οδό, μικρό και νοικοκυρεμένο. Την Πρωτοχρονιά του 1922 όμως όλα τα έθιμα για γούρι και καλοτυχία πήγαν στραβά, ήταν η γρουσουζιά άραγε για όσα ακολούθησαν; Δεν παρατίθενται με λεπτομέρειες παρά σχεδόν αφαιρετικά τα δυσάρεστα γεγονότα του Σεπτέμβρη του 1922, κι έτσι παρακολουθούμε την Ερατώ να φεύγει με τους δικούς της, αφήνοντας πίσω πολύτιμα πράγματα και την ίδια της τη ζωή, οπότε μια μελαγχολία και μια πίκρα την κατατρύχει ίσαμε τώρα. Η Σμύρνη για την Ερατώ ήταν μια μεγάλη γιορτή με μαγαζιά, μουσικές, ανθρώπους, «το  καλύτερο απ’ όλα της τα παραμύθια, αυτά που τελικά δεν χάθηκαν», γι’ αυτό και τα έκανε βιβλίο για να αγαπήσουν κι άλλοι μαζί της τη Σμύρνη. Σε αυτό βοηθάει και η εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου που θυμίζει κολάζ και είναι γεμάτη χρώματα κι ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες.

Βιβλίο Το σεντούκι της καρδιάς
Συγγραφέας Σοφία Γραμμόζη-Σωπίκη
Εικονογράφος Μαρία Μανουρά
Κατηγορία Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Ελληνοεκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Στο «Σεντούκι της καρδιάς» ο Παύλος πηγαίνει στο χωριό των παππούδων του, τα Δολιανά, για τις καλοκαιρινές διακοπές πριν την έκτη δημοτικού που θα φοιτήσει. Εκεί ξανασυναντάει τους φίλους του, που επίσης ήρθαν για διακοπές, τον Λουκά, τη Θωμαή και την Καλλιάνθη, μόνο που οι ήρεμες μέρες τους αποκτούν ένα ξαφνικό ενδιαφέρον όταν εμφανίζεται ένας άγνωστος άντρας με ένα μαύρο αυτοκίνητο και καταλύει στο πέτρινο αρχοντικό, όπου μένει μια ηλικιωμένη γυναίκα. Η κίνηση που αρχίζει να έχει το σπίτι κινητοποιεί την περιέργεια και τη φαντασία των παιδιών ενώ ταυτόχρονα στα παιχνίδια στο ποτάμι, στις βόλτες με το ποδήλατο, στις ετοιμασίες για μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Γεώργιο Γεννάδιο που γεννήθηκε στον τόπο τους, προστίθεται ένα νέο μέλος, ο Πολ. Τι συνέβη το 1960 σε αυτό το σπίτι και κανείς δε θέλει να το θυμάται; Πόσο εύκολα αφήνει μια μητέρα το παιδί της να μεταναστεύσει σε ξένη χώρα κι ας υπάρχουν τα καλύτερα εχέγγυα; Τι απέγινε το παιδί εκείνου του σπιτιού και γιατί εξαφανίστηκε;

Την παρέα των μικρών πρωταγωνιστών απασχολούν διάφορα ζητήματα της ηλικίας τους και η καλή χημεία μεταξύ τους βοηθάει το παιδί του αγνώστου να αγαπήσει το μέρος και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της παρέας τους. Μια έκπληξη για τα γενέθλια του Πολ θα βοηθήσει να έρθουν στο φως καλά κρυμμένα μυστικά και να ακολουθήσουν μια σειρά από συγκινητικά περιστατικά, με επίκεντρο το σεντούκι της καρδιάς στο υπόγειο του πέτρινου αρχοντικού που είναι γεμάτο σοκολάτες. «Το σεντούκι της καρδιάς» είναι μια ιστορία γεμάτη περιστατικά και γεγονότα, εκπλήξεις και ανατροπές, τρυφερότητα και αγάπη, εικονογραφημένη με ρεαλισμό από τη Μαρία Μανουρά, έχει πλούσια πλοκή και σκηνές γεμάτες ουσία και αγάπη. Όλα κινούνται γύρω από την υιοθεσία και τις επιπλοκές που αυτή προκαλεί κι έτσι η συγγραφέας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει να είσαι «γονιός της καρδιάς». Με έκανε να γελάσω και να συγκινηθώ, μου έμαθε πολλά πράγματα για το χωριό και για τον Γεννάδιο και πέρασα αξέχαστες καλοκαιρινές στιγμές χάρη σε μια σφιχτοδεμένη παρέα μικρών παιδιών που νοιάζονται ο ένας για τον άλλον, αποδέχονται τη διαφορετικότητα και αγαπούν χωρίς προϋποθέσεις και όρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published.