367707645_614774250642398_6830812678474872735_n

Οι εκδόσεις Μίνωας κυκλοφόρησαν νέους τίτλους σε ήδη αγαπημένες σειρές μικρών και μεγαλύτερων παιδιών. Ελάτε να γνωρίσουμε την Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από το κείμενο των Βασίλη Κουτσιαρή και Γιάννη Διακομανώλη και την πένα του Μιχαήλ Κυλάκου και μετά ελάτε να γελάσουμε με τις νέες περιπέτειες του καλυτεροχειρότερου ντετέκτιβ του κόσμου, του Μπούφου!

Βιβλίο Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 
Συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής, Γιάννης Διακομανώλης
Εικονογράφος Μιχάλης Κυλάκος
Κατηγορία
Παραμύθι
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Ο Βασίλης Κουτσιαρής και ο Γιάννης Διακομανώλης ζωντανεύουν εύληπτα την Ελληνική Επανάσταση και καταγράφουν τα γεγονότα με απλό λεξιλόγιο και συναρπαστική γραφή. Έχουν επιλέξει κι έχουν αναπαραστήσει συγκινητικά όλες τις στιγμές του ελληνικού ξεσηκωμού, από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας και την άλωση της Τριπολιτσάς ως τις σημαντικότερες μάχες, την έξοδο του Μεσολογγίου, τις Εθνοσυνελεύσεις κ. π. ά. Με κατανοητό τρόπο οι συγγραφείς δείχνουν στα μικρά παιδιά τον τρόπο που πολέμησαν οι πρόγονοί μας, τα λάθη που έγιναν, τον ηρωισμό τους, τον τρόπο θανάτου τους. Λέξεις γεμάτες ηρωισμό αναπαριστούν σκηνές που έμειναν στην Ιστορία και στην καρδιά των επόμενων γενεών. Η εικονογράφηση του Θάνου Τσίλη αναπαριστά με ζωηρά χρώματα, λεπτομέρειες και ενδιαφέροντα φόντα τις σκηνές που περιγράφουν οι συγγραφείς. Πολύχρωμες λεπτομέρειες, ρεαλιστική απεικόνιση των γνωστών προσώπων της ιστορικής εκείνης περιόδου και ενδιαφέρουσες προοπτικές και οπτικές γωνίες δημιουργούν το σωστό εικονογραφικό πλαίσιο της σημαντικής αυτής μάχης. Ο Μιχάλης Κυλάκος φυσικά απέφυγε να δείξει έντονα τη βία μιας μάχης και ταυτόχρονα κατάφερε με την αφαιρετικότητα και την παραστατικότητά του να μου φέρει δάκρυα στα μάτια σε στιγμές όπως η έξοδος του Μεσολογγίου ή τα πρώτα βήματα του ελεύθερου ελληνικού κράτους μετά τη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Η σειρά «Γνωρίζω την Ιστορία» των εκδόσεων Μίνωας μαθαίνει στα παιδιά έως πέντε ετών για βασικά γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας και τα προετοιμάζει σωστά και διασκεδαστικά για να μάθουν το παρελθόν μας και να ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες, αναπτύσσοντας έτσι τη φιλομάθεια και την περιέργειά τους για περαιτέρω λεπτομέρειες.

Βιβλίο Άτακτο περιστατικό
Συγγραφέας Γιώργος Κωνσταντινίδης
Εικονογράφος Σωτήρης Μητρούσης
Κατηγορία
Χιούμορ / Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Μίνωας
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Μια νέα σειρά περιπετειών ήρθε να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό των 8 ετών και πάνω. Ο Στέλιος ο Μπούφος, ο καλυτεροχειρότερος ντετέκτιβ του κόσμου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας και με έκανε να διασκεδάσω αφάνταστα! Γέλιο, μυστήριο, παραστατική εικονογράφηση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αφήγησης, ρεαλιστική απεικόνιση του κόσμου και των αντιλήψεων ενός μικρού παιδιού και έξυπνοι διάλογοι. Στα βιβλία πρωταγωνιστεί μια αχτύπητη παρέα, διαλεγμένη προσεκτικά για να συμπληρώσει τον γκαφατζή Στέλιο: το αδερφάκι του, ο Ιάσονας, οι γονείς του και οι φίλοι του, Ισίδωρος και Μανόλης! Μάλιστα ο Στέλιος είναι τόσο μπούφος που ακόμη και η σελιδαρίθμηση των βιβλίων του είναι βαλμένη ανάποδα. Στο 12ο βιβλίο της σειράς, «Άτακτο περιστατικό», ο Στέλιος μπαίνει στο χειρουργείο και πριν τον πιάσει η νάρκωση ακούει μια ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όταν συνέρχεται προσπαθεί να βγάλει άκρη και να λύσει μια νέα μυστηριώδη υπόθεση, μόνο που αυτήν τη φορά ο Ισίδωρος και ο Ιάσων θα τον βοηθήσουν εξ αποστάσεως. Η ιστορία ξετυλίγεται απίστευτα γρήγορα και συναρπαστικά. Οι μέθοδοι που ακολουθεί ο Στέλιος και γενικότερα η αναλυτική του σκέψη δίνουν την ευκαιρία στον συγγραφέα Γιώργο Κωνσταντινίδη να αναπτύξει ένα πλούσιο και ποικίλο λεξιλόγιο και στον εικονογράφο Σωτήρη Μητρούση να εικονογραφήσει ένα τρελό, σουρεαλιστικό και ταυτόχρονα τόσο αληθινό περιβάλλον που δε σταμάτησα στιγμή να γελάω. Το μάτι μου πήγαινε πότε στο κείμενο, πότε στα σκίτσα και ζούσα την κάθε στιγμή λες και ήμουν μπροστά! Τα σκίτσα είναι απόλυτα καρτουνίστικα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και πολύ παραστατικά. Γκάφες, χαζομάρες, ό,τι θεωρείται λογικό στο μυαλό ενός παιδιού (κι ενός νηπίου, εντάξει, Ιάσονα, είσαι κι εσύ στο βιβλίο και σ’ ευχαριστούμε για τα εντατικά μαθήματα χημείας) δημιουργούν μια ιστορία ανατρεπτική, ευρηματική και πανέξυπνη. Σε αυτό το βιβλίο μάλιστα έχουμε κι ένα ρολόι στα τελευταία κεφάλαια για να μετράμε τον χρόνο ως την ώρα μηδέν (ή για να καταγράψουμε πόσες βλακείες μπορεί να κάνει ο Στέλιος μέσα σε ένα τέταρτο)! Πώς και γιατί βρέθηκε ο Στέλιος στο χειρουργείο; Τι σατανικό ετοιμάζουν οι νοσοκόμοι που δεν πρέπει να μάθει κανείς; Πώς μπορεί να πάει για ψάρεμα κάποιος που σιχαίνεται το ψάρεμα; Γιατί ο Στέλιος νοσηλεύεται στο ίδιο δωμάτιο με τον… Τουταγχαμών; Πού κολλάει στην ιστορία ο Γιώργος Ζαμπέτας; Πώς θα μάθει ο Στέλιος τα σχέδια των νέων του αντιπάλων; Τι είναι ο διαιθυλαιθέρας; Τι είναι η χημεία και σε ποια πεδία είναι χρήσιμη; Το «Άτακτο περιστατικό» είναι μια θεότρελη, διασκεδαστική και καλογραμμένη ιστορία, με διαλόγους που παγώνουν μέχρι και πιγκουίνους, που συνδυάζει τη μάθηση με τη διασκέδαση και περιγράφει ανερυθρίαστα κωμικά έναν συναρπαστικό μικρόκοσμο που θα λατρέψουν τα μικρά παιδιά! Είναι μια έξυπνη ιδέα, δοσμένη σωστά, καλοδουλεμένη και εικονογραφημένη με τον τρόπο που θέλουν οι αναγνώστες ηλικίας 8 ετών και πάνω. Αγωνία και χιούμορ σε έναν σωστό και ιδανικό συνδυασμό.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *