73038739_1380742825420209_701955363070541824_n

Η ηλιαχτίδα Ελένη γεννήθηκε από έναν μεγάλο και λαμπερό ήλιο που ζούσε σ’ ένα απόμακρο σημείο του σύμπαντος. Οι ηλιαχτίδες όμως δεν μπορούν να μείνουν πολύ δίπλα στα αστέρια που τις γεννούν γιατί έχουν μεγάλη ταχύτητα κι έτσι ξεκινούν το ταξίδι της δικής τους ζωής. Η ευθύγραμμη πορεία των ηλιαχτίδων αναστατώνει την Ελένη γιατί θέλει να γυρίσει πίσω σε ό,τι δει αγαπημένο ώστε να το χορτάσει και να το κατανοήσει καλύτερα ή έστω να γυρίσει στον πατέρα της και να του πει όσα είδε. Στο ταξίδι της θα κάνει φιλίες, θα ζήσει κινδύνους και ίσως καταφέρει να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, με έναν πολύ λυρικό και αλληγορικό τρόπο που μόνο ο κύριος Θερμογιάννης ξέρει!

Βιβλίο Ελένη
Συγγραφέας Κώστας Θερμογιάννης
Κατηγορία
 Αλληγορία
Εκδότης Anima Εκδοτική
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Το βιβλίο αυτό ήταν μια έκπληξη για μένα, ίσως γιατί με προϊδέασε και το εξώφυλλο. Περίμενα μια ερωτική ιστορία για μα γυναίκα και την αγάπη της που ίσως ήταν απαγορευμένη ή άκαιρη, με χίλια μύρια προβλήματα κλπ. Αντιθέτως, διάβασα μια ιστορία ξεχωριστή, διαφορετική, πρωτότυπη και καλογραμμένη, γεμάτη λυρισμούς, περιπέτειες, αλληγορίες και όμορφα μηνύματα που κρύβονται ανάμεσα στις γραμμές και περιμένουν υπομονετικά τον αναγνώστη να τις αποκωδικοποιήσει. Η ηλιαχτίδα Ελένη ζει πράγματα που σε μια δεύτερη ανάγνωση ζούμε κι εμείς στη δική μας καθημερινότητα, οπότε ο συγγραφέας φροντίζει να μας προστατέψει από τους κινδύνους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, όχι γράφοντας ρηχούς φιλοσοφικούς στοχασμούς αλλά αποστάγματα από τη δική του προσωπική εμπειρία στον ανηφορικό δρόμο που λέγεται «ζωή».

Η «Ελένη» είναι ένα αρμονικό σύνολο αστρονομίας, φιλοσοφίας, περιπέτειας και αγάπης, γεμάτο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τη φύση γύρω του, που τονίζει τα καλά και τα κακά του σύμπαντος (από την ασημαντότητα του κάθε τι, είτε άνθρωπος είτε ήλιος ως τον κίνδυνο από τις μαύρες τρύπες). Ακόμη και η επιστημονικά τεκμηριωμένη πορεία της ηλιαχτίδας δε με κούρασε ούτε με ξένισε, γιατί ο κύριος Θερμογιάννης ξέρει κι έχει την ικανότητα να παρουσιάζει οτιδήποτε στρυφνά επιστημονικό με απλό και εύληπτο τρόπο, οπότε, κατανοώντας το πραγματολογικό περιβάλλον, ακολούθησα την πορεία της Ελένης ως το τέλος (;) της ζωής της.

Θα σταθώ σε δύο σημεία που αγάπησα περισσότερο: στις έννοιες της ελευθερίας και της γνώσης έτσι όπως τις αναλύει ο συγγραφέας. «Ελευθερία, και μάλιστα στην απόλυτη μορφή της, σημαίνει πως καθετί που μας περιορίζει απουσιάζει ή το έχουμε κάνει με τις επιλογές μας να απουσιάζει… Από την άλλη ευτυχία είναι το αίσθημα εκείνο που νιώθουμε όταν είμαστε ικανοποιημένοι, όταν οι στόχοι μας έχουν εκπληρωθεί…. Όσο κυνηγάμε το στόχο μας, συνήθως τόσο περισσότερο κάνουμε παραχωρήσεις που αφορούν στην ελευθερία μας για να τον πετύχουμε ενώ όσο πιο ελεύθεροι θέλουμε να είμαστε τόσο λιγότερο νιώθουμε την ανάγκη να την περιορίσουμε την ελευθερία μας αυτή με στόχους κι επιδιώξεις, γι’ αυτό και η ευτυχία δύσκολα βιώνεται. Πώς να καταλάβεις άλλωστε πως είσαι ευτυχισμένος αν δε νιώσεις πως εκπλήρωσες ένα σκοπό;» (σελ. 82).

Και παρακάτω: «»Η γνώση είναι ευχή αλλά και κατάρα μαζί. Είναι δύναμη και μπορείς με αυτή να αλλάξεις ακόμα και τον κόσμο αλλά υπάρχει και η φαντασία…Να θυμάσαι όμως πως η γνώση, αν την αποκτήσεις δεν μπορείς να την αλλάξεις ούτε να την ξεχάσεις, θα μείνει χαραγμένη μέσα σου για πάντα, ενώ η φαντασία είναι ευμετάβλητη και μπορείς να την κάνεις ό,τι θες» (σελ. 100).

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα της κοσμοθεωρίας του κυρίου Θερμογιάννη, που πασπαλίζει διακριτικά την ιστορία της Ελένης και με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα κάποιες έννοιες που πρωτοστατούν και στη δική μου ζωή. Επομένως, αυτό το ξεχωριστό βιβλίο το συνιστώ ανεπιφύλακτα για όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι διαφορετικό και να αφεθούν να ταξιδέψουν αργά αργά σε κάθε του σελίδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.