marketnews_mko_metanastes

Οι εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, μετά από μια σειρά διαλεχτών ιστοριών και παραμυθιών για μικρά και για… μικρότερα παιδιά προχωράει σε μια διαφορετική έκδοση, τις «ΕΓΩτοτροπίες» της κυρίας Αναστασίας Στυλιανίδη (σύλληψη-συγγραφή-σκηνοθεσία), «ένα μουσικοθεατρικό κόμικ για όλη την οικογένεια»! Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό κείμενο, μια πολυπρόσωπη ιστορία για παιδιά από 6 ετών και πάνω, που όχι μόνο διαβάζεται αλλά και ακούγεται! Πώς; Θα σας το αποκαλύψω αμέσως μετά!

Βιβλίο ΕΓΩτοτροπίες
Συγγραφέας Αναστασία Στυλιανίδη
Εικονογράφοι Μιχάλης Βαλάσογλου Μαρία Παγκάλου
Κατηγορία
Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

«Φέτος τα Χριστούγεννα εκπέμπουν ΣΩΣ…Πώς ξέβαψε ο Αϊ-Βασίλης; Πώς;…κάποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτό το γεγονός!» Η νταντά του, Μαίρη Φώκινς, επιβεβαιώνει την είδηση και ζητάει απελπισμένη βοήθεια: «Ο Αϊ-Βασίλης για ναρθεί πρέπει να κοκκινίσει, μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη και πριν ο ήλιος δύσει!» Έτσι η Μαίρη Φώκινς αναθέτει την υπόθεση στον Ντετέκτιβ ΣΩΣ (= Συναγερμός…Ωωωω…Συναγερμός!). Τι σχέση έχει λοιπόν ο Εαυτούλης, που κουβαλά όλα τα βάρη του εγωισμού του κόσμου, με τον αγαπημένο μας Άγιο; Πόσο δύσκολο και εγωιστικό είναι να είναι κάποιος εγωιστής; Σε τι βοηθάει το κόκκινο χρώμα της στολής του Αϊ-Βασίλη την ιστορία μας; Ποιοι είναι οι τρεις Ιππότες της Καρδιάς και πώς μπορούν να βοηθήσουν τον Εαυτούλη να ξαλαφρώσει από την καμπούρα του; Πώς θα απολαύσει κάποιος καλύτερα τις τρεις διαστάσεις της ζωής, το Εγώ, το Εσύ και το Εμείς; Ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν τη συνωμοσία και κάνει τα πάντα για να αποτύχει ο Εαυτούλης;

Με έξυπνο, άκρως διασκεδαστικό τρόπο και με ιδανικό συνοδοιπόρο στη φαντασία την ωραία, παραστατική και ζωηρή εικονογράφηση των Μιχάλη Βαλάσογλου και Μαρίας Παγκάλου, η κυρία Αναστασία Στυλιανίδη ξεδιπλώνει βήμα το βήμα τα μυστικά συστατικά που θα βοηθήσουν τα παιδιά να διώξουν από πάνω τους τον εγωισμό και να καταλάβουν τη σημασία και τη βαρύτητα της αγάπης, της φιλίας, της προσφοράς και της δοτικότητας στη ζωή τους. Η αφήγηση είναι βατή και καθοδηγεί σωστά το παιδί στον χωροχρόνο του βιβλίου.

Μου άρεσε πολύ η ποικιλία συναισθημάτων και οι απόλυτα αληθινές και λογικοφανείς ανατροπές, μιας και στην πορεία της ιστορίας διαπίστωσα πόσες διαφορετικές μορφές μπορεί να έχει ο εγωισμός και πόσους υπεράνω υποψίας ανθρώπους μπορεί να τυφλώσει, όχι μόνο από κακία αλλά και από χαζομάρα. Σωστά διαλεγμένες έννοιες που δίνονται με τον ευρηματικό τρόπο που υπέδειξα ανωτέρω σχηματίζουν ένα συναισθηματικό σύμπαν που, με την κατάλληλη καθοδήγηση από γονιό ή δάσκαλο, μπορεί να γεμίσει το ψυχολογικό σακούλι των παιδιών και να στήσει μπροστά στα μάτια τους στις πραγματικές του διαστάσεις τον κόσμο στον οποίο καλούνται να μεγαλώσουν: υπάρχουν καλοί και κακοί, εγωιστές και αλτρουιστές, τυφλωμένοι από ζήλια και δοτικοί. Όλα δηλαδή είναι πολύπλευρα και μονοδιάστατα, όχι μουντά και μονόπλευρα. Επίσης, τονίζεται πάρα πολύ και ορθώς κατ’ εμέ το ζήτημα της ατομικής ελευθερίας και του αυτοπροσδιορισμού, δηλαδή «είσαι ελεύθερος να πράξεις ό,τι θέλεις, αρκεί αυτό να μην παραβιάζει τις επιθυμίες και την ελευθερία των άλλων, όμως θα υποστείς και τις συνέπειες».

Το κείμενο είναι κατάλληλο για παιδιά από 6 ετών και πάνω, αν και θα το πρότεινα για 8 χρονών, μιας και η ποιητική αφήγηση θα βοηθήσει την αφομοίωση και θα κάνει την ανάγνωση στην κυριολεξία παιχνίδι, παρ’ όλ’ αυτά το φροντισμένο λεξιλόγιο και οι έννοιες που τονίζονται ίσως γίνουν καλύτερα αντιληπτές από μεγαλύτερα παιδιά. Από την άλλη βέβαια, το cd που συνοδεύει το βιβλίο κάνει την αναγνωστική αυτή εμπειρία αξέχαστη ακόμη και για τις μικρότερες ηλικίες!
Όσο απόλαυσα το βιβλίο άλλο τόσο με διασκέδασε το εξίσου φροντισμένο cd, όπου η ιστορία αναπαρίσταται δραματοποιημένη με εξαιρετική μουσική (ο κύριος Γιάννης Μακρίδης χρησιμοποίησε ευφάνταστους ήχους για τα εφέ και έφτιαξε την κατάλληλη ατμόσφαιρα με διασκεδαστικά τραγούδια και διαλεγμένη ενορχήστρωση) ενώ τους χαρακτήρες ζωντανεύουν αγαπημένοι ηθοποιοί: Γιάννης Ζουγανέλης (χαμαιλεοντισμός στο ηχόχρωμα της φωνής του, μιας και υποδύεται κι άλλους ρόλους πλην του Ειδησέα Ξέρωτα), Γρηγόρης Βαλτινός (θες να σου αφηγείται συνέχεια την περιπέτεια του Εαυτούλη ως Κόμηξ Γράφουλας), Νένα Μεντή (προσωπική αδυναμία, αν και αντικειμενικά η φωνή της ταιριάζει απόλυτα με το ενδιαφέρον και την αγάπη της νταντάς του Αϊ-Βασίλη, Μαίρης Φώκινς), Δημήτρης Κουρούμπαλης (ανυπέρβλητος Εαυτούλης), Αντώνης Λουδάρος (βροντώδης Ζαχάρης ο Πλάστης), Ελένη Καρακάση (τσαχπινιά ακόμη και στη φωνή), Γεράσιμος Γεννατάς (πολυμήχανος Εφευρέτης), Στέφανος Λώλος (αγωνιώδης Αρχιμπογιατζής). Μέχρι κι εγώ αφέθηκα να τραγουδήσω τα κομμάτια του cd, ζώντας σχεδόν από κοντά τις περιπέτειες των ΕΓΩτοτροπιών και ειλικρινά πέρασα πολύ καλά!

Οι «ΕΓΩτοτροπίες» είναι ένα υπέροχο ταξίδι στον ψυχισμό του ανθρώπου με τον πιο κατάλληλο τρόπο, το κόμικ, την ποιητική γραφή και φυσικά τη μουσική! Παρ’ όλο που σχετίζεται έστω και εμμέσως με τον Αϊ-Βασίλη και με τον κίνδυνο των Χριστουγέννων από το πάθημά του, το συνιστώ θερμότατα να διαβαστεί κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, μιας και έχει γίνει σκληρή δουλειά, της οποίας το αποτέλεσμα φάνηκε πόσο πολύ αγαπήθηκε και ιδανικά καταστρώθηκε ώστε να δείξει με τον πιο κατάλληλο τρόπο στα μικρά παιδιά αλήθειες, έννοιες και νοήματα διαχρονικά. Άλλωστε η ίδια η συγγραφέας γράφει στο τέλος: «Σημασία δεν έχει αν είναι γιορτές… Μία αλήθεια για όλες τις εποχές»! Μια διαφορετική βιβλιοπρόταση, που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και θα αποτελέσει το έναυσμα για μια δημιουργική και ποιοτική συζήτηση. Ένα μεγάλο «μπράβο» στους δημιουργούς, στους ηθοποιούς και στις εκδόσεις Κόκκινη Κλωστή Δεμένη για την άρτια, αγαπημένη ήδη, υπέροχη περιπέτεια του Εαυτούλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published.