21731020_1608732909201575_3365131112814574206_n

Η Malala Yousafzai γεννήθηκε το 1997 στο Πακιστάν και είναι ένα κορίτσι που αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών της χώρας της στην εκπαίδευση και στη μάθηση. Μετά το 2001, σε μια εποχή και σε μια περιοχή που κυριαρχούσαν οι Ταλιμπάν, η εκπαίδευση των κοριτσιών σταδιακά απαγορεύτηκε επί ποινή θανάτου. Η Malala, κόρη δασκάλου, συνέχισε να μελετά και επιπλέον ενημέρωνε κρυφά τον δυτικό κόσμο για τις συνθήκες στη χώρα της. Μετά από παρ’ ολίγον δολοφονική επίθεση που έβλαψε σοβαρά την υγεία της, ζει πλέον στην Αγγλία, συνεχίζει να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο των συμπατριωτισσών της και το 2014 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης. Αυτή είναι η ιστορία της προσαρμοσμένη για μικρούς αναγνώστες.

Βιβλίο For the right to learn-Malala Yousafzai’s story
Τίτλος πρωτοτύπου The phantom tollbooth
Συγγραφέας Rebecca Langston-George
Εικονογράφος Janna Bock
Μεταφραστής Σοφία Τζαλή
Κατηγορία
 Παιδικό μυθιστόρημα
Εκδότης Λιβάνης
Συντάκτης: Πάνος Τουρλής

Το κείμενο είναι πυκνό και καλογραμμένο, αναφέρει όλες τις δυσκολίες της ζωής της Malala στο Πακιστάν, δείχνει ανάγλυφα τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης για μια γυναίκα στη χώρα αυτή όσο επικρατούσαν οι Ταλιμπάν και με συγκίνησε βαθύτατα όσο περιέγραφε τις απανωτές περιπέτειες υγείας που της στοίχισε ο πυροβολισμός από έναν άγνωστο άντρα. Αυτή η μικρή ηρωίδα, ένα πρότυπο αγώνα, επιμονής και φιλαλληλίας, αποδόθηκε εικονογραφικά με φωτεινά και ταυτόχρονα σκοτεινά χρώματα, με αστείες αλλά και σοβαρές εκφράσεις, εν συνόλω με μια ζωντανή και ζωηρότατη εικονογράφηση. Το βλέμμα των Ταλιμπάν που παρακολουθούσαν τα πάντα, η απελπισία στα μάτια των γυναικών, ο τρόμος στις ζωές των παιδιών, οι βομβαρδισμένες και κατεστραμμένες περιοχές είναι το φόντο στο οποίο διαδραματίζεται η ιστορία της Malala και η εικονογράφηση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος.

Σίγουρα το βιβλίο δεν είναι ένα παραμύθι που θα διαβάσει ο γονιός στο παιδί πριν κοιμηθεί. Άγριες σκηνές, σκληρές αλήθειες, δυσκολίες στη ζωή είναι συστατικά που δε θα χαρίσουν ηρεμία και ασφάλεια στην ψυχούλα του μικρού αναγνώστη. Εδώ όμως είναι απαραίτητη η βοήθεια του γονιού: μιας και δεν είναι σωστό τα παιδιά να μεγαλώνουν σε ένα ροζ πούπουλο αλλά να καταλαβαίνουν και να σέβονται τις πρακτικές δυσκολίες παιδιών που δε στάθηκαν εξίσου τυχερά και αγωνίζονται για πράγματα που η Δύση θεωρεί δεδομένα, ο γονιός οφείλει να διαβάσει αυτήν την ιστορία στο παιδί του, εξοβελίζοντας κάποιες περιγραφές ή αποδίδοντας τις καταστάσεις με άλλα λόγια. Όλα τα παιδιά πρέπει να μάθουν την ιστορία της Malala για να αγαπήσουν και να σεβαστούν τις συνθήκες ζωής που βιώνουν τα συνομήλικά τους πλασματάκια σε άλλες περιοχές του πλανήτη κι επιπλέον για να μάθουν την αξία του αγώνα ενάντια στην αδικία και το παράλογο αλλά και τον σημαντικό ρόλο της μόρφωσης και της διαπαιδαγώγησης για ένα καλύτερο αύριο, για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν καλύτερο χαρακτήρα.

«Ένα παιδί, ένας δάσκαλος, ένα βιβλίο και ένα μολύβι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο», υποστηρίζει η Malala και ο εκδοτικός οίκος Λιβάνης δίνει στους μικρούς αναγνώστες την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία αυτού του κοριτσιού και να αγαπήσουν τον ρόλο της παιδείας στη ζωή τους, με τη βοήθεια πάντα ενός μεγαλύτερου στο πλάι τους που θα προσαρμόσει το βιβλίο στον δικό τους τρόπο σκέψης και δεκτικότητας.

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από τη σελίδα του Βιβλιοπωλείου Τοξίδη στο facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *